Categorieën
Recreatieve wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

Groenendaal, van bosmuseum tot het avontuurlijke hindernissenpad

Een avontuurlijke tocht van 3km vanuit het Arboretum en zijn vrij toegankelijk bosmuseum in het Zoniënwoud

Dijleland - Groene Gordel - Hoeilaart
Arboretum van Groenendaal: Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Het Zoniënwoud Een restje van het o zo grote historische Kolenwoud en een woud dat dus al enige tijd standhoudt nabij onze Belgische hoofdstad...

We starten deze leerrijke, maar recreatieve wandeling vanuit het Arboretum Groenendaal en zijn Jan Van Ruusbroeck bosmuseum  wat ooit deel uitmaakte van de Priorij Groenendaal. 


Bij regenachtig weer kan je opteren om te starten met het bosmuseum, dat volledig gratis toegankelijk is. Enkele opgezette dieren die het Zoniënwoud als habitat hebben, verwelkomen je in deze oude priorijhoeve. 


Voor volwassenen is er uiteraard veel te vinden over bosbeheer, maar ook een deel over de oude priorij en het Zoniënwoud ten tijde van WOI. Bovendien komt het einde van de wandeling ook langs dit museum en kan je dit bosmuseum uiteraard voor het einde laten.

Het aangrenzende arboretum biedt dan weer leuke paadjes met brugjes en vlonderpaden door een aangelegd stukje bos met honderden statige bomen zoals o.a. reusachtige mammoetbomen, de zachte stam van de sequoia, unieke esdoorn en 'dikke' Eugène' - een 6m dikke omgevallen populier. 


Wat verder brengt een pad ons dwars door een weide met Schotse Hooglanders... Een langharige koe-soort met joekels van horens die voor enkele van de kleinste stappers wel impressionant kunnen overkomen. Je kan deze 'historische' koeien ook begluren vanop het observatieplatform in het midden van deze weide.


Het hoogtepunt laten we voor het einde van de wandeling met twee uitdagende avonturenpaden en een leuke klimspeeltuin. Vooral een touw over een brede sloot brengt de nodige funfactor in deze wandeling van 3 km naar boven.