Categorieën
Grote wandelingen Middelgrote wandelingen Wandelingen

10 bus- & treinstappers doorheen de Zalige Zennevallei

Ontdek de magie van de Zennevallei en de uniek biersoorten Lambiek & Geuze

Zalige Zennevallei

Welkom in onze thuisbasis, de betoverende Zennevallei! Gelegen in Vlaams-Brabant met de gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw, net ten zuidwesten van Brussel, biedt deze vallei een schilderachtig landschap gevormd door de kronkelende Zenne-rivier, omgeven door beboste hellingen en talloze beekjes. Dit deel van de Groene Gordel, dat nu ook deels deel uitmaakt van het Nationaal Park Brabantse Wouden, herbergt een unieke charme. En wat deze vallei echt bijzonder maakt? De wereldberoemde biersoorten Lambiek en Geuze, die hier hun oorsprong vinden. Ontdek de magie van de Zennevallei dankzij 10 uitgestippelde bus- en treinstappers!

1
bus- of treinstappers doorheen de Zennevallei
1km
stapplezier doorheen de Zennevallei ...
1. Treinstapper Ruisbroek - Halle, Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi

De eerste uitgestippelde wandelroute is een treinstapper van Ruisbroek naar Halle.


Halle is de enige stad in de Zennevallei en een ideale uitvalsbasis om deze mooie regio met het openbaar vervoer te verkennen. We beginnen met een wandeling in het spoor van de rivier die deze omgeving vormde; De 'Zenne'. Deze kronkelende rivier heeft een vallei gevormd in het glooiende landschap tussen het Pajottenland, Picardisch Wallonië en Brussel.


Vanuit Halle nemen we de S2-trein naar Ruisbroek om een deel van deze vallei te verkennen op de industrie-as tussen Brussel en Charleroi. Naast de Zenne en spoorlijn 96, lopen ook de Brusselse Ring en het kanaal Brussel-Charleroi door dit deel van de vallei. Toch biedt deze wandeling een charmante mix van steegjes, buurtwegjes, paadjes, landwegen en een jaagpad, die ons vanuit Ruisbroek via Lot, Huizingen en Buizingen terug naar Halle brengen. Dit is een vrij vlakke wandeling voor de Zennevallei, met het Zennepad als hoogtepunt van deze treinstapper tussen Ruisbroek en Halle.


Voor de kleine stappers kan je deze wandeling inkorten door af te stappen in Buizingen. Via het 4 km lange 'Zennepad' kan je terug naar Halle lopen en de dag afsluiten met een bezoek aan de waterspeeltuin naast het openbaar zwembad.

Navigeer met Routeyou
13,6km - ↑ 58m - ↓ 46m

Maximale stijgingsgraad: 1.76 % - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.43 % - Verharde wegen: 7.97 km (59 %) - Autovrije wegen: 5.55 km (41 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

2. Busstapper Halle - Sint-Pieters-Leeuw, tussen de hoogste torens van de Zennevallei

Na het verkennen van de omgeving tussen Ruisbroek en Halle, kunt u vanuit Halle verder met onze volgende busstapper naar Sint-Pieters-Leeuw. Na de wandeling kan u vanaf bushalte 'Gemeentehuis-St.-P-Leeuw', de bus terug nemen naar 'Halle-station'. Er vertrekt elk half uur een bus (R70).


Deze busstapper verkent het westen van de Zennevallei, grenzend aan het Pajottenland. Vanaf het station in Halle brengt de autovrije Klarabrug u naar het Albertpark aan de Zenne. De autovrije winkelstraat leidt ons naar de Grote Markt, waar het standbeeld van Servais en de statige Sint-Martinusbasiliek te bewonderen zijn. Met een hoogte van 71 meter is deze basiliek de tweede hoogste toren in de Zennevallei en de dertiende hoogste van België.


Langs het kanaal en via smalle paadjes en steegjes wandelen we naar een landelijk stukje Zennevallei tussen Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Tijdens deze tocht blijft de imposante Sint-Martinusbasiliek van Halle, samen met de torenhoge zendmast van Sint-Pieters-Leeuw, het landschap domineren. De zendmast is met zijn 302 meter het hoogste bouwwerk in België.


We verkennen Halse gehuchten zoals Stroppen en Alsput, om via de Leeuwse gehuchten Mekingen en Brucom naar het Volsembroek te wandelen. Dit moerasachtige natuurgebied aan de Zuunvallei markeert het einde van deze voornamelijk landelijke wandeling en brengt ons terug naar het centrum van Sint-Pieters-Leeuw.


Laat u betoveren door het charmante landschap van de Zennevallei tijdens deze tweede uitgestippelde wandeling en ontdek de unieke mix van natuur en geschiedenis die deze regio te bieden heeft.

Navigeer met Routeyou
13,5km - ↑ 101m - ↓ 93m
Maximale stijgingsgraad: 5.28 % - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.75 % - Verharde wegen: 6.05 km (45 %) - Autovrije wegen: 5.63 km (42 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5
3. Busstapper Negenmanneke - Sint-Pieters-Leeuw, de noordelijke grens met het Pajottenland

Na het verkennen van het westen van de Zennevallei, nodigen we u uit voor onze derde busstapper die de noordelijke grens met het Pajottenland verkent. Vanuit Sint-Pieters-Leeuw ( halte: Sint-Pieters-Leeuw Gemeentehuis) nemen we bus R70 naar Negenmanneke, aan de grens met Anderlecht. De bushalte (Sint-Pieters-Leeuw Negenmanneke) vlakbij het natuurgebied de Mijlemmeers aan de Vogelzangbeek is het startpunt van deze prachtige tocht.


We beginnen onze wandeling door het serene natuurgebied de Mijlemmeers, dat ons voert naar een landelijk stukje tussen Anderlecht en Vlezenbeek. Hier kunnen we genieten van de rust en schoonheid van de natuur, voordat we onze weg vervolgen naar het majestueuze Kasteel Groenenberg en het Kasteel van Gaasbeek. Deze historische parels bieden een indrukwekkend uitzicht en een diepere verbinding met de rijke geschiedenis van de regio.


Onze route flirt voortdurend met de grens van de Zennevallei en het Pajottenland, wat zorgt voor een gevarieerd landschap. Onderweg passeren we de pittoreske dorpen Sint-Laureins-Berchem en Oudenaken, waar de tijd lijkt stil te staan en de charme van het platteland volop te ervaren is.


We eindigen onze wandeling via leuke paden die ons via het natuurgebied Volsembroek terug naar Sint-Pieters-Leeuw brengen. Dit moerasachtige gebied biedt een prachtig decor voor de laatste etappe van onze tocht.


Deze derde uitgestippelde wandeling biedt een unieke kans om de veelzijdigheid van de Zennevallei te ontdekken, met een vleugje Pajottenland. Laat u verrassen door de adembenemende landschappen, historische locaties en de rustgevende natuur die deze regio te bieden heeft.

Navigeer met Routeyou
18,3km - ↑ 168m - ↓ 151m

Maximale stijgingsgraad: 3.9 % - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.9 % - Verharde wegen: 6.02 km (33 %) - Autovrije wegen: 11 km (60 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

4. Busstapper Negenmanneke - Brucom,  Vogelzangbeekvallei en de Oude Zuun

Onze vierde busstapper neemt je mee op een prachtige wandeling langs de Zuunbeek, een belangrijke zijrivier van de Zenne. Laat je voertuig achter op de kleine parking langs de N6 - Bergensesteenweg bij de Europlaan en neem bus R70 van Sint-Pieters-Leeuw 'Europalaan' naar Sint-Pieters-Leeuw 'Negenmanneke' (richting Brussel-Zuid).


Negenmanneke, een dorp aan de grens met Anderlecht, is het startpunt van onze wandeling in de Vogelzangbeekvallei. We kiezen hier voor de groene gebieden in deze verstedelijkte omgeving en volgen de vallei van de Zuunbeek richting het centrum van Sint-Pieters-Leeuw.


Onderweg komen we langs de grootste rozentuin van Europa, het Colomapark. Dit park biedt een autovrije doorgang en leidt ons naar Hoogkouter, waar we kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de stad Halle. Vervolgens brengt een hoekje van Lot, een deelgemeente van Beersel, ons via smalle paadjes en landwegen door uitgestrekte akkers terug naar ons vertrekpunt in Brucom.


Deze wandeling biedt een ideale mix van natuur en cultuur, terwijl we de veelzijdige schoonheid van de Zuunbeekvallei verkennen. Ontdek de groene oases, historische parken en pittoreske uitzichten die deze regio te bieden heeft tijdens deze vierde uitgestippelde busstapper.

Navigeer met Routeyou
13,2km - ↑ 101m - ↓ 95m

Maximale stijgingsgraad: 2.9 % - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.8 % - Verharde wegen: 4.61 km (35 %) - Autovrije wegen: 7,71 km (59 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

5. Treinstapper Saint-Job (Ukkel) - Beersel, steile valleien en versnipperde bossen

Onze vijfde wandeling is een treinstapper die je meeneemt op een avontuurlijke en reliëfrijke wandeling door de veelzijdige landschappen van de Zennevallei. Parkeer je voertuig op de ruime parking bij het Kasteel van Beersel, op wandelafstand van het station van Beersel. Vanuit het station nemen we de S5-trein naar station Saint-Job in Ukkel (richting Brussel-Schuman & Mechelen).


We starten onze wandeling vanuit dit hoekje van Brussel en trekken via de groene gebieden van de Kauwberg en het Ukkelse gehucht Verrewinkel naar het Vlaams-Brabantse Linkebeek. Hier verkennen we de steile hellingen van het Wijnbrondal en het Schaveyspark, waar je de grootste hondenlosloopzone van Vlaanderen vindt.


Na het verlaten van het Schaveyspark trekken we via Sint-Genesius-Rode naar Alsemberg. Deze deelgemeente van Beersel biedt autovrije passages door het domein van Kasteel Rondenbos, het gemeentehuis van Beersel. We vervolgen onze tocht door het Gasthuisbos, de Duivenput en de Karpatten, om uiteindelijk terug te keren naar het Kasteel van Beersel.


Deze wandeling biedt een dynamische mix van uitdagende paden en rustige, versnipperde bossen. Ontdek de natuurlijke en historische schoonheid van de Zennevallei tijdens deze vijfde uitgestippelde treinstapper.

Navigeer met Routeyou
17,2km - ↑ 261m - ↓ 293m

Maximale stijgingsgraad: 9.77 % - Gemiddelde stijgingsgraad: 1,52 % - Verharde wegen: 5.64 km (33 %) - Autovrije wegen: 9.98 km (58 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

6. Busstapper Dworp - Halle, Hallerbos en de Lembeekse bossen

Een busstapper die voor een groot deel door het Hallerbos loopt. We nemen de bus R53 vanaf het station te Halle (perron6) richting Anderlecht - 'Het Rad' waar we afstappen aan de bushalte 'Dworp Centrum'. 


Van hieruit start onze bosrijke wandeling via het Hendrik Consciencepad langs de Vroenenbosbeek naar de Kristallenberg. Voor ons de toegangspoort naar dit .. ha grote Hallerbos te Halle. Via de Kapittelvijver en de Kapittelbeek zetten we koers richting het hoogste punt van het Hallerbos, om via de Pipaanshoek en de Arenbergvijver het Hallerbos te verlaten.


Vanaf de Krekelenberg nemen we nog enkele bosrijke gebieden mee op ons pad zoals het Maasdalbos, Berendries, het Malakoffdomein en het Kasteelpark van Lembeek. 


Afsluiten doen we met een stukje Zenne en kanaal Brussel-Charleroi die ons via de grootste muurschilderij van Europa opnieuw bij het station van Halle brengt.

16,2km - ↑ 134m - ↓ 143m

Maximale stijgingsgraad: 3.1% - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.8% - Verharde wegen: 5.03 km (31 %) - Autovrije wegen: 12.3 km (76 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

Navigeer met Routeyou
7. Busstapper Alsemberg - Buizingen, Molenbeekvallei, Wortelenberg, Zavelput en het Kluisbos

Begin je betoverende 15km lange wandelavontuur in de Zalige Zennevallei door de bus R53 van Buizingen 'de Hovenier' naar Alsemberg 'Winderickxplein' (richting Anderlecht) te nemen. 


Vanaf het Lambiekmuseum te Alsemberg begint de reis door de schilderachtige Molenbeekvallei. Wandel langs kronkelende paden, bewonder de rustgevende natuur, en steek de pittoreske Molenbeek over. 


Ontdek het charmante Dworp met zijn oude papiermolens in een glooiend landschap en vervolg je weg langs oevers en beboste hellingen naar Buizingen. Deze route belooft een onvergetelijke mix van natuurlijke pracht en pittoreske dorpjes.


Laat het openbaar vervoer je naar het beginpunt brengen, zodat je met volle energie kunt genieten van deze buitengewone busstapper in de Zennevallei.

Navigeer met Routeyou
14,9km - ↑ 270m - ↓ 297m

Maximale stijgingsgraad: 9.53% - Gemiddelde stijgingsgraad: 1.81% - Verharde wegen: 6.07 km (41 %) - Autovrije wegen: 7.79 km (52 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

8. Treinstapper Moensberg (Ukkel) - Huizingen, Zennebeemden en het Kasteel van Beersel

...

15,9km - ↑ 122m - ↓ 158m

Maximale stijgingsgraad: 3.1% - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.8% - Verharde wegen: 8,09 km (51 %) - Autovrije wegen: 6,39 km (76 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

Navigeer met Routeyou
9.Treinstapper De Hoek - Linkebeek, een bosrijke uithoek van de Zennevallei

...

12,7km - ↑ 119m - ↓ 148m

Maximale stijgingsgraad: 3.55% - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.94% - Verharde wegen: 5.15 km (41 %) - Autovrije wegen: 6,46 km (51 %) - Hoeveelheid verkeer 0/5

Navigeer met Routeyou
10. Busstapper Zoniënwoud - Sint-Genesius-Rode, Zennevallei aan de Brabantse Wouden

Op onze tiende uitgestippelde busstapper nemen we bus 136 aan het station Sint-Genesius-Rode en stappen we af op de Waterloosesteenweg - halte (Ukkel Pijnbomenweg), aan de rand van het prachtige Zonienwoud. Dit bos maakt deel uit van het nationaal park Brabantse Wouden en is het grootste bos in dit park, met een oppervlakte van ongeveer 4400 hectare.


De wandeling begint bij de rand van het Zonienwoud, een uitgestrekt en historisch bos. We volgen de paden die ons naar het monument van de boswachters leiden, een indrukwekkende steencirkel rond een dolmen, opgericht in 1920. Dit monument is een eerbetoon aan de boswachters die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België zijn omgekomen.


Vanaf het monument wandelen we verder door het Zonienwoud en bereiken we de pittoreske Ganzepootvijver in Hoeilaart, een serene plek die ideaal is voor een korte pauze. We vervolgen onze tocht door dit indrukwekkende bos en steken uiteindelijk de grens over naar de Zennevallei.


In de Zennevallei komen we bij het Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Gerechtigheid, een rustgevende locatie die een mooie overgang vormt van het dichte bos naar de open vallei. Vanaf het klooster nemen we verschillende charmante paadjes die ons terugleiden naar het station van Sint-Genesius-Rode, waarmee we deze avontuurlijke en natuurvolle wandeling afsluiten.

14,3km - ↑ 124m - ↓ 160m

Maximale stijgingsgraad: 7.39% - Gemiddelde stijgingsgraad: 0.86% - Verharde wegen: 1.41km (10 %) - Autovrije wegen: 7.58km (53%) - Moeilijkheidsgraad 60/100

Navigeer met Routeyou
Bekijk al onze gemaakte wandelingen in Vlaams-Brabant
Bekijk al onze uitgestippelde wandelingen per provincie
Bekijk alle bewegwijzerde wandelroutes per provincie