Categorieën
Recreatieve wandelingen Vlaams-Brabant Waals-Brabant Wandelingen

Het Meerdaalwoud en zijn Everzwijnbad

Een kindvriendelijke boswandeling door één van de Brabantse Wouden, met als afsluiter een avontuurlijk speelbos.

Brabantse Wouden - Groene Gordel - Sint-Joris-Weert - Oud-Heverlee - Nethen - Grez-Doiceau
Parking Speelbos Everzwijnbad: Weertsedreef 18, 3053 Oud-Heverlee
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een mooie herfstwandeling op maat van de kleine avonturiers door één van de Brabantse Wouden. Een stukje Meerdaalwoud naast bosreservaat Everzwijnbad en de gelijknamige speelzone die we verkennen in 5 kindvriendelijke kilometers.

Meerdaalwoud

Voor onze kindvriendelijke herfstwandeling op deze zonnige zondag zakken we af naar De Brabantse Wouden zijn Meerdaalwoud. Net als het gebied in onze wandeling door een stukje Dijlevallei, behoort dit bos tot het Natura 2000-gebied -'Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden'.


Gelegen op de grens van het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee en Bierbeek, met het Waals-Brabantse Bevekom (Beauvechain) en Graven (Grez-Doiceau), is dit woud ongeveer 13,5km² groot en zijn er 7 beschermde bosreservaten. Deze bosreservaten Drie Eiken, Grote Konijnenpijp, Pruikenmakers, Veldkant van de Renissart, Mommedel en Heide trachten we weldra in een grote wandeling aan elkaar te knopen. Vandaag houden we het bij het bosgebied tussen bosreservaat Everzwijnbad en Sint-Joris-Weert - een deelgemeente van Oud-Heverlee.

Alle info over Meerdaalwoud
Naar de Paddenpoel: 0km - 1km

Vanaf de parking van speelbos Everzwijnbad starten we onze 5km lange avonturentocht richting Hopper Jeugdverblijf 'De Kluis' en laten het speelbos voor het einde van onze uitgestippelde wandeling door dit kleurrijke Meerdaalwoud. Ter hoogte van het hoofdgebouw van het jeugdverblijf - De Kluis, zakken we af naar de Paddenpoel. Een kleine vijver of brongebied dat een zijstroompje van de rivier 'La Nethen' is en uiteindelijk in de Dijle zal monden.


We nemen er een kleine picknickstop op een bankje en genieten van een kleurrijke ijsvogel die over deze poel haastig op zoek is naar wat stekelbaarsjes of andere kleine visjes. Te snel en te schuchter om deze mooie inlandse vogel te kunnen fotograferen, maar wel mogen genieten van zijn vliegkunsten met het mooie herfstdecor op de achtergrond.

Naar een stukje Waals Meerdaalwoud: 1km - 2km

We maken een klein ommetje rond deze Paddenpoel en kiezen een smaller pad door een drassiger stukje bos met sporen van wroetende everzwijnen. Via het August Denteneerpad nemen we bijna aansluitend een volgend leuk pad richting een heuveltop in dit gemengd bos. Dit bos dat vooral uit beuk, grove den en inlands eik bestaat, herbergt één van de oudste reeënpopulaties van België met een schatting van ongeveer 200 exemplaren.


Geen reeën gezien onderweg, maar wel bijna helemaal boven deze heuveltop. We nemen opnieuw een smal paadje vanaf de bredere Walendreef, om een klein hoekje van dit Waalse Meerdaalwoud te verkennen. Nethen, een deelgemeente van Grez-Doiceau (Graven) is genoemd naar de gelijknamige rivier die aan de bosrand van het Meerdaalwoud loopt. 

Bosreservaat Everzwijnbad: 2km - 3,5 km

Opnieuw over de Walendreef en opnieuw in Vlaanderen, nemen we opnieuw een smal paadje naast het beschermd bosreservaat Everzwijnbad van 27,5 ha groot. Deze ontoegankelijke zone geeft de kans tot spontane natuurontwikkeling, zodat de uitbreiding van tal van zeldzame insecten en zwammen kan toenemen. Niet alleen nemen de zwammen en insecten toe - ook de everzwijnen-populatie is in het Meerdaalwoud sterk aan het toenemen.


Zonder natuurlijke vijanden wordt de populatie van everzwijnen er door middel van stille drukjacht 'gestabiliseerd' - check daarom steeds de website van het agentschap Natuur & Bos voor wandelingen in Vlaanderen.

Speelbos Everzwijnbad: 3,5km - 5km

Na ongeveer 3,5 km komen we aan het hoogtepunt van vandaag! Speelbos Everzwijnbad, een avontuurlijke speelzone waar er volop geravot kan worden in dit mooie bos.


Buiten het bouwen van kampen, kan je er het avontuurlijk speelgebied verkennen in de vorm van: avonturenpaden, klimpalen, reuzenmikado, bos-petanque, puzzelbomen, een xylofoon, een huttendorp, een vossen- en dassenburcht, een 30 meter lange houten slang of hazelworm, een klimdraak en de klimbrug over een diepere holleweg


Plezier verzekerd! Voorzie alvast voldoende tijd voor dit laatste deel van de 'avonturentocht', waardoor je het wandelen bij kinderen alleen maar stimuleert.

Open met RouteYou