Categorieën
Oost-Vlaanderen Recreatieve wandelingen Wandelingen

De polders van Kruibeke met de Waterbus

Een kindvriendelijke wandeling in het Oost-Vlaamse Waasland en het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen

Waasland - Kruibeke - Sint-Niklaas
Parking Scheldelei, Scheldelei 1 - 9150 Kruibeke OF te bereiken met 'De Waterbus' en Veerpont 'Kruibeke-Hoboken'
info over De Waterbus
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een leuke manier om een wandeling (met kinderen) aantrekkelijker te maken, is deze te combineren met het gebruik van openbaar vervoer. Of het nu de bus, de tram, de metro, de trein of een veerboot is - niets is zo leuk om te starten of te stoppen met dit stukje extra avontuur. 

Wij maken vandaag gebruik van veerdienst 'de Waterbus' die ons vanuit het Antwerpse Hemiksem, naar de startplaats Kruibeke in het Oost-Vlaamse Waasland zal brengen. Je kan ook opteren voor het gratis veer tussen Hoboken en Kruibeke. 


Een supersnelle catamaran brengt ons over deze machtige rivier - de Schelde en in nog geen tien minuten meren we aan op onze bestemming - het Kortbroek in de polders van KruibekeDeze polders zijn ondertussen uitgegroeid tot een prachtig stukje groen van 600ha en het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen


Door deze overstromingsgebieden krijgen de elzenbroekbossen en kreken opnieuw de kans om de habitat te vormen voor verschillende bijzondere dieren zoals: de purperreiger, woudaap, ijsvogel, ree, otter en zelfs de bever

Via enkele leuke paadjes en knuppelpaden over deze kreken, kan je hier en daar zelfs beversporen zien. De verschillende afgeknaagde bomen en paden doorheen het hoge riet zijn alvast bewijs van zijn aanwezigheid, al zijn de bevers en otters vooral 's nachts actief.


Naast verschillende uitzichtplatformen en observatiehutten, kan je ook de zelden werkende watervallen van Kruibeke bewonderen of het prachtige graffitikunstwerk op zijn betonnen wanden.


Onderweg kan je de 34ste CosmoGolem bekijken - ontworpen door Koen Vanmechelen - in de vorm van een zes meter hoge houten reus. Een symbool voor universele kinderrechten, tolerantie en diversiteit die je ook in steden als Mumbai(India) en Arusha (Tanzania) kan treffen.


Het einde van een leuke namiddag en het begin van vroege winterse valavond brengen ons noodgedwongen opnieuw naar de steigers, om met veerboot 'de Waterbus' terug te keren naar Hemiksem.