Categorieën
Frankrijk Recreatieve wandelingen Wandelingen

Duinen van La Slack, een afwisselend duinengebied

Een kindvriendelijke wandeling door duinen, bos, graslanden, moerassen en langs het strand

Opaalkust - Pas-de-Calais - Nauw van Calais - Pointe aux Oies - Ambleteuse - Wimereux
Parking Dunes de la Slack: D940, 62930 Wimereux, Frankrijk

1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Dunes de la Slack, Een duinengebied van Parc naturel régional des Caps et marais d'Opale

De Duinen van La Slack - Dunes de la Slack zijn een prachtig natuurgebied aan de Opaalkust, tussen Wimereux en Ambleteuse. Ze zijn vernoemd naar La Slack, een rivier die door de duinen stroomt en uitmondt in de zee bij het Fort d’Ambleteuse. Je kunt hier een leuke wandeling maken van ongeveer 7kilometer, die je langs verschillende landschappen voert: strand, duinen, bos, moerasgebied en graslanden. Je ziet ook veel vogels, planten en misschien zelfs kikkers, salamanders of nieuwsgierige zeehonden.


Wij starten de wandeling vanuit Parking 'Dunes de la Slack', maar ook 'Parking de la Pointe aux Oies' of 'Parking Dunes de Slack Nord' (nabij Ambleteuse) kunnen het startpunt vormen. Belangrijk is rekening te houden met de windrichting en de getijden, om de strandpassage over de Baai van Saint-Jean bij eb in te plannen. 


We starten het avontuur in tegenwijzerzin om met steilere paden in los zand te beginnen, richting het duinenobservatieplatform met een prachtig vergezicht over deze reliëfrijke duinengordel van Dunes de la Slack. Na 500m zandweg door deze duinen krijgen we een heel ander landschap: een naaldbos met graslanden, gevolgd door een vochtig gebied met vijvers en moerassen.


Het steeds afwisselend landschap van duinbossen, graslanden, duinen en moerassen brengt je tot bij de rivier 'La Slack'. Je gaat onder de D940 door via een houten trap en komt bij Parking Dunes de Slack Nord uit. Van hieruit volg je het pad dat langs de Slack loopt, met de rivier aan je rechterkant en de duinen aan je linker. Na een honderdtal meter kom je bij het strand, waar je rechts Fort Mahon of Fort d'Ambleteuse kan zien. 


We slaan linksaf om over de uitgestrekte stranden van 'Baie Saint-Jean' een zo recht mogelijke lijn naar Pointe aux Oies te vormen (bij laagwater of eb). Lekker blootvoets door de golven hun uitlopers en zeehonden spotten of unieke schelpen zoeken, brengen ons snel 2 kilometer verder in deze strandpassage. We nemen er een steil pad naar de top van Pointe aux Oies, waar je een mooi uitzicht krijgt over de steilere Opaalkust tussen Wimereux en Boulogne-sur-Mer. Na te genieten van dit vergezicht daal je weer af richting D940, waar je na een stukje bloemrijke duinen opnieuw aan de parking komt. Het einde van een mooie rondwandeling door deze bijzondere duinen van Dunes de la Slack. 

Raadpleeg de getijden van Wimereux
Bezienswaardigheden onderweg:
  • Dunes de la Slack zijn een kwetsbaar duinengebied en bieden een gevarieerd landschap van duinen, naaldbossen en moerassen. Dit gebied biedt de schoonheid en biodiversiteit van een kuststrook aan de Noordzee.
  • Parc Naturel Régional Des Caps Et Marais D'Opale  is een prachtig natuurgebied in het noorden van Frankrijk. Het park strekt zich uit van de kust van het Kanaal en de Noordzee tot de moerassen van Saint-Omer. Het park biedt een grote diversiteit aan landschappen, zoals duinen, kliffen, bossen, valleien en 154 gemeenten. Dit gebied van meer dan 132507 hectare is ook rijk aan cultureel erfgoed, met typische huizen van krijtsteen of stroleem. 
  • La Slack is een rivier van 21,8km lang die ontspringt nabij Hardinghen, om hier aan het Fort Mahon in Het Kanaal te monden. Napoleon Bonaparte liet er een haven aanleggen om Engeland te veroveren.
  • Ambleteuse is een gemeente in het departement Pas-de-Calais en maakt deel uit van het arrondissement Boulogne-sur-Mer. Een dorp dat voor het eerst werd vermeld in de 8e eeuw als 'Amfleat'. Een Saksische oorsprong die verwijst naar een rivier of baai. Vanaf 1880 ontwikkelde dit dorp zich tot badplaats voor rijke burgers uit Rijsel en Parijs, waardoor er destijds oesterteelt aan de monding van de baai van Slack ontwikkelde
  • Fort Mahon of Fort d'Ambleteuse is een fort rond 1680 gebouwd om de oorlogshaven te beschermen. Tijdens de WOII werd het door de nazi's gebruikt om de dwangarbeiders gevangen te houden en momenteel fungeert het als museum over de geschiedenis van het fort en Ambleteuse, met boven in de toren een uitzichtplatform met oriëntatietafel
  • Pointe Des Oies zuidelijk deel van de Dunes de la Slack met als beloning een prachtig vergezicht over de steilere Opaalkust 
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: