Categorieën
Recreatieve wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

Hallerbos, het Paars-witte Oerbos of The Blue Forest

Een wandeling van 6km door het prachtige Hallerbos met zijn sprookjesachtig boshyacinten- & bosanemonentapijt.

Zennevallei - Groene Gordel - Hallerbos - Halle
Hallerbos Parking 5 - Kapittel 10, 1500 Halle
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een wandeling van 6 km die je vanaf half april zal verbazen... Niet alleen uit alle hoekjes van België zakken natuurliefhebbers af naar dit prachtig natuurspektakel, maar ook wereldwijd gekend als 'The Blue Forest'. Al had 'Purple Forest' meer van toepassing geweest dankzij de miljoenen wilde hyacinten die een paars tapijt vormen. Wij zoeken de rustige plaatsen op in dit bloemrijke Hallerbos te Halle.


Bewegwijzerde wandelingen op de website van Hallerbos of ANB

Eén van mijn favoriete plaatsen vlakbij is dit prachtig stuk bos van 552 ha nabij de stad Halle, ten zuidwesten van Brussel. Een stad die haar naam dankt aan het Germaanse 'halha', wat 'bocht in het hoogland' betekent en is bovendien de meest zuidelijk gelegen stad op het Nederlandse taalgebied van België en Nederland. 


Een stad dat gelinkt wordt aan de politieserie Witse en waar jaarlijks rond half vasten één van de grotere carnavals van België plaatsvindt. In september is er een tweejaarlijkse internationale reuzenstoet - 'Kermestalle', maar trekt vooral veel (internationale) bezoekers door de jaarlijkse hyacintenbloei in het Hallerbos, aka 'The Blue Forest' - al kleuren deze boshyacinten paars... 

Niet in zijn stadscentrum zoals de andere festiviteiten, maar wel in het Hallerbos op een paar kilometers ten zuidoosten van de stad Halle. Een prachtbos vooral gelegen in Vlaams-Brabant, maar ook een stukje in Waals-Brabant dat zowel met het openbaar vervoer bereikbaar is, als met een wandeling vanuit het centrum met enkele kilometers erbij.


Met onze kindjes nog wat te ver om te voet vanuit het stadscentrum te starten, dus vertrekken we vanop parking 5 nabij restaurant 't Kriekske (optioneel kan je deze wandeling vanop parking 4 - Hallerbosstraat of parking 8 - Vlasmarktdreef aanvangen).

De kasseiweg Kapitel brengt ons via de Lorkendreef aan de ingang van dit bos met vooral loofbomen 70% en naaldbomen 30%. Niet zomaar een bos, maar één van de laatste resten van het uitgestrekte Kolenwoud dat sinds de komst van de Romeinen stillaan verbrokkelde.


Met de oudste vermeldingen die dateren uit 686, kan je ervan uitgaan dat dit bos een rijke geschiedenis heeft. Opvallend en nog steeds aanwezig zijn de grenspalen die in 1779 werden geplaatst, na niet afgeloste schulden door koning Filips IV van Spanje. Hij gaf het Hallerbos en de stad Halle (eigendom van Sint-Waltrudis = SW) als onderpand aan Huis Arenberg = AR. Na ruzie, het niet nakomen van zijn schulden en de Revolutie werden de Arenbergs uiteindelijk volledig eigenaar van dit gebied. Dankzij deze hertogen van Arenberg die het bosbeheer op hun percelen stimuleerde, kunnen we zoveel jaren later genieten van de Groene Gordel rond Brussel.

Vanaf halverwege april kan je er genieten van miljoenen boshyacinten en bosanemonen die voor een paars-wit tapijt zorgen, zover je kan zien. Wij verkennen vandaag de Kapittelbeekvallei via de smalste paadjes doorheen dit sprookjesachtig bos dat uit vijf valleien bestaat met bronnetjes en kabbelende beekjes met helder water.


Een bijzondere habitat voor fauna en flora, waar de wilde hyacint en bosanemoon de hoofdrol spelen. Sinds 2021 het statuut van Vlaams natuurreservaat, maar dat reeds deel uitmaakte van het Europese Natura 2000 'Hallerbos en nabije boscomplexen met brongebieden en heiden'. Een erkenning-waardig gebied dat je zelf moet zien, aangezien het moeilijk op foto is vast te leggen, zeker zo vroeg in het seizoen. 


Een minpuntje is dat het druk kan zijn op zonnige weekenddagen tijdens de hyacintenbloei, maar wanneer je afwijkt van de bewegwijzerde wandelroutes, kan je er genieten van de rust en de pracht dat dit Paars-witte Oerbos kan bieden. Blijf ten allen tijde op de voorziene paden zodat we nog vele jaren dit bloemenfenomeen hier in de Zennevallei zien verschijnen.

Open met RouteYou