Categorieën
Luxemburg Middelgrote wandelingen Recreatieve wandelingen Wandelingen

Durbuy, kleine stad op een geografisch kruispunt

Een wandeling aan de Ourthe doorheen 3 geografische streken: Condroz, Famenne en Ardennen

Ardennen - Condroz - Famenne- Durbuy - Grandhan - Tohogne - Barvaux-sur-Ourthe - Bohon - Ourthe
Parking openbaar zwembad Bohon -  Fond Sainte-Anne, 6940 Barvaux (Bohon)
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Bewandel 3 geografische streken in een kleine 18km rondom de kleinste stad van België - Durbuy. Een afwisselende wandeling door weilanden, bossen, langs de Ourthe en door deze prachtige middeleeuwse stad. Breng je wandeling naar the next level met een twee avontuurlijke kilometers met apenbruggen en technische paden met touwen en kettingen.

Als afsluiter van een weekendje nabij Durbuy, mogen we zeker deze kleine stad aan de Ourthe niet missen. Spijtig genoeg is het parkeren en verblijven in Durbuy in prijs toegenomen, dankzij enkele bekendere investeerders... 


Maar niet getreurd! Met wat extra kilometers in de benen kan je deze prachtstad toch verkennen, startend vanuit een gehucht Bohon. Dit gehucht met agrarische oorsprong heeft zijn charme bewaard dankzij de verschillende boerderijen en huisjes voornamelijk uit kalksteen. Het overdekte zwembad met ruime parking gebruiken we om onze trip te starten.

Als eerste punt op ons pad kiezen we voor de grot van Bohon, gelegen aan de oevers van de Ourthe. Deze permanent afgesloten grot bestaat uit twee verdiepen en wordt nog steeds gevormd door een ondergrondse stroming van de Ourthe. Vandaag de dag een belangrijke overwinterplaats voor verschillende soorten vleermuizen en omgevormd tot een beschermd stukje habitat voor tal van wezentjes die graag vertoeven in een grottenstelsel. Even wat koelte opzoeken aan de ingang van deze grot op deze toch wel warme dag. We volgen vervolgens de Ourthe verder stroomafwaarts tot net voor Barvaux-Sur-Ourthe. Ook is deze gemeente een deelgemeente van Durbuy en kan je in tegenstelling tot Durbuy wel bereiken met de trein. Wanneer je deze wandeling maakt vanuit het station, moet je er ongeveer een 3km bijtellen. 

Via de Côte de Saint-Antoine en een kruis ter nagedachtenis van een ongeval in 1931, zakken we voor de eerste keer af naar Durbuy. We nemen een lange trap naar dit toeristische stadje, dat verkeerdelijk kleinste stad van de wereld wordt genoemd. Met zijn 400 inwoners is het groter dan het 30 inwoners rijke 'Hum' in Kroatië. Toch blijft Durbuy de kleinste stad van België en misschien wel van West-Europa.


Samen met zijn deelgemeente is Durbuy ondertussen zelfs uitgegroeid tot één van de 15 grootste (qua oppervlakte) gemeenten van België. Met zijn 156,6 km² staat deze gemeente op plaats 14, net voor Gent. Ondertussen uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische bestemming van Wallonië - wat wel te begrijpen valt gezien de prachtige setting rondom deze middeleeuwse stad aan de Ourthe. Bovendien kan je hier kilometers leuke paden bewandelen doorheen 3 geografische streken (Ardennen, Famenne & Condroz) of tal van andere avontuurlijke activiteiten uitoefenen en overnachten in talrijke campings en andere slaapinfrastructuur in en rond Durbuy. 

Genoodzaakt door een verdwenen pad, nemen we de drukkere Neuve Voie of ook wel de Muur van Durbuy genoemd, om na 200m een rustige straat te nemen richting een Glamping.  We verlaten de Rue Du Gilbert om opnieuw leuke paden te nemen doorheen Bois de Chapli, richting een grote parking aan de oevers van de Ourthe. Hier kiezen we voor een avontuurlijke lus te maken van ongeveer 2 km doorheen het Durbuy Adventure Parc via enkele openbare en uitdagende paadjes met hangbruggen of apenbruggen. Het geeft uiteraard direct een extra meerwaarde aan deze tocht door de eerste apenbrug over de Ourthe, richting enkele houten reusachtige constructies van het hoogteparcours dat je kan kiezen in het Durbuy Adventure Parc. 

Enkele rotsige paden brengen ons doorheen een prachtig vallei, nabij het avonturenpark. Een pluspunt van het toegenomen toerisme is dat deze lus-wandeling van 2 km echt wel in orde is. Dit door het mooie onderhoud van deze leuke paden en opnieuw enkele apenbruggen die ons van de ene naar de andere kant brengen, boven een diepere kloof.


Ook is deze lus een aanrader voor een mini-avonturentocht met kinderen die houden van de betere klimwandelingen. Je kan er vlakbij parkeren via de betalende parking van de kajakken. (Durbuy Kayak Parking Aan De Ourthe op N833 - Rue de Comte Théodule d'Ursel 51, 6940 Durbuy).

Met bijna 12 km op teller hebben wij nog een tocht af te werken en volgen de Ourthe stroomafwaarts richting Durbuy stad. Langs de oevers van de Ourthe, over Passerelle de Durbuy en naast Parc des Topiares - een park met bomen in figuren gesnoeid - krijg je opnieuw een prachtig beeld van deze middeleeuwse stad met zijn historische gebouwen en zijn kasteel van Durbuy. Al terug te vinden in documenten uit 1078 en door zijn strategische ligging geregeld ten prooien van plunderingen en oorlogen tot het in de 17de eeuw door Franse troepen volledig werd vernield. Het huidige kasteel werd pas in 1726 opnieuw opgebouwd tot het huidige lustkasteel aan de rand van de Ourthe


Ter hoogte van een brug aan ditzelfde kasteel steken we opnieuw de Ourthe over richting het oude stadsgedeelte dat ook zijn oorsprong dankt aan dit kasteel.

Eventjes een ommetje naar de kleine Anticlinaal van Durbuy, om vervolgens het stadsgedeelte te verkennen richting de grote Anticlinaal van Durbuy, Roche d'Omalius of  Roche de Falize. Een rotswand van 37m hoogte en ongeveer 375 miljoen jaar oud, die de sterk geplooide gesteentelagen van onze aardkorst weergeven. Ondertussen uitgegroeid tot de achtergrond van deze stad op talloze postkaartjes. Een mooie vijver met kois in de oude meander van de Ourthe is het laatste punt in deze stad, waar we via de linkerflank van deze Roche de Falize of de Anticlinaal van Durbuy beklimmen. Nog enkele uitzichtpunten geven je de kans op nog enkele mooie foto's te nemen van deze Ourthevallei aan Durbuy.

Na deze relatief pittige klim volgen we Ravel 7 of Chemin Touristique richting de oevers van de Ourthe die we voor 2,5km volgen. Een fietspad in asfalt - waar we ook te voet wat vaart kunnen zetten - brengt ons langs Roche aux Corbeaux aan de voet van het dorpje Bohon. Nog een laatste klim van een kilometer brengen ons opnieuw naar het dorpje waar we vanmorgen startte. We sluiten nog af met een terrasje aan Terrasse 1850, waar we genieten van deze zonnige dag met  een kaas en worst plank. Een mooie afsluiter van een leuk weekend Ardennen rondom dit mooie Durbuy.

Open met RouteYou