Categorieën
Grote wandelingen Wandelingen West-Vlaanderen

De getuigenheuvels van het Heuvelland

Bewandel de centrale heuvelkam van het Heuvelland met de Kemmelberg, Monteberg, Baneberg en Rodeberg

Westhoek - Heuvelland - Kemmel - Dranouter - Westouter - Loker
Centrum Kemmel: Dries, 8956 Kemmel

1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Natuurwandeling door het Heuvelland: Kemmel, Dranouter en Loker

De prachtige regio van het Heuvelland in West-Vlaanderen biedt een betoverende omgeving voor wandelaars en natuurliefhebbers. Hier volgt een uitgestippelde wandelroute die begint in het schilderachtige dorp Kemmel, bekend om zijn adembenemende landschappen en historische betekenis. We beklimmen twee maal de majestueuze Kemmelberg, de hoogste berg van West-Vlaanderen, om van daaruit onze tocht verder te zetten naar Dranouter en de Rodeberg, waar we kunnen genieten van een unieke attractie.


We vertrekken vanuit Kemmel, waar we ons laten onderdompelen in de rustieke charme van het dorp. Opgenomen in de lijst van 50 mooiste dorpen van Vlaanderen, is dit onze startplaats aan de voet van de Kemmelberg. Een heuvel die trots uit het glooiende landschap rijst en je beloont met een panoramisch uitzicht over het omliggende Heuvelland. Terwijl we de zuidflank van de Kemmelberg verder verkennen, ervaren we de sereniteit van de natuur en de indrukwekkende schoonheid van deze regio.


Na het overwinnen van de Kemmelberg dalen we af naar Dranouter, een pittoresk dorp dat bekend staat om zijn jaarlijkse folkfestival. Na het verkennen van Dranouter zetten we onze reis voort via natuurgebieden 'Eeuwenhout' en de Douvevallei, richting de Rodeberg. Deze heuvel is speciaal vanwege zijn unieke attractie - de enige kabelbaan in Vlaanderen. Deze stoeltjeslift biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap terwijl we moeiteloos omhoog zweven over de druivenranken. Het is alvast een geweldige manier om even te ontspannen en te genieten van het adembenemende panorama.


Vanaf de Rodeberg vervolgen we onze weg naar Loker, een idyllisch dorpje dat bekend staat om zijn landelijke charme. We vervolgen onze weg en begeven ons naar de laatste etappe van onze wandeling, de Monteberg. Deze heuvel biedt opnieuw prachtige vergezichten en een kans om te genieten van de rust en stilte van de natuur. Na het bewonderen van het landschap gaan we verder met de tweede klim naar de top van de Kemmelberg, waarbij we de gelegenheid hebben om nog een laatste blik te werpen op de spectaculaire omgeving.


Na het voltooien van de afdaling, komen we terug uit aan het Warandepark van Kemmel, waar we ons avontuur begonnen. We kunnen nagenieten van een mooie verassende wandeling door dit landelijke en reliëfrijke Heuvelland.

Openingsuren van kabelbaan - Cordoba
Met de bus
Enkel met de bus heel beperkt bereikbaar vanuit Ieper (treinstation), waar je via buslijn 71 kan afstappen ter hoogte van Kemmel Dorp. Van hieruit is het 100m om op onze uitgestippelde wandeling aan te sluiten
Meer informatie over deze buslijn
Bezienswaardigheden onderweg:
 • Heuvelland is een gemeente in de Westhoek die bestaat uit de dorpen Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate, Wulvergem en De Klijte. Het West-Vlaamse Heuvelland kan ook verwijzen naar de reliëfrijke en landelijke streek die tot 2018 nog 'West-Vlaamse Heuvels' heette. Gelegen op de grens met Frans-Vlaanderen (Frankrijk) tussen de Ijzer en de Leie, is deze streek bekend bij de wielerliefhebbers dankzij de Vlaamse Wielerklassiekers die de verschillende heuvels van deze streek beklimmen.
 • Kemmel is een dorp aan de voet van de Kemmelberg met de Sint-Laurentiuskerk en staat in de lijst van 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Hoewel dit een landbouwdorp is, is ook toerisme een belangrijke bron. Vanaf het einde van de 19de eeuw kwamen inwoners uit Noord-Frankrijk hier naar hun buitenverblijven. Na de Eerste Wereldoorlog groeide ook het oorlogstoerisme, dankzij de talrijke begraafplaatsen die je er kan vinden: Godezonne Farm Cemetery, Irish House Cemetery, Kemmel Chateau Military Cemetery, Kemmel Churchyard, Kemmel No.1 French Cemetery, Klein-Vierstraat British Cemetery, La Laiterie Military Cemetery, Lindenhoek Chalet Military Cemetery, Suffolk Cemetery. Anno 2023 kan je er ook voor het wieler- en wandeltoerisme terecht om te genieten van het Heuvelland.
 • Kasteel de Warande met het Warandepark zijn in Kemmel gelegen. Dit kasteel werd in 1925 gebouwd op dezelfde plek dan het voormalige kasteel, dat in 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog werd verwoest. Het huidige kasteel fungeerde eerst als buitenverblijf van de burgemeester van Kemmel - Jacques Bruneel de la Warande. Na de fusie der gemeente in 1977, werd dit kasteel uiteindelijk vanaf 1979 het gemeentehuis van de nieuwe fusiegemeente - Heuvelland en publiek toegankelijk
 • Kemmelberg is een getuigenheuvel en vormt met zijn hoogte van 154m, het hoogste punt van West-Vlaanderen. Op deze hoge heuvel werden sporen van bewoning gevonden vanaf de Oude Steentijd tot de Middeleeuwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er zwaar gevochten voor deze strategische plaats, waardoor deze berg volledig kaal was geschoten/ gebombardeerd. Achteraf werden er opnieuw loofbomen geplant en kreeg het opnieuw militaire doeleinde als voormalige commandobunker ten tijde van de Koude Oorlog - ondertussen is deze bunker ingericht tot oorlogsmuseum.
 • Dranouter of 'Dranoeter' is een landbouwdorp rond de Sint-Jan-de-Doperkerk in de gemeente Heuvelland en werd volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp werd ongeveer in dezelfde stijl herbouwd en het Dranoutre Military Cemetery met zijn 457 oorlogsgraven, blijft ons hieraan herinneren. Dranouter is ondertussen bekend omwille van zijn jaarlijks Folk Festival Dranouter
 • Eeuwenhout en Douvevallei zijn natuurgebieden in de vallei van de Douvebeek. Een riviertje die hier de grens tussen België en Frankrijk vormt en net over de grens ontspringt rondom de Franse Zwarteberg. Na 20,6km mondt deze rivier in de Leie uit, waarvan in het bijzonder de bovenloop en deze Douvevallei van ecologisch belang is door zijn meanderend verloop.
 • Baneberg (140m) zijn heuveltop ligt tussen de Rodeberg en de Vidaigneberg nabij Loker. Vlakbij de top staat de Lijstermolen en vertrekt de stoeltjeslift Cordoba, die in 1957 werd gebouwd. De enige kabelbaan in Vlaanderen die over de wijngaarden van Entre-Deux-Monts, de Baneberg met de Vidaigneberg verbind. Deze stoeltjes lift komt voor in de serie 'Eigen Kweek' en 'Reizen Waes - West-Vlaanderen'
 • De Rodeberg (138m) is een getuigenheuvel en maakt deel uit van het Natura 2000-gebied 'West-Vlaams Heuvelland'. Deze heuvel ligt in het dorpje Westouter en maakte deel uit van het voormalig recreatiecentrum Kosmos
 • Lijstermolen is een houten windmolen die sinds 1961 op de Rodeberg in Westouter staat. Deze spaakmolen dateert echter uit 1801-1805 en stond oorspronkelijk op de Lijsterhoek in Beernem waar de molen tot 1947 actief was. 
 • Vakantiedomein Kosmos werd in 1934 gebouwd als relatief klein jeugdhotel. Dankzij de goede reputatie en het enige openluchtzwembad in de streek volgde uitbreidingen in 1965, 1974 en 1992. Sinds 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken en vanaf 2004 werd het gebouw beschermd als monument, waardoor de eigenaar geen uitbreidingsplannen meer kon treffen en de boeken neerlegde in 2005. Sinds dan heeft het te maken met mislukte verkopen tot brandstichting, waardoor het uiteindelijk in 2009 eigendom werd van de Vlaamse Overheid (VLM). Er is nog steeds vraag om hier opnieuw een openluchtzwembad te maken, al is het originele al enige tijd afgebroken.
 • Loker is een deelgemeente van Heuvelland waar er sinds de Romeinse tijd een heerbaan lag van Kassel naar Kortrijk. Ook was Loker toen al bewoond, getuigd een terug gevonden Romeins brandgraf. Sinds 1072 werd 'Lokere' vermeld in geschriften en komt waarschijnlijk van heldere beek of omheining. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Loker volledig verwoest. Je kan er naast de heropgebouwde Sint-Petruskerk met de Loker Churchyard memorial; Het Loker Hospice cemetery, Locre No.10 Cemetery & het graf van William Redmond vinden, die getuigen van deze verschrikkelijke oorlog. 
 • Monteberg wordt ook wel is 'De Kleine Kemmelberg' genoemd en is een heuvel nabij Dranouter met een 115m hoge top. Op de helling is een gelijknamige wijngaard gelegen en net als de Kemmelberg, Baneberg en Rodeberg behoort de Monteberg tot de centrale heuvelkam van het Heuvelland.
 • Op de grens van Kemmel en Loker ligt het driehoekige Franse militaire massagraf - Ossuaire Kemmelberg is de grootste Franse militaire begraafplaats in België, met 5294 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, waar m'n slechts 57 soldaten met naam kon vermelden.
 • Monument Aux Soldats Français is een wit oorlogsmonument van 17m hoog op de Kemmelberg. Het gedenkt de slag om de Kemmelberg waar meer dan 5000 Franse soldaten het leven lieten. Het monument wordt in de volksmond 'Den Engel' genoemd, maar verwijst naar de Griekse gevleugelde overwinningsgodin - Niké - de Romeinse equivalent van Victoria
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: