Categorieën
Grote wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

De trap naar het Hageland van de Rode Ridder

Een landelijke en bosrijke wandeling door het hart van het Hageland tussen Tielt-Winge en Sint-Pieters-Rode

Hageland - Tielt-Winge - Optielt - Sint-Pieters-Rode - Houwaart - Tielt
Parking Huize Hageland: Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge

1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Het Kasteel van Horst en de Valleien van de Winge en de Motte, thuisbasis van de Rode Ridder

Welkom in Tielt-Winge, het startpunt van een ontdekkingswandeling door het prachtige Hageland. Laat je meeslepen op deze tocht door het landschap dat diende als inspiratiebron voor de avonturen van de legendarische stripfiguur, De Rode Ridder.


Je begint je wandeling bij Huize Hageland - de voormalige pastorij met het kabouterbos, die je meteen in de juiste stemming brengt. Van daaruit leidt de route je naar de Vlooybergtoren, een iconische uitkijktoren die figureerde in de serie 'Callboys'. Beklim deze indrukwekkende toren en geniet van een adembenemend panoramisch uitzicht over het omringende landschap.


Na het bewonderen van het uitzicht bij de Vlooybergtoren, vervolg je de route door het Walenbos. Dit bos is één van de grootste elsenbroekbossen van Vlaanderen dat we verkennen via rustige paden. Na het oversteken van de N223 - Aarschotsesteenweg kom je aan bij het Troostembergbos, een reliëfrijk bos met majestueuze beuken waar je kunt genieten van de schoonheid van de natuur.


Na het Troostembergbos brengt de uitgestippelde route je naar het Kasteel van Horst, een historisch en goed bewaard bouwwerk dat de thuisbasis is van 'De Rode Ridder'. Bewonder de buitenkant van het kasteel en laat je verbeelding de vrije loop terwijl je je waant in de wereld van de Rode Ridder.


Vanuit het Kasteel van Horst volg je de route naar Houwaart, een pittoresk dorpje dat je verwelkomt met zijn charme. Op de terugweg wandel je opnieuw door het Walenbos, waar je nogmaals kunt genieten van de sfeer van dit bos. Terug in Tielt-Winge, waar je de wandeling voltooit, neem je even de tijd om te reflecteren op de ervaring die je zojuist hebt beleefd. Het Hageland heeft je meegenomen op een reis door de wereld van de Rode Ridder en je laten kennismaken met de adembenemende landschappen van deze bijzondere regio.


Dus trek je wandelschoenen aan, volg deze uitgestippelde route en laat je onderdompelen in de sfeer van het Hageland. Ontdek de plekken die de Rode Ridder inspireerden, en geniet van de natuurlijke pracht en vergezichten van deze bijzondere regio.

Veel wandelplezier!

Kasteel van Horst - Wat is er te doen?
Met de bus
Enkel met de bus bereikbaar vanuit Diest of Leuven (treinstation), waar je via buslijn 370 kan afstappen ter hoogte van Tielt-Winge Stelplaats. Van hieruit is het 450m om op onze uitgestippelde wandeling aan te sluiten
Meer informatie over deze buslijn
Bezienswaardigheden onderweg:
 • Het Hageland is een streek die grotendeels in het oosten van Vlaams-Brabant ligt en een klein deel in het westen van Limburg. Het 'Hagelant' werd terug gevonden in attesten uit het jaar 1528 en betekent "land begroeid met dicht kreupelhout of hage". Een regio met historische steden en veel heuvelruggen die getuigenheuvels van de Diestiaanzee - een oude zee die 70 tot 3 miljoen jaar geleden het noorden van België overspoelde. 
 • Tielt-Winge is gelegen tussen Leuven en Diest, in het hart van het Hageland. Deze fusiegemeente bestaat uit de deelgemeenten Onze-Lieve-Vrouw-Tielt, Houwaart, Meensel-Kiezegem en Sint-Joris-Winge. Een gemeente die vooral bekend is om zijn fruitteelt en wijnen (Hagelander)
 • Huize Hageland is de oude pastorie van Tielt-Winge uit de 17de eeuw, gelegen aan het Kabouterbos. Momenteel is het een toeristisch startpunt voor het verkennen van het mooie Hageland, nabij de Vlooybergtoren.
 • Vlooybergtoren is een uitkijktoren op de 80m hoge Vlooyberg - hoogste getuigenheuvel van het Hageland. De zwevende trapconstructie van bijna 13m hoog weegt 13 ton en bestaat uit 55 treden. Deze toren werd in juni 2018 door vandalen beschadigd en in december 2018 opnieuw geopend. Dit door de regisseur Jan Eelen en acteur Rik Verheye uit de serie 'Callboys' waar deze trap in figureerde.
 • In de parochie Optielt - dat toebehoort tot deelgemeente Tielt -  is er de 16de eeuwse Sint-Martinuskerk die een restauratie kreeg in 2000
 • Het Walenbos is één van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland en bestaat vooral uit elzenbroekbos. Dit jong natuurreservaat van 500 hectare is het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen en maakt deel uit van Natura 2000-gebied 'Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen'
 • Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen is een Natura 2000-gebied langs de oevers van de Winge en de Motte. Deze brede valleien, bos, heide en permanente graslanden beslaan 2244 ha met 12 Europees beschermde habitattypes, waar je 7 beschermde soorten kan vinden zoals: bittervoorn, drijvende waterweegbree, ingekorven vleermuis, kamsalamander, laatvlieger, rosse vleermuis & Spaanse vlag.  
 • Troostembergbos is een natuurgebied dat deel uitmaakt van 'Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen' en is een droog hellingbos van 54ha groot. Dit reliëfrijk bos met oude beuken heeft een bivakzone en kan je verkennen via wandelnetwerk 'Hagelandse Heuvels'
 • Kasteel van Horst is een kasteel met gracht/ vijver en maakt deel uit van het Natura 2000-gebied: 'Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen'. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 13de eeuw. Dit goed bewaart kasteel kwam reeds meerdere malen op televisie voor series 'Buiten De Zone' en 'Thuis'. Het is bovendien de thuisbasis van 'De Rode Ridder', een stipfiguur van Willy Vandersteen
 • Sint-Pieters-Rode is een deelgemeente van Holsbeek en behoort tot de oudste dorpen van het Hageland. Waarschijnlijk ontstaan in de 9de eeuw nabij de waterloop de Winge
 • De Winge is een zijrivier van de Demer die ontspringt ten zuiden van Kiezegem en via Holsbeek, Rotselaar en Werchter
 • De Motte of Mottebeek is een beek en zijrivier van de Demer die ontspringt op twee locaties: in het Walenbos bij Houwaart en bij de Ossenbergstraat in Tielt en worden er de Tieltse en de Houwaartse Motte genoemd. Vanaf de samenvloeiing hebben we het over de 'Grote Motte' die in Aarschot in de Demer mondt
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: