Categorieën
Grote wandelingen Luik Treinstappers Wandelingen

De valkenrots aan de meanderende Ourthe rondom Esneux

Een reliëfrijke wandeling met onderweg grotten, rotsige gedeeltes, een prachtrivier en veel uitzichtpunten.

Ardennen - Esneux - Neupré - Tilff - Plainevaux - Méry - Amostrennes - Hony - Ourthe
Station van Méry -  Place de la Gare 2, 4130 Tilff (Méry)
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een prachtig stukje Condroz waar we de laatste kilometers van de meanderende Ourthe verkennen rondom Esneux. Pittige klimmetjes door mooie bossen en bloemrijke valleien. Koel af op een warme zomerdag in de grot van Saint-Anne met haar grotingang van 5m hoog, verken het Dwergengat tot 40m ver in de grottunnel of neem een frisse duik in de Ourthe nabij Porte de Hony.

Een warme lentedag met voorspelde temperaturen tot 25°C in het zuiden van ons land. Dus de 'moment suprême' om een wandeling te maken waar we onderweg de mogelijkheid hebben om wat afkoeling op te zoeken. We zakken af naar de grens van de Condroz met de Ardennen, waar de Ourthe haar laatste kilometers maakt alvorens in de Maas te monden nabij Luik. 


Méry, een deelgemeente van Esneux biedt ons de mogelijkheid om deze prachtstreek met de trein vanuit Luik te bereiken. Vanuit het station gaan we richting Ourthe, om deze rivier over te steken en onmiddellijk te starten met een stevige klim richting Le Petit & Grand Boubou. Twee uitzichtpunten over de bosrijke vallei van de Ourthe met in de verte de dorpen Hony en Esneux.  Net voor het tweede uitzichtpunt 'Grand Boubou' komen we een gedenksteen tegen van Auguste Donnay. Een Belgische schilder die zich rond 1905 in Méry kwam vestigen.  Wanneer we afdalen richting Ruisseau de Chawresse, komen we bij het 'Gat van de Dwergen' of Trou des Nutons. Ooit het onderkomen voor hyena's en vervolgens voor de mens ten tijde van het Neolitische tijdperk. Tot op heden een nog open en vrij toegankelijke grot van ongeveer 40m lang in dit Manantsbos. Vergeet je zaklamp dan wel niet...

Wanneer je wat lager de uitgedroogde bergstroom volgt via zijn rotsige bedding, kan je nog enkele grotten vinden zoals de Trou Des Manants, Grotte Aux Cristaux en Grotte Veronika. Deze grotten en gaten laten we voor wat ze zijn en zetten de klim in naar de abdij van Brialmont. Een kasteeldomein dat zijn oorsprong kent van voor het jaar 1361 en sinds 1961 werd ingericht als abdij Notre-Dame van Brialmont. Je kan er het winkeltje bezoeken met tal van producten gemaakt door de cisterciënzerzusters uit bijvoorbeeld hun eigen champignonkwekerij of verken het prachtige park, waar je kan genieten van de rust en stilte. 


We dwarsen dit abdijpark om naast zijn vestigingsmuren opnieuw een leuk paadje te nemen naar het uizichtpunt bovenop Rocher Saint-Anne. Een klimmassief dat wij via het pad afdalen richting de grot van Sainte-Anne, gelegen aan de voet van deze steile klif. Net op de grens van de gemeente Tilff brengt een klein stukje N633 ons via steilere paadjes naar de enorme ingang van deze grot van Sainte-Anne. De grotingang van 5 meter hoog en 10 meter breed kan je hier nog  bewonderen, maar de grot zelf met 3 onderliggende niveaus en ondergrondse rivier is sinds 1992 afgesloten voor het brede publiek. Dit door de grote interesse waardoor de grot sterk beschadigd werd door de vele bezoekers, soms tot 300 per dag.

Na even te genieten van de koelte in deze grotingang op deze warme lentedag, zetten we opnieuw de tocht verder naast de Ourthe. Eerst stroomopwaarts om er via de brug 'Allée Des Artisans' de oversteek van de Ourthe te maken. Eénmaal de brug over gaan we opnieuw stroomafwaarts tussen de Ourthe en spoorlijn L43 via Ravel5. Na 1km kan je via een tunnel deze spoorweg onderdoor en brengt Chemin de Monceau je naar de top van deze steile heuvel. Halverwege dit toch wel steile en rotsige pad zien we een hazelworm worstelen met het reliëf van dit pad, wat zorgt voor een verrassend momentje en een korte pitstop. Terug op adem en we zetten de pittige klim verder richting Roche aux Faucons of Valkenrots. Dit rotsmassief op de bergkam heeft verschillende uitzichtpunten over deze prachtige meander van de Ourthe. We dalen terug af naar de Ourthe via Heid de Rosière en naast Trou Marie om opnieuw langs de oevers deze rivier te volgen tot Porte de Martin.

Vanaf Martin zijn poort verlaten we de Ourthe om de derde klim te maken naar het gehucht Amostrennes. Een charmant dorpje dat al werd vernoemd in 1277 en deel uitmaakt van Esneux. Omringd door een enorm bos, Parc du Mary en het arboretum van Tessenire maken deze omgeving de ideale bestemming voor wandelingen. Dit merken we aan het resem leuke paden die ons naar Heid Des Corbeaux leidt. Je kan er barbecueën of een klimmetje maken in één van de twee houten uitkijkhutten 'Mirador'.  Al zijn deze uitkijkplekken wat dichtgegroeid en zal het in de winter waarschijnlijk wel een prachtig zicht geven.

We zetten de afdaling in via Parc Du Mary richting de Ourthe om in Esneux uit te komen. Een mooie en toch wel toeristische plaats aan de Ourthe, die tijdens de overstromingen van juli 2021 het zwaar te verduren kreeg, zodat het bij de 10 meest getroffen gemeenten behoorde. Ondertussen bijna een jaar later kan je hier zo goed als niets meer van zien, in tegenstelling tot sommige oevers onderweg.

 

Niet alleen heeft Esneux een oude stadskern met delen uit de Middeleeuwen, maar ook de grootste en oudste mammoetboom van België en Nederland

Bij de sportliefhebbers zal Esneux waarschijnlijk bekender klinken aangezien de beroemde wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik hier jaarlijks een passage maakt nabij de Côte de La Redoute. We steken de Ourthe voor een derde keer over, om via de 16de eeuwse trap met 155 treden 'Vieux Thier' naar de bovenstad van Esneux te stappen. Na wat puffen op deze lange trap,  komen we uit naast het gemeentehuis om een lus te maken rond de Saint-Hubert kerk uit 1900. We proberen een glimp te krijgen van Kasteel 'Le Fy'. Een kasteel waar Walt Disney zijn kasteel van Doornroosje zou op gebaseerd hebben na foto's van verschillende Amerikaanse soldaten ten tijde van de tweede Wereldoorlog. Al is dit niet de officiële verklaring van Disney, maar ik snap het wel. We krijgen spijtig genoeg nergens de mogelijkheid om dit kasteel te bewoneren, maar je ziet het prachtige kasteel alvast pronken boven deze mooie stad Esneux vanop de brug over de Ourthe.

Een tweede kasteel wat verder (of toch de ruïne) is Château de Beaumont. Niet meer dan een hoopje stenen uit 1144, maar wel verschillende mooie uitzichtpunten over de vallei van de Ourthe. We zetten de laatste afdaling in doorheen dit bos vol met daslook naar Le Coleu. Een pompstation uit 1891 dat het water uit de Ourthe naar een hoger gelegen reservoir pompte, zodat het gehucht Ham over water kon beschikken. Sinds 1947 werd Ham aangesloten op het openbaar waternet waardoor deze historische pomp overbodig werd.


We naderen de drie laatste kilometers van onze tocht die bestaan uit een vlakker gedeelte aan de Ourthe. We steken deze rivier voor de laatste keer over via de passerelle 'Lhonneux' naar Porte de Hony. In tegenstelling tot de poort van Martin heeft deze poort wat meer te bieden. Een dam, een gazon om wat te kuieren met een picknickbankje en een toegankelijke oever bieden de mogelijkheid om hier even een frisse duik te nemen in de Ourthe, op een warme dag als vandaag. 


Opnieuw op pad en we verlaten even de Ourthe voor een groot privédomein. Ter hoogte van camping Des Murets - een camping die zo goed als vernield werd door de overstromingen van juli 2021, maar waar je ondertussen opnieuw terecht kan voor een leuke kampeerplaats - nemen we een smal paadje, zodat we opnieuw verder langs de oevers van de Ourthe kunnen stappen. We zetten de laatste kilometer in tussen Hony en Méry om opnieuw aan het station uit te komen. 

Een afwisselende wandeling met genoeg hoogtemeters en de mogelijkheid om wat afkoeling te zoeken in de verschillende grotten of een frisse duik in deze bekende ardense rivier - de Ourthe, maken van deze wandeling een tocht om in te kaderen...