Categorieën
Grote wandelingen Luik Middelgrote wandelingen Wandelingen

Door de canyon van Trôs Marèts naar de Venen van Setai

Een unieke wandeling doorheen één van de weinige bergkloven van België. Watervallen, ruigere bergrivieren met brugjes en venen met vlonderpaden

Hoge Venen - Eifel - Ardennen - Malmedy - Waimes - Robertville - Bevercé - Sourbrodt
Parking aan Camping Du Moulin - Rte de la Vallée 36, 4960 Malmedy
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Koning Winter is eindelijk in het land ... Met een 20 cm sneeuw op de Hoge Venen, werd het nog is tijd om het echte wintergevoel op te zoeken en wij richting de Luikse & prachtige venen. Eén probleem: te weinig venen voor heel veel Belgen, met ook nog wat Nederlanders erbij... Parkings overvol, wildparkeren en onze arm der wet die hierop toeziet dmv het uitschrijven van PV's tot takelen...


We starten dus niet vanuit het overvolle Signal de Botrange of de Baraque Michel, maar kiezen voor een rustige uitvalsbasis nabij de stadskern van Malmedy. Een kleine openbare parking aan Camping du Moulin is het startpunt van een vrij unieke wandeling doorheen één van de weinige kloven in België. Trôs Marèts -  Een bergriviertje komende uit de venen, die minder gekend is dan de Hoëgne of de Ninlingspo, maar minstens even mooi. We trekken deze smalle kloof door via rotsige paden met ketting en leuke brugjes bedekt met ijs. Zelf buiten de huidige winterse omstandigheden, voorzie je best genoeg tijd voor deze uitdagende trail, richting het dak van België.


Stillaan maakt het bos en de wildere bergstroom plaats voor open veenvlakte met kabbelende beekjes. Een vlonderpad brengt ons verder naar het brongebied van de Trôs Marèts - de moerasvenen van Setai (Fagnes du Setay et de Neûr Lowé). Dit veengebied van 248,05 ha maakt deel uit van het Hoge Venen plateau en is gelegen in de gemeente Malmedy. Opnieuw brengen verschillende vlonderpaden ons doorheen deze prachtige venen, waar we zo goed als alleen mogen genieten van dit prachtig winters postkaartje. Zeker wanneer het opnieuw harder begint te sneeuwen.


We naderen stillaan Signal de Botrange ... Niet omdat we deze 6m hoge trap naar het hoogste punt van België zien staan, maar omdat het aanzienlijk drukker wordt. We passen dus vandaag voor het hoogste punt van België en plannen zeker een nieuwe wandeling doorheen deze prachtige venen in Weismes, wanneer er geen sneeuw ligt en ook veel minder volk is.

Dus geen 'Signal de Botrange' voor ons vandaag, maar wel nog enkele andere pareltjes die deze streek aanbieden. We steken de N68 - Route de la Baraque Michel over en nemen de Fagne Tîrifaye richting de Bayehon. Ruisseau de Bayehon - een tweede prachtige bergstroom op ons pad, met als hoogtepunt een 9m hoge waterval - 'Cascade de Bayehon' of de Waterval van Bayehon. Gelegen nabij Longfaye en volgens 'Wiki' de hoogst bevaarbare waterval van België! Al lijkt me dit vandaag eerder een slecht idee...


We blijven deze vrij spectaculaire rivier met nog enkel prachtige watervallen stroomafwaarts volgen. Het kleine bronnetje wordt stillaan een wilde bergstroom, die steeds groter en luider wordt naarmate we zakken. Ook de rivieren Ruisseau Des Tailles, de Ghaster en de Pouhon vloeien samen met ons en de Bayehon richting La Warche. Talloze brugjes brengen je van de ene kant van de oever naar de andere kant, met onderweg enkele forelvijvers en prachtige 'pootjebaad'-locaties, die doen snakken naar de lente en de zomer. 


Aangekomen aan La Warche, een rivier die net de dam van Robertville voorbij is, vormt het laatste stukje van onze 22 km lange luswandeling in deze prachtige Ardennen of Eifelgebied. We sluiten deze leuke dag nog af met een frietje & een 'Chouffeke' in het sfeervolle café van Camping du Moulin (open in de winter). Na wat opwarmen aan de haard en wat nagenieten van deze mooie, gladde en toch wel avontuurlijke dagtocht, is het terug huiswaarts naar het centrum van ons land.


Je kan zowel de door ons bewandelde 22km raadplegen, als een verkorte versie van 17km, maar dan zonder de Venen van Setai.

22km - onze gestapte versie

17 km - verkorte versie