Categorieën
Grote wandelingen Limburg Wandelingen

Borgloon, PIT-tig wandelen van Fluistergrens tot Doorkijkkerk

Een luswandeling in de voetsporen van de serie ‘Katarakt’ door het Toscane van Vlaanderen – Haspengouw

Haspengouw - Borgloon - Groot-Loon - Heks - Broekom - Hendrieken - Gotem - Kattekoven - Kerniel - Manshovenbos
Parking Sint-Servatiuskerk:  Grootloonstraat, 3840 Groot-Loon
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Wandelen in BorgLoon: Een lus door Haspengouw in de voetsporen van 'Katarakt'

Borgloon, gelegen in het hart van Haspengouw, biedt een adembenemend landschap dat zich perfect leent voor een wandelavontuur. Onze 22 kilometer lange luswandeling voert je door bloeiende fruitgaarden, langs historische bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten, en biedt een unieke kans om de streek te verkennen zoals die te zien was in de populaire televisieserie "Katarakt". Trek je wandelschoenen aan en kom mee op deze onvergetelijke tocht.


Startpunt: Het Centrum van Groot-Loon

Onze wandeling begint in het pittoreske centrum van Groot-Loon. Hier kun je alvast genieten van de charme van dit historische dorp met zijn gezellige sfeer. Na een korte verkenning van het dorpscentrum, trekken we de natuur in richting de fruitgaarden die Haspengouw zo beroemd maken.


De Twijfelgrens

Een van de eerste stops is de Twijfelgrens, een bijzondere PIT-kunstinstallatie die een geplooide lijn in het landschap vormt en je enkel vanuit de juiste positie het woord 'twijfelgrens' kan lezen. Dit kunstwerk is een perfecte plek voor een korte pauze en een fotomoment.


De Oude Romeinse Baan

We vervolgen onze wandeling langs een deel van de oude Romeinse heirbaan tussen Tongeren en Tienen. Deze historische weg, die ooit een belangrijke verbindingsroute was, voert ons door idyllische landschappen en biedt een glimp van het rijke verleden van deze regio. Hier wandel je letterlijk in de voetsporen van de geschiedenis.


Eerste Doorkruising van Borgloon

Halverwege de route bereiken we voor de eerste keer het centrum van Borgloon. Dit is een goede plek om even uit te rusten, iets te eten of te drinken, en te genieten van de lokale sfeer van deze historische stad voordat we onze weg vervolgen.


De Stroopfabriek

Een andere niet te missen stop is de oude stoomstroopfabriek van Borgloon. Deze fabriek, die nu dienstdoet als museum en belevingscentrum, vertelt het verhaal van de lokale stroopproductie en de betekenis ervan voor de regio, nu en in het verleden. Neem de tijd om te ontdekken hoe de beroemde Loonse stroop wordt gemaakt en proef deze lokale lekkernij in de streekproductenshop.


Het Klooster van Colen (Abdij Mariënlof)

We zetten onze tocht voort naar de Abdij Mariënlof Colen, ook bekend als het Klooster van Colen. Deze indrukwekkende abdij, gesticht in de 15e eeuw, is een plek van rust en spiritualiteit. Het kloostercomplex is omringd door groene velden en boomgaarden en nodigt uit tot bezinning en contemplatie. Bezoekers kunnen hier genieten van de serene sfeer en de prachtige architectuur van het PIT-platform 'Untitled #158'.


Uitzichtplatformen

Langs de route zijn er nog verschillende uitzichtplatformen die je een prachtig panoramisch uitzicht bieden over het glooiende Haspengouwse landschap. Deze platformen zijn perfecte plekken om even stil te staan, de omgeving in je op te nemen en te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.


Tweede Doorkruising van Borgloon

Op onze terugweg komen we opnieuw door Borgloon. Dit geeft je de gelegenheid om nog een laatste keer van deze kleine historische stad te genieten en een bezoek te brengen aan een van de lokale winkels of eetgelegenheden. Vanaf de lente kan je bovendien lokale wijnen degusteren of kopen in de omliggende wijngaarden.


De Doorkijkkerk (Reading Between the Lines)

Een van de meest iconische bezienswaardigheden houden we voor het einde van onze route; PIT-project "Reading Between the Lines", ook wel bekend als 'De Doorkijkkerk'. Deze transparante kerk van 10meter hoog, ontworpen door het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, is opgebouwd uit horizontale stalen platen en biedt een prachtig doorkijkje op het omliggende landschap. Het is een unieke plek die een bijzondere mix van kunst, architectuur en natuur biedt.


Terugkeer naar Groot-Loon

De laatste etappe van onze wandeling brengt ons terug naar het centrum van Groot-Loon. Vanaf de 'Wall of Shame', een lokale protestactie van een onbekende tegen vervuiling en zwerfvuil dat toerisme met zich meebrengt, nemen we het natuurreservaat Groot-Loon om opnieuw de Sint-Servatiuskerk en het centrum van Groot-Loon te bereiken.

Praktische Tips:

Beste tijd om te wandelen: De lente is de beste tijd om deze wandeling te maken, wanneer de fruitgaarden in volle bloei staan en de streek een kleurrijk spektakel biedt.

Wandeluitrusting: Zorg voor goede wandelschoenen, een opgeladen GSM/GPS en voldoende water. 

Toegankelijkheid: De route is geschikt voor wandelaars die houden van langere afstanden en biedt een mix van verharde en onverharde paden. Haspengouw kan reliëfrijk zijn en sterk glooiend. De meeste boomgaarden zijn privé bezit en niet toegankelijk. Fruit van deze fruitbomen halen = stelen!


Conclusie

Een wandeling door dit Borgloonse Haspengouw is een ervaring die je niet mag missen. De combinatie van natuurlijke schoonheid, historische rijkdom en culturele hoogtepunten maakt dit een onvergetelijke tocht. Of je nu een fan was van de serie "Katarakt" of gewoon op zoek bent naar een prachtige wandelroute, deze lus in en rond Borgloon heeft voor ieder wat wils.

Bezoek Fruitbelevingscentrum 'in de Stroopfabriek'
Met de trein
Deze wandelroute kan je bereiken met het openbaar vervoer via het station van Sint-Truiden vanuit Brussel, Leuven, Hasselt of Genk. Van hieruit kan u met de bus van 'De Lijn - 23' naar Borgloon - halte: Speelhof
Plan uw reis naar Borgloon
Bezienswaardigheden/ weetjes onderweg:
  • Haspengouw is een landstreek in de Belgische provincies Luik, Namen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Limburg. Kenmerkend is het glooiende mozaïeklandschap van graslanden, houtkanten, hagen, poelen, holle wegen, beken, fruitgaarden en bossen, waardoor m'n deze streek wel is het Toscane van Vlaanderen noemt
  • Natuurgebieden 'Hoogstamgordel Grootloon' & 'Manshovenbos' maken deel uit van Natura 2000-gebied Bossen en kalkgraslanden van Haspengouw.
  • De Bollenberg op de Romeinse Kassei is een deel van de heirbaan die ooit Tongeren met Tienen verbond. Je kan er het landmark Romeins villalandschap vinden, een kunstwerk dat je doet stilstaan bij het belang van Haspengouw
  • Borgloon of de Parel met Pit is een kleine stad en gemeente in Belgisch Limburg die bestaat uit de fusie van twaalf deelgemeenten. Een stad met een historisch karakter dat grotendeels bewaard bleef, gelegen in een streek bekend van zijn fruitteelt, het verwerken tot stroop en de VRT-serie Katarakt. 
  • In het Fruitbelevingscentrum Stoomstroopfabriek ontdek je het verleden en de toekomst van deze historische stoomstroopfabriek en de Haspengouwse fruitstreek. Naast dit museum en belevingscentrum kan je er een streekproductenshop vinden
  • Abdij Mariënlof Colen of het klooster van Colen is gelegen in de vallei van de Kleine Herk. Je kan er het architecturaal PIT-bouwwerk vinden - Untitled #158 van de Schotse Kunstenaar Aeneas Wilder
  • PIT-tig doorkijkkerkje "Reading Between the Lines" is een PIT-kunstwerk van Gijs Van Vaerenbergh van 10 meter hoog en zelfs tot in China bekend. Dit is de blikvanger van deze streek, waardoor het er drukker kan zijn dan op de andere plaatsen
  •  Twijfelgrens, een PIT-project van Fred Eerdekens vormt een geplooide lijn in het landschap, waarbij je vanuit de juiste hoek het woord twijfelgrens kan lezen
  • De PIT-Landmarks 'Time Traveller' en 'Time Capsule' van Will Beckers kan je verscholen in de natuur langs deze route vinden
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: