Categorieën
Henegouwen Middelgrote wandelingen Waals-Brabant Wandelingen

Bois de la Houssière, een restje van het Kolenwoud

Paddenstoelen, kanjers van bomen, een verdwenen tramlijn en oude zandgroeves in dit prachtig bos met een duister verleden

Picardisch Wallonië - Ittre - Braine-le-Comte - Virginal-Samme - Henripont
Parking Bois de la Houssière - Drève Du Long Jour, 7090 Braine-le-Comte
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een luswandeling in 'Bois de la Houssière' gelegen tussen Braine-le-Comte, Henripont & Virginal-Samme. Een Natura 2000 beschermd bos en overblijfsel van het historische Kolenwoud, waar we de leukste paden opzoeken doorheen de oude zandgroeves op deze heuvelrug

De Ijzeren Man van Houssière: 0km - 4,5km

In het verlengde van onze vorige wandeling te Edingen ligt er vlakbij nog een Picardische stad in de provincie Hengouwen - Braine-le-Comte of in het nederlands - 's-Gravenbrakel. Niet alleen had de oude spoorweg vanuit Geraardsbergen - via Edingen deze stad als eindbestemming, maar ook was er een oude tramlijn die het station met de omliggende gehuchten verbond. Ontmanteld tijdens de Eerste Wereldoorlog, herbouwd in 1922 en opnieuw opgebroken door de Nazi-bezetter in 1942,  was dit een definitieve doodslag voor dit tramspoor.

We parkeren ons aan de rand van Bois de la Houssière op een parking ter hoogte van het kruispunt van N533 met Drève Du Long Jour. Na het oversteken van deze toch wel gevaarlijke gewestweg - N533 en een heel klein stukje oude trambedding, zetten we de eerste klim in richting Sablière Du Vertbois of de oude zandgroeve van 'Groenbos'. De eerste zandgroeve op ons pad, in een wandeling waar we nog enkele oude groeves doorkruisen in dit relatief grote bos. Dit bos van Housière dat zijn naam dankt aan een oude boerderij in de buurt, is ondertussen een Natura 2000-beschermd bos van 650ha. Net zoals het Zoniënwoud, Meerdaalwoud en het Hallerbos is dit bos één van de weinige restanten van het grote historische Kolenwoud


Leuke aaneensluitende paadjes - die ik me herinner van de vele MTB-trips door dit reliëfrijke bos - brengen ons naar de Ijzeren Man of in het frans le Bonhomme de Fer. Eén van 85 opgeheven punten die bijdroegen om België in kaart te brengen in de 19e eeuw. Bijna identiek aan de Ijzeren Man van Kester, maar met bordjes van namen en afstanden die verwijzen naar de richting van de naastgelegen geografische punten, zoals de top van de Leeuw van Waterloo en het Belfort van Bergen (Mons).

Bos van Houssière van Henripont tot
Virginal-Samme: 4,5km - 9,5km

Bijna 5 kilometer onderweg en na een heel kleine stop aan de Ijzeren Man - weggejaagd door hoornaars die zelf van deze rustige plek willen genieten -  nemen we de 'Wolvenweg' of Chemin Aux Loups aan de rand van dit grote bos. Aangezien we dienen uit te wijken voor de enige nog actieve zandgroeve in le Grand Bois of Bois de la Houssière, genieten we nog van enkele vergezichten  over het hellend vlak van Ronquières en glooiende akkers rondom. Net voor we het dorpje Henripont bereiken, trekken we opnieuw het bos in via sentier de la Maison Des Gardes tot Chemin Royal. Een vrij recht en breder pad dat ideaal is om het tempo wat op te drijven. Dit pad en enkele autoluwe starten brengen ons van het zuiden, helemaal naar het noorden van dit bos.


Dit prachtige bos met kanjers van beuken en eiken herbergt niet alleen een waardevolle fauna en flora. Er ontspringen bovendien verschillende bronnen die samen  La Brainette in het westen vormt en ten oosten afstromen naar La Sennette. Twee zijrivieren van de Zenne die tot het stroomgebied van de Schelde behoren.

Virginal-Samme, een stukje Waals-Brabant: 9,5km - 12km

Ongeveer ter hoogte van de tiende kilometer verlaten we even de provincie Henegouwen om via Virginal-Samme - een stukje Waals-Brabant - onze weg terug te zetten richting het begin van onze trip.


Deze deelgemeente van Ittre (Itter) werd gevormd door het samenvoegen van de dorpen Virginal, Samme en de gehuchten Haute-Bruyère, Basse-Bruyère, Jacquier en Bouton-Rouge op het einde van het ancien régime. 

De zandgroeve van het hoge bos en de bende van Nijvel : 12km - 16km

We bevinden ons na 12km opnieuw op het grondgebied van de provincie Henegouwen en zetten opnieuw koers richting Bois de la Housière. Dit prachtige bos heeft spijtig genoeg ook een duistere pagina in zijn geschiedenis, namelijk die van 'les Tueurs fous du Brabant'. In Vlaanderen beter gekend als de Bende van Nijvel, een bende die hun naam kreeg van de pers na hun aanslag op de Colruyt in Nijvel. 

Niet alleen een duistere pagina van dit bos, maar voor de Belgische geschiedenis. Een serie gewelddadige overvallen tussen 1982 en 1985, waar in totaliteit 28 doden en 40 gewonden vielen. Ondertussen bijna 40 jaar later zijn deze leden nog steeds niet ontmaskerd of hun motieven voor deze bloedige overvallen. Een tweede rariteit is dat de observerende rijkswachtpatrouille in 1985 hun post aan de Delhaize van Aalst vroegtijdig diende te verlaten, waar er enkele minuten later één van de gewelddadigste overvallen plaatsvond. Hierdoor wordt er ook van uitgegaan dat deze organisatie politieke motieven had en werden beschermd van hogerhand. 

Op 9, 10 & 11 november 1985 kwam dit bos van Houssière in de kijker en werd het 'ongewild' gekoppeld aan deze bende. Motocrossers vonden een uitgebrande stapel met materiaal dat gelinkt werd aan de overval op de Delhaize van Overijse en handgeschreven notities van de vriendin van een verdachte. Ook getuigde verschillende personen dat hier de Golf GTI met 2 personen werd gezien vlak na de overval in Aalst. Later werd diezelfde Golf uitgebrand ook teruggevonden in dit bos.


Vlakbij aan het dorp Fauquez  zagen getuigen dan weer personen die zakken dumpte in het kanaal Brussel-Charleroi. Een jaar later werden deze zakken gevonden en bleken dit legerzakken met wapens, munitie en bewijsmateriaal te zijn. Na verschillende opgravingen in dit bos werden uiteindelijk geen verdere bewijzen of menselijke resten gevonden.

Genoeg Bende van Nijvel ... Voor wie hier meer over wil lezen, vind je er alvast een berg info over online, via verfilmingen of in boeken. Wij focussen ons op het mooie van dit bos in beginnende herfstmodus en een groot aanbod paddenstoelen onderweg. 


We verkennen nog enkele oude zandgroeves via de uitdagendste paadjes, waaronder Sablière Du Haut-Bois of 'zandgroeve van het hoge bos met zijn bruyére'. De ideale plantensoort voor deze zanderige en voedingsarme grond, waardoor deze heuvels grotendeels bebost zijn gebleven. Deze zanderige heuvelrug werd gevormd door wat geologen omschrijven als 'de Formatie van Brussel'. Zo'n tientallen miljoenen jaren geleden - tijdens het Eoceen - werd dit gele zand afgezet door ondiepe zeeën in een subtropisch klimaat

Jaja, u leest het goed... Subtropisch klimaat, dat we vandaag toch bijna mogen ervaren in deze nog zonnige 18°C half oktober.

Ancienne Sablière Du Marouset: 16km - 18,2 km

Een laatste oude zandgroeve op ons pad is die van Marouset of l'Ancienne Sablière Du Marouset. Een groen gebied omgevormd tot arboretum waar we ons naartoe begeven via een bijzonder steil paadje naar beneden. We dwarsen dit arboretum en komen na een hondertal meter terug, aan de ondertussen volgeladen parking en brasserie 'La Torine'.


Een mooi en reliëfrijk bos vlakbij deze Henegouwse stad, Braine-le-Comte. Een stad gesticht in de vroege middeleeuwen of de stad waar beide broers Hazard hun jeugd startte bij voetbalclub Stade Brainois.

Open met RouteYou