Categorieën
Grote wandelingen Wandelingen West-Vlaanderen

De weg naar het slagveld van Passendale

Een busstapper in het vernietigend spoor van WereldOorlog I tussen Passendale en Ieper

Westhoek - Ieper - Passendale - Zonnebeke
Start = Centrum Passendale: Passendaleplaats, 8980 Passendale
Einde = Station Ieper:  Colaertplein, 8900 Ieper

1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
De Weg naar het Slagveld: Een Historische Wandeling van Passendale naar Ieper

Deze wandelroute neemt je mee op een historische reis door de Westhoek, waar je het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog kunt ontdekken. We starten in Ieper, een stad die een centrale rol speelde in de oorlog en waar vandaag de dag nog steeds de littekens van die tijd zichtbaar zijn.


Vanuit Ieper nemen we de bus naar Passendale, een klein dorp dat tijdens de oorlog het toneel was van hevige gevechten. Na aankomst in Passendale beginnen we aan onze wandeling terug naar Ieper, langs historische locaties, begraaf- en herdenkingsplaatsen.


Eén van de hoogtepunten van de route is het Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Een kerkhof waar bijna 12.000 gesneuvelde soldaten begraven liggen. Een indrukwekkende plek om even stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog.


Verderop komen we langs het Memorial Museum Passchendaele 1917, waar je meer kunt leren over de Slag om Passendale en de impact ervan op de regio. Het museum biedt een uitgebreide collectie artefacten en tentoonstellingen die het verhaal van de oorlog vertellen.


Tijdens de wandeling zullen we ook de kans krijgen om te genieten van het landelijke landschap, langs velden en bossen die eveneens het toneel waren van intense gevechten. Onderweg passeren we gedenkstenen, loopgraven en andere overblijfselen van deze Grote Oorlog, die ons herinneren aan de moed en opoffering van de soldaten die hier vochten voor de vrijheid van anderen.


Na een boeiende en emotionele tocht komen we uiteindelijk terug in Ieper, waar we de dag kunnen afsluiten met een bezoek aan de beroemde Menenpoort en zijn dagelijkse 'Last Post'; Als eerbetoon aan de gevallen soldaten.


Deze wandelroute van Passendale naar Ieper biedt een unieke gelegenheid om de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog te ervaren en te reflecteren op de gebeurtenissen die deze regio hebben gevormd. Het is een eerbetoon aan degenen die hun leven hebben gegeven en een herinnering aan de waarde van vrede en vrijheid.

Bezoek het Passchendaele Museum 1917!
Met de bus
Vanuit Ieper (treinstation) neem je buslijn 94 richting Roeselare en stap je af aan 'Passendale Plaats'. Van hieruit start onze uitgestippelde wandelroute die je terug naar Ieper station brengt.
Meer informatie over deze buslijn
Bezienswaardigheden onderweg:
 • De Westhoek is een Vlaamse regio gelegen in het westelijke deel van België en een uithoekje Frankrijk - het arrondissement Duinkerke. De Belgische Westhoek bestaat uit de West-Vlaamse arrondissementen Diksmuide, Ieper, Veurne en de Henegouwse gemeente Komen-Waasten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit gebied het strijdtoneel van hevige gevechten en leed het onder totale verwoesting. Vandaag de dag trekt de Westhoek bezoekers van over de hele wereld aan met zijn talrijke oorlogsmonumenten, musea en herdenkingsplaatsen zoals o.a. Ieper, Diksmuide, Koekelare, Poperinge en Zonnebeke. Daarnaast staat de regio ook bekend om zijn afwisselend gebied zoals zijn beboste heuvelruggen van 't Heuvelland, vruchtbare polders, kustgemeenten, historische steden en pittoreske dorpjes.
 • Passendale, een deelgemeente van Zonnebeke en werd reeds vernoemd in 855. Afkomstig van 'Pas tussen de Dalen' is dit dorp onlosmakelijk verbonden met de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de 'Slag om Passendale 'of 'de Derde Slag om Ieper' in 1917 werd het volledig verwoest door intense gevechten, waarbij ongeveer 450.000 soldaten het leven lieten. Vandaag de dag herinneren monumenten, begraafplaatsen en het Memorial Museum Passchendaele 1917 aan de gebeurtenissen en de offers die hier zijn gebracht. Passendale is een plek van herdenking, waar bezoekers de kans krijgen om de impact van oorlog en de waarde van vrede te ervaren.
 • Het Crest Farm Canadian Memorial is gelegen in Passendale aan de Canadalaan. Het is een oorlogsmonument aan de Canadese betrokkenheid en de vele gesneuvelde Canadezen tijdens de Slag om Passendale in 1917. Dit monument ontworpen door de Canadese kunstenaar en architect Walter Seymour Allward, staat op de plaats waar Crest Farm ooit stond. Een heuvel met een boerderij en terreinwinst voor de geallieerde waarbij tot 16.000 Canadese soldaten hun leven verloren. Het monument op een kunstmatige heuvel kan je betreden via een trap, die je tot bij het cirkelvormig platform met een granieten blok uit Quebec, een oriënatietafel en een informatiepaneel brengt.
 • Tyne Cot Cemetery is gelegen in Passendale en is de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Deze indrukwekkende begraafplaats en herdenkingsplaats bevindt zich op de plaats waar de Slag om Passendale plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tyne Cot is een eerbetoon aan meer dan 11.957 soldaten van het Gemenebest, waarvan de meeste gesneuveld zijn tijdens deze Slag. De begraafplaats van 34941 m² wordt gekenmerkt door zijn imposante Cross of Sacrifice (herdenkingskruis op militaire bergaafplaatsen van Commonwealth War Graves Commission) en de indrukwekkende Tyne Cot Memorial Wall, waarop de namen staan gegraveerd van meer dan 34.000 vermiste soldaten. In een aparte absis nog is 1.200 Nieuw-Zeelanders. Tyne Cot is een plek van stil eerbetoon en herinnering, waar bezoekers kunnen reflecteren op de verschrikkingen van oorlog en de offers die zijn gebracht.
 • De Stroroute of ook wel bekend als de IJzerweg, is een historische spoorweglijn 64, gelegen tussen Ieper en Roeselare. Deze voormalige spoorlijn uit 1868 diende tot de Grote Oorlog voor personenvervoer, maar ook voor bieten- en strotransport. Road to Passendale: vanaf de start en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze spoorlijn ingezet als een belangrijke bevoorradingsroute voor het front door de Duitsers, als de Engelsen. Vandaag de dag is het een populaire wandel- en fietsroute die bezoekers meeneemt langs de overblijfselen van de oorlog, zoals loopgraven, bunkers en gedenkplaatsen.
 • Zonnebeke, een pittoresk dorp gelegen in de Westhoek met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Ze herbergde twee abdijen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Zonnebeke echter zwaar getroffen en bijna volledig verwoest. Vandaag de dag herrijst het dorp als een symbool van veerkracht en wederopbouw. Zonnebeke herbergt enkele belangrijke herdenkingsplaatsen, waaronder het indrukwekkende Memorial Museum Passchendaele 1917. Dit museum biedt een diepgaand inzicht in de Slag om Passendale. Ook bevindt zich in Zonnebeke de befaamde Tyne Cot Cemetery.
 • De stad Ieper of 'de Kattenstad' is de grootste stad in de Westhoek en ligt in de streek West-Vlaams Heuvelland. Als zesde grootste stad van West-Vlaanderen gaat de geschiedenis zeker terug tot de 11de eeuw waar het zijn naam dankt aan het riviertje de 'Ieperlee' (vroeger de Ieper). Het vormde dankzij zijn lakennijverheid een belangrijke stad in graafschap Vlaanderen. Tijdens WOI lag Ieper op de frontlijn en werd het volledig met de grond gelijk gemaakt. Er werd gekozen voor een historiserende heropbouw van de stad.
 • Polygone Wood of het Polygoonbos is gelegen in Zonnebeke. Dit  bosrijk gebied met een historische betekenis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was het toneel van hevige gevechten of de 'Slag om Polygoonbos' en maakte deel uit van de Slag om Passendale. Vandaag de dag is Polygone Wood een plek van herdenking, met loopgraven, bunkers en gedenktekens die de gruwelen van de oorlog herinneren. Bezoekers kunnen wandelen door dit prachtige bos en reflecteren op de impact van de oorlog op de regio. Het is een belangrijke bestemming voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en het erfgoed van de Westhoek.
 • Buttes New British Cemetery te Zonnebeke, is een Britse begraafplaats die herinnert aan de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Het is een rustplaats van 2.108 gesneuvelde soldaten, waarvan de meeste ongeïdentificeerd. Het kerkhof is vernoemd naar de buttes (heuvels) in het omliggende landschap. Gelegen in het Polygoonbos is deze serene omgeving er voor bezoekers, om eer te betuigen aan degenen die hun leven hebben gegeven. Buttes New British Cemetery is een belangrijke historische bestemming die het belang van herdenking en vrede benadrukt.
 • Hill 60 is een heuvel in Zillebeke met een prominente betekenis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelegen nabij de spoorweg tussen Ieper en Kortrijk, was deze heuvel van strategisch belang en het toneel van zware gevechten tussen de geallieerde en Duitse troepen. Vandaag de dag is Hill 60 een gedenkplaats die bezoekers herinnert aan de gruwelen van de oorlog. Op de top van de 60m hoge heuvel bevindt zich een gedenkteken en een begraafplaats met graven van soldaten uit verschillende landen. Onder de heuvel liggen een netwerk van tunnels en loopgraven die dienden als strategische posities tijdens de oorlog. Hill 60 biedt bezoekers de mogelijkheid om de loopgraven te verkennen en het terrein te betreden waar zoveel moedige mannen hebben gevochten. Het is een plek van herdenking en reflectie, waar men de impact van oorlog kan begrijpen en eer kan betuigen aan degenen die hun leven hebben gegeven. Hill 60 is een belangrijke historische bestemming die een blijvende herinnering vormt aan de offers en heldhaftigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze site is vrij toegankelijk.
 • Provinciaal Domein De Palingbeek is een natuurgebied en recreatief park gelegen in Zillebeke. Binnen het domein vind je verschillende interessante locaties, waaronder: Het Monument voor de Vrede, The Bluff, het Kanaal Ieper-Komen, Woods Cemetery, Hedge Row Trench Cemetery en de Caterpillar Zillebeek of een mijnkrater van 80meter diameter en 15m diep. Deze locaties zijn historisch significant en bieden bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog en om eer te betuigen aan degenen die hun leven hebben gegeven.
 • Zillebeek ligt al sinds 1102 in Zandlemig Vlaanderen en is ondertussen een deelgemeente van de stad Ieper. Dit dorp betekent 'woning aan de beek', net als de verbroederde Duitse gemeente Seelbach, gelegen in het Zwart Woud. In het gehucht ''t Hooge' is het pretpark Bellewaerde gelegen, dat zijn naam dankt aan een de heerlijkheid Bellewaerde
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: