Een wandeling van A naar B en langs de rotsige Ourthe tussen de provincies Luik en Luxemburg. Een treinstapper van formaat in de schaduw van GR57 - Sentiers de l'Ourthe en GR575/576 - A travers le Condroz. We maken enkele pittige klimmen door mooie rotsmassieven zoals Les Tartines, Les Roches Noires en de Rotsen van Sy.
Bewandel de volledige 26km of maak je wandeling korter dankzij 4 beschikbare stations onderweg.
Op de 2de dag van ons wandelweekend maakte we nog een stevige - achteraf gezien de stevigste - wandeling van enkele uitgestippelde tochten rondom Durbuy in de provincie Luxemburg. We zakken met de wagen af naar Bomal - een deelgemeente van Durbuy, waar we de auto achterlaten aan het station. We nemen er de trein tot Rivage, maar je kan opteren om vroeger af te stappen (Sy, Hamoir of Comblain-la-Tour). Wij kiezen alvast voor het volledige stuk van 26 km tussen het station Bomal - provincie Luxemburg en Rivage - provincie Luik.
Tussenafstanden Rivage richting Bomal (stroomopwaarts):
Rivage - Comblain-la-Tour = 8,6km (Les Tartines & Les Roches Noires)
Comblain-la-Tour - Hamoir = 6km (station op +1 km van route = 7km)
Hamoir - Sy = 4,4km (rotsen Hé Quenet & Roches Des Vignobles)
Sy - Bomal = 7,2km ( rotsen van Sy - avontuurlijk pad =afrader bij nat of glad weer-> blijf dan best op de GR)
Wij maken onze uitgestippelde wandeling ditmaal stroomopwaarts naast de Ourthe en nemen de trein tot het station van Rivage (provincie Luik). Een rit van 20 min voor 3,5euro (Duo Ticket) vormt ons startpunt, waar de Amblève nog maar net de Ourthe is ingestroomd.
We volgen deze bredere Ourthe tot Rue de Liotte, waar we de Amblève zijn laatste meters via een brug oversteken. Het einde van een 90km lange Amblève, die ontspringt in Honsfeld en via de bekende watervallen van Coo hier in de Ourthe uitmondt.
Wij nog maar 1km ver en blijven op Rue de Liotte die ter hoogte van Rue d'Aywaille overgaat naar Rue de la Gare, maar dan zonder station. Eerst volgen we een klein stukje GR571 - Tour des Vallées des Légendes om deze te verlaten ter hoogte van het rotsmassief Les Tartines.
Een extra lus dat echt de moeite loont in een toch wel speciale rotsformatie. Deze kliffen in de vorm van sneden brood of boterhammen zijn sinds 1949 een beschermd reservaat geworden. Een leuk stukje met uitdagende trails in dit rotsig gebied met grotten en natuurlijke bogen in de rotsen. Na een steilere afdaling komen we aan een overgroeit wegje dat ons bij een kleine tunnel onder spoorlijn L43 en Ravel 7 brengt, vlak naast de Ourthe.
We volgen de Ourthe even stroomafwaarts om via de brug Rue du Pont - N633 naar het volgende unieke rotsmassief van Roches Noires of Zwarte Rotsen te klimmen. Opnieuw een prachtig stukje natuur en eveneens natuurreservaat op de grens met Comblain-au- Pont. Enkele prachtige uitkijkpunten geven ons reeds een blik over dit oude dorp dat zijn naam aan het Latijnse - Confluentes of samenvloeiing dankt - net als het Duitse Koblenz.
Ongeveer 4km onderweg en we komen via een bos met bijzondere beelden - deel van openluchtmuseum - aan het oude kerkhof van Comblain-au-Pont met zijn Tour Saint-Martin. De sinds 18 heropgebouwde Sint Maartentoren staat op de fundamenten van een oude middeleeuwse Donjon die vanop deze rots uitkijkt op het dorp.
Speciaal aan deze plaats is het bijzonder oude kerkhof met passende oude klokkentoren en een leuk pad dat je via enkele trappen en metalen balkons naar het centrum van dit dorp brengt op de Place Leblanc.
We steken de Ourthe over en volgen deze rivier van 110 km voor een kleine 3km langs een vlakker stuk. De Ourthe, een zijrivier van de Maas dat ontspringt aan de stuwdam van Nisramont - door de samenvloeiing van de Westelijke Ourthe 52km en Oostelijke Ourthe 46km - om vervolgens in Luik uit te monden.
Nog ver weg van Luik (+-30km) en steeds verder aangezien we stroomopwaarts stappen, maar wel aan het volgende dorpje - Comblain-La-Tour. Een dorp dat wereldberoemd werd door een openlucht jazzfestival met namen als Nina Simone en Ray Charles. Het festival stopte in 1966, maar wordt weleens de moeder der Europese festivals genoemd. Comblain-La-Tour, een deelgemeente van Hamoir die ook zoals de vorige 'Comblain' zijn naam dankt uit het Latijns voor samenvloeiing, maar ditmaal met het stroompje Boé. De 'tour' of toren van Comblain is al even verdwenen, maar dateerde van het jaar 1000. Het versterkte huis dat in 1537 tegen de toren werd gebouwd, kan je wel nog vinden in dit dorpje aan de Ourthe.
We volgen vanuit Comblain-la-Tour deels de Gr 57 - Sentiers de l'Ourthe - waar we opteren voor een verkorte versie met nog enkele pittige paadjes. Vanaf Xhignesse kiezen we om niet af te zakken tot Hamoir, maar richting Rocher de Coisse te klimmen. Een rotsiger gebied met een mooi vergezicht over Hamoir is de beloning die we krijgen voor deze toch wel deftige klim met beginnende vermoeide benen na de eerste 14km... Tijd om een stopje te nemen op deze prachtige plaats met picknickbank
We zakken af naar de N66 - Route de Filot, om na 100m opnieuw een leuk pad door dit 'Bois de Spineu' te nemen. Voor wie naar het station van Hamoir wil, volgt de Route de Filot verder (over de Ourthe) tot het station. Wij gaan nog wat verder en krijgen opnieuw een pittige klim met afwisselende uitzichtpunten op de bergkam Hé Quenet. Deze geven nog een laatste blik over Hamoir om verder door dit bos en wat verder door weilanden richting Roches Des Vignobles te stappen. Deze rotsen van de wijngaard zijn de eerste van ons volgende prachtige rotsmassief op ons pad - De rotsen van Sy.
Sy, een klein typisch ardeens dorpje met huizen gebouwd in kalksteen en ondertussen uitgegroeid tot een toeristische plaats met cafés, restaurants, hotels en een speeltuin aan de oevers van de Ourthe. Dit succes van dit idyllische dorp is vooral te danken aan zijn unieke ligging (doodlopende straat), gelegen aan de Ourthe met een prachtige zwemplaats en statige rotsen in het bekendere klimmassief van de rotsen van Sy.
De volgende plaats op ons pad, waar we de GR verlaten om enkele pittige paadjes te nemen door dit sinds 1942 geklasseerd erfgoed. Een prachtig stukje wandelklimwerk leidt ons verder door deze prachtige rotsen waar klimmen jaren werd aan banden gelegd. Tussen 2012 & 2019 werden deze rotsen stelselmatig weer voor bergbeklimmers geopend en kan je er de rotsen Tunnel des Trous, de La Vierge , de Cathedrale, du Banc & de Nanduire opnieuw beklimmen via touwen of door middel van dit avontuurlijke pad.
Aangezien dat deze trail veel weg heeft van een alpine trail is opletten de boodschap en afgeraden bij nat of glad weer ! Een stukje met 2 klimmen en 2 afdalingen die veel energie vragen, maar zeker de moeite loont- voor wandelaars die niet houden van hoogtes en rotsige paden kan je de vaste GR volgen.
Na de 2 de maal opnieuw boven te klimmen langs deze super-trails, blijven ook wij de GR575/576 - A travers le Condroz volgen tot een uitzichtpunt boven Domaine De Palogne. We verlaten deze Gr om de Ourthe verder te volgen na deze steilere afdaling naast een grot. We dwarsen Domaine De Palogne om via een passerelle de Ourthe over te steken en de provincie Luik in te ruilen voor de provincie Luxemburg. De RAV-OU - Ravel van de Ourthe brengt ons met toch wel ondertussen zwaar vermoeide benen, van talloze klimmen op deze steilere bergflanken naast de Ourthe. De ideale zwemtemperaturen (iets minder voor reliëfrijke wandelingen) nodigen ons uit om nog even af te koelen aan de voet van Roche Aux Corneilles. Deze prachtige 35m hoge 'kraaienrots ' heeft ook nog een onderwatergedeelte - genaamd Roche à Hierneux- met 4 holtes waarvan er 1 dwars door de rots loopt.
Het spreekt voor zich dat je hier bij het zwemmen oplet voor onderwaterstroming en beter niet zwemt aan de voet van deze rots.
Een zalige afkoeling op deze warme dag die onze benen opnieuw wat pit geven, na wat op te drogen en te genieten van de zon die weldra zal ondergaan. Dus hoogtijd om opnieuw ons in gang te zetten en volgen deze Ravel naast de Ourthe nog even verder. Achter ons zien we links van Roche Aux Corneilles, de ruïnes van Château Fort de Logne op een bergtop opduiken. Een oude fort dat zijn oorsprong kent vanaf het einde van de oudheid en fungeerde vanaf de 5de eeuw voor een eerste garnizoen. Je kan deze plek tegen betaling bezoeken, waar je de nodige uitleg over zijn volledige geschiedenis kan krijgen. Misschien is bezoeken met de kinderen, maar nu de laatste kilometers.
We dwarsen de spoorlijn opnieuw via een tunneltje om de klim in te zetten naar de eerste rots - Rocher de la Croix. Boven aangekomen krijgen we een uitzichtpunt over de volgende rotsen op ons pad - Rocher Du Calvaire en onze eindbestemming Bomal. Bomal, het laatste dorp van Luxemburg aan de Ourthe dat sinds de fusie der gemeente in 1977 bij de stad Durbuy behoort. We volgen nog voor 500m het straatje Champoutre om opnieuw aan het station van Bomal uit te komen.
Ik kan het samenvatten als een heel zware tocht met genoeg pittige klimmen door prachtige rotsmassieven hier aan de Ourthe. Quasi geen volk tegen gekomen onderweg behalve in de omgeving van Sy. Voor mij persoonlijk de mooiste van de drie wandelingen die we hier maakte in de omgeving van Durbuy. Een mooie tweede plaats voor de wandeling rond Durbuy met zijn apenbruggen en op drie de Megalieten van Wéris, waar er iets meer bredere paden zijn en ik liever de voorkeur geef van rotsige singletracks met pit...