Categorieën
Grote wandelingen Namen Treinstappers Wandelingen

De Zeven Mazen van Diepestad

of een reliëfrijke wandeling met mooie vergezichten over de Maasvallei tussen Profondeville en het Land van Godinne.

Condroz - Ardennen - Lustin - Profondeville - Rivière - Rouillon - Godinne - Yvoir - Anhée - La Meuse
Parking station Lustin - Rue de la Gare, 5170 Lustin
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een 'Condroz'-wandeling in een rotsig stukje Maasvallei met pittige klimmetjes, mooie bezienswaardigheden en genoeg hoogtemeters die worden beloond met uitzichtpunten zoals de Belvedères van Siberie, Couleuvrinne en de wondermooie Sept Meuses.

Lustin en het Maaseiland van Champinoit: 0km - 2km

Opnieuw naar één van m'n favoriete Belgische streken - de Condroz... Een steiler geografisch gebied in België, waar we ditmaal vanuit Lustin deze reliëfrijke streek aan de Maas trachten te verkennen.


Lustin, een dorp gelegen in de provincie Namen en tevens de woonplaats van Franstalige acteur Benoît Poelvoorde - bekend uit films zoals: 'Rien à déclarer', 'Astérix aux Jeux Olympiques' en 'C'est arrivé près de chez vous'. Het is bovendien de enige deelgemeente van Profondeville op de rechteroever van 'La Meuse'. Aangezien Lustin over een station beschikt, kan je er gemakkelijk met de trein geraken vanuit Brussel-Zuid, Namen of Dinant.


We verlaten deze Maasgemeente via Pont de Lustin, om de linkeroever van de Maas richting Profondeville te nemen. Deze autovrije R2/R6/EV19 of de Ravel tussen Dinant en Namen, maakt deel uit van het unieke 'Filosofisch Pad' langs deze statige rivier. Wat verder zien we het natuurlijk gevormd eiland van Champinoit - een Maaseiland van 1,7ha waar tussen 1945 en 1954 een strand met badplaats gelegen was.

Profondeville, de diepe stad aan de Maas: 2km - 4km

Aangekomen in Profondeville - wat vertaald kan worden als Diepestad - komen we ter hoogte van Rochers de Frênes. Een prachtige rotsformatie aan de overkant van de Maas, waar we het steegje richting de dorpskern en de Saint-Rémy kerk nemen. 

Dit Maasdorp is dan weer de woonplaats van de muzikant André Brasseur, de Franse voetballer Eliaquim Mangala van Standard, Fc Porto, Manchester City, als het Franse elftal en de Nobelprijswinnaar voor natuurkunde, Baron François Englert. Via een tunnel onder de N92 - Ch. de Namur en Rue de L'Oseraie komen we aan de ingang van het arboretum van Profondeville.

Van het Arboretum van Profondeville naar Siberië: 4km - 7km

Dit arboretum bevindt zich sinds 2013 in het bos van Petite Hulle als compensatie voor een drastische kaalkap dat voor opschudding zorgde in deze 'diepe stad' - Profondeville. We nemen enkele paden door dit arboretum tot we uiteindelijk bij het sportcomplex - la Hulle komen.


We nemen Avenue Roquebrune Cap Martin om ter hoogte van de kapel 'Notre Dame Du Mont Carmel' - een kapel vernoemd naar de Maagdelijke Mary en berg Karmel / Al-Karem uit het Heilige Land - een smal paadje richting de steile flank uit dit dal te nemen.

Dit leuk, maar steil paadje brengt ons verder uit de vallei van deze "diepe stad" aan de Maas, naar het uitzichtpunt 'Belvédère de Sibérie'. Een klimmetje dat toch enige inspanning vraagt om deze top of 'point de vue' te bereiken...

Spijtig genoeg gooit de laaghangende wolkensluier van vandaag wat roet in het eten. Na even op adem te komen en niets te kunnen bewonderen door deze hangende wolken, zou je er een vergezicht hebben over de Maasvallei en de steengroeve van Lustin. Aangezien een privégebied ons belemmerd om nog enkele leuke aansluitende stukjes te nemen, zijn we genoodzaakt opnieuw af te dalen langs ditzelfde steiler stukje GR 126 Membre-sur-Semois / Brussegem en GR125 'Tour de l'Entre Sambre et Meuse'

Bij laaghangende wolken of dichte mist is het af te wegen om deze extra klim naar 'Belvédère de Sibérie' in te zetten.

Via Belvédère Couleuvrinne naar Rivière: 7km - 11km

We volgen dit leuke pad of GR125 / GR126 verder tot we bij enkele natuurlijke bronnen komen. De bosrijke steilere helling maakt plaats voor vlakkere weilanden die ons tot Belvédère De La Couleuvrine brengen - een uitzichtpunt dat zijn naam dankt aan een middeleeuws kanon - veldslang, culverin of clover. Ondertussen hebben we meer geluk door de grotendeels weggetrokken wolkensluier, hangend boven de Maasvallei en hierdoor een prachtige scene creëren. 


Een korte snackpauze en genietend van deze prachtige Maasvallei brengt een pad ons verder naar Tiennes de Burnot - een hoogtepunt van 165m, waar we de afdaling inzetten naar de vallei van Burnot. Dit dal ter hoogte van de 'Formatie van Burnot' - een gesteentelaag uit het Vroeg-Devoon die vooral bestaat uit dikke lagen rode congoraat en grove zandsteen - brengt ons naar het dorp Rivière (Rivier). Een volgende deelgemeente van Profondeville op ons pad dat gelegen is in deze pittoreske vallei van Burnot. Le Burnot, een zijstroom van de Maas die we ter hoogte van haar monding aan Ecluse de Rivière - 'Sluis van Rivière' oversteken. 

Hier kan je opteren om deze wandeling met 10km in te korten en via Ecluse de Rivière de Maas over te steken, opnieuw richting Lustin

Natuurgebied Vallée du Burnot: 11km - 14km

Wij stappen verder door een park richting de Sainte-Trinité kerk en de dorpskern van Rivière. In deze dorskern kan je enkele handelszaken vinden, zoals een bakkerij die belegde broodjes verkoopt en enkele cafés. 

Een pad naast de lokale school en het kerkhof van Riviére brengen ons nabij de oevers van Le Burnot. We volgen deze stroom met oude watermolen verder stroomopwaarts, om doorheen het 'Collège de Burnot' te stappen - een school die op de plaats van een oude priorij staat en later nog fungeerde als instituut voor priesters van het Heilig Hart. 


Achter dit grote college komen we aan de ingang van een oude steengroeve met enkele verlaten gebouwen dat ondertussen is omgevormd in het Natura 2000 gebied - Vallée du Burnot. We verlaten de rivier 'Le Burnot' via dit bosmassief op steile hellingen en waar je weleens een zwarte specht kan waarnemen of op de achtergrond kan horen. Dit natuurgebied tussen Rivière (Rivier) en Arbre (Boom) biedt ons een mooi uitzicht over de vallei van Burnot in herfstmodus. Niet alleen een prachtige plek om een korte stop in te lassen, maar vooral een groene en onverharde verbinding naar het volgende uitzichtpunt op ons pad - Point de Vue Des Sept Meuses.

Les Sept Meuses en de paraglijders: 14km - 17km

Aangekomen op de top stappen we eerst naar de vertrekplaats van paraglijders, alvorens we naar het uitzichtpunt van Les 7 Meuses gaan. Je kan er niet alleen genieten van een uniek vergezicht over de Maasvallei richting Dinant, maar ook van paraglijder-takeoffs die hier de diepte induiken. 


Een smal wegje brengt ons vlak naast het restaurant 'Les 7 Meuses', waar je langs de andere kant van dit restaurant het publiek toegankelijke 'Point de Vue Des Sept Meuses' kan vinden. Praktisch hetzelfde vergezicht als bij de vertrekplaats voor paraglijders, maar dan wel veel minder volk. Al is het spijtig dat deze banken en picknicktafels zo goed als naast het terras van het restaurant gelegen zijn. Veel wordt goed gemaakt door het prachtig zicht dat je krijgt over de slingerende Maas in dit steilere dal, bezaaid met tientallen paraglijders in de lucht.

Annevoie-Rouillon en het kasteel met watertuinen: 17km - 19km

Na dit schouwspel lang genoeg te bewonderen, nemen we een breder bospad verder, om vervolgens een smal pad te kiezen en de afdaling in te zetten tot we een wit Christus beeld bereiken. 

Enkele huizen aan de rand van dit bos betekenen dat we in de buurt komen van het volgende dorp op ons pad - Annevoie-Rouillon. Deze deelgemeente van Anhée, is bij sommige gekend door zijn 18de eeuwse kasteel en vooral de bijhorende tuinen van Annevoie. Dit kasteeldomein van de familie 'de Montpellier' beschikt over unieke watertuinen in Franse stijl, die zowel met Engelse, als Italiaanse parkelementen werden aangekleed.


Al deze fonteinen, watervallen en glasheldere parkvijvers worden natuurlijk gevoed door 'Le Rouillon' of 'Ruisseau D'Annevoie' - een beekje dat gevormd wordt door hoger gelegen bronnen, om doorheen dit kasteelpark uiteindelijk in de Maas te stromen. Je kan dit domein bezoeken bij één van de verschillende evenementen die hier plaatsvinden of in de zomerperiode mits het betalen van een toegangsprijs. Een gîte in de oude smidsmolen van dit domein biedt dan weer de kans om te overnachten op deze bijzondere locatie aan de Maas.


Via Rue de Marly komen we tot Rue des Jardins d'Annevoie of N932. Het lijkt er alvast op dat er een event plaatsvindt in het kasteeldomein van Annevoie aangezien er een enorme file staat. Wat verder op de N932 nemen we een trap naar Chemin des Forges, om terug aan de oevers van de Maas uit te komen. Een klein autovrij stukje Ravel om via een tap en Pont de Rouillon - een gerenoveerde brug uit 1907 - in Godinne te komen.

Godinne - Lustin langs de Maas: 19km - 22km

Godinne, een gemeente dat deel uitmaakt van Yvoir en haar naam dankt aan Goudines, wat 'land van Goldo of Goldius' betekent. Dit prachtig stukje 'Land van Godinne' herbergt een kasteel of de Priorij van Godinne, de Sint-Pieterskerk en de oude kasteelhoeve "La Vieille Ferme", pal aan de oevers van de Maas gelegen. Spijtig genoeg zijn wij er te laat op deze kortere herfstdag en is het zo goed als volledig donker geworden om er nog wat mooie foto's te nemen.

Wanneer we de oevers verder stroomafwaarts volgen, zien we de Belgische eilandengroep 'Îles de Godinne' liggen. Deze drie Maas-eilanden vormen samen een natuurreservaat van ongeveer 3 ha. La Grande Île - het Grote Eiland, La Petite Île - het Kleine Eiland en een nog kleiner eiland tussen La Petite Île en de rechteroever van de Maas, bestaat vooral uit Elsenbos met vrij zeldzame planten zoals de zeer giftige gele monnikskap en de wild judaspenning


Ter hoogte van dit eerste grote eiland kan je opteren om richting het station van Godinne te stappen en de trein te nemen naar Lustin, waardoor de hike op ongeveer 20,5km komt. 

Ofwel kan je kiezen voor de hike verder te zetten langs het autovrije Maaspad langs de spoorlijn Namen - Dinant.


Terug stappend naar het begin, in Lustin! En met prachtige 22 stapkilometers rijker...

Open met RouteYou