Categorieën
Brussel Recreatieve wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

Laarbeekbos en de Moerassen van Ganshoren – Jette

Oude steengroeve en domein van de monniken van Dielegem in een kindvriendelijk wandeling van 8km

Brabantse Kouters - Groene Gordel - Ganshoren - Asse - Jette - Zellik
Parking industriegebied Zellik: Z.1 Researchpark, 1731 Zellik
OF
Parking kerkhof Ganshoren: Bosstraat, 1083 Ganshoren
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Zin in een leuke wandeling nabij Brussels Expo, aan de rand van onze hoofdstad? Doorkruis de moerassen van Ganshoren - Jette, verken het Boudewijnpark en sluit af met enkele aangrenzende bossen waaronder het Laarbeekbos - een prachtig stukje groen met speeltuinen naast het UZ van Jette.

Kerremanspark, koestergebied voor de ringslang: 0km - 1km

Een tijdje terug maakte we een wandeltrip van Zellik naar Laken en zijn koninklijke parken. We kwamen toen enkele leuke speeltuinen en uitdagende paadjes tegen, dus hoogtijd om dit leuk gebied te verkennen met de kinderen


We starten opnieuw vanop de rustige parking in het Researchpark Z1, gelegen in het Vlaams-Brabantse Zellik, in plaats van de drukkere parking aan het nieuwe kerkhof van Ganshoren op het Brusselse grondgebied (LEZ). 


Vlak aan deze parking in dit bedrijventerrein van Zellik, bevindt zich sinds 2018 het Kerremanspark of een koestergebied voor de ringslang. De ringslang is één van de 3 inheemse slangen die hier opnieuw zijn habitat heeft gevonden, dankzij het rijke aanbod van muizen, kikkers en kleinere visjes. 

Moeras van Ganshoren: 1km - 2km

Via een vlonderpad en enkele leuke smalle paadjes, komen we na het oversteken van de Bosstraat in het Moeras van Ganshoren. Ondertussen op Brusselse bodem en een volgend leuk pad brengt ons door dit 11 ha groot moerasgebied naar een brugje onder de spoorlijn 60.

Een spoorlijn die sinds 1989 dit moeras verscheurt heeft met het aangrenzende Moeras van Jette. 


Recent werden deze opnieuw verbonden via enkele tunnels en werd de drainage van dit gebied buiten werking gesteld. Hierdoor kan deze tocht bij nat weer snel uitdraaien tot een ware avonturentocht door bijzonder grote plassen van een tiental centimeter diep en die bovendien moeilijk te ontwijken zijn. 

Koning Boudewijnpark en de Moerassen van Jette: 2km - 4km

Eens we de spoorlijn onderdoor zijn komen we naast het niet-toegankelijk Moeras van Jette of het Moeraske. Dit enige bewaarde moeras van de Brusselse Zennevallei was kenmerkend voor deze streek en biedt vanzelfsprekend een mooie biodiversiteit. Door het weghalen van de drainage in het Moeras van Ganshoren, proberen ze daar opnieuw het tij te keren, naar een moerasig gebied zoals dit Moeras van Jette.


Bij het oversteken van de drukke N290 - Tentoonstellingslaan via een autovrije brug, komen we in het Koning Boudewijnpark - Fase 2. Dit park met picknickplaatsen biedt een leuke speeltuin, waar je in de zomermaanden de zomerbar 'Guinguette Fabiola' kan vinden. 


Na een klein tien-uurtje met lekkere verjaardagcakejes en wat ravotten op de eerste speeltuin van vandaag, starten we onze tocht verder. We kiezen voor een leuk ommetje met een uitdagend pad doorheen de Molenbeek, om opnieuw de N290 over te steken naar de andere kant van het Moeras van Jette, grenzend aan het Poelbeekbos.

Alle info over het Laarbeekbos
Laarbeekbos, oude kalksteengroeve: 4km - 7km

We volgen de rand van dit Poelbeekbos om via de achterzijde van de Kinderboerderij van Jette, ons in het Laarbeekbos te begeven. Dit Laarbeekbos is net als het Poelbeekbos en het Dielegembos verbonden met de Abdij van Dielegem. Een Premonstratenzerabdij die sinds de 11e eeuw hier een kalksteengroeve startte, voor het verwekken van stenen voor de bouw van de abdij, maar ook voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Mechelen en een deel van de Sint-Michielskathedraal in Brussel.


Deze groeve werd in de 15de eeuw gesloten dankzij het raken van de grondwaterlaag, waardoor de steengroeve steeds te kampen had met overstromingen. De oude steengroevedomeinen kregen een nieuwe productieve bestemming door het aanplanten van een bos. Dit bos bedroog rond 1600 een oppervlakte van ongeveer 5ha en is ondertussen uitgegroeid tot dit Natura2000 beschermd gebied - Bossen en vochtige gebieden van de Molenbeekvallei in het noordwesten van het Brussels Gewest - van 116ha groot.


We verkennen dit prachtig bos startend met een klim richting de volkstuinen van Jette, om vervolgens enkele leuke reliëfrijke paadjes met brugjes en trapjes te nemen, door het brongebied van dit Laarbeekbos.

Speeltuin en de Chalet van het Laarbeekbos: 7km - 8km

Voor onze kinderen een stevige 7km die voor enkele kleine stappers in onze groep stillaan beginnen door te wegen. De gouden regel die ik probeer te hanteren is: de leeftijd van het kind (in jaren) = het maximale aantal kilometers van een wandeling...


Voor sommige -8 jarige dus een enorme uitdaging waar gedurende gans de trip geen enkel kind vroeg om te stoppen - misschien een beetje met de klim naar de volkstuinen. Als kers op de taart en de tweede gouden regel die ik toepas is een beloning op het einde van de wandeling. Ditmaal in de vorm van een leuke speeltuin met hoge glijbanen, apenbruggen en een kunstmatige klimrotsnabij de Chalet - een restaurant dat zijn oorsprong kent sinds 1908, dankzij een Elsense advocaat die er een paviljoen in Normandische stijl liet bouwen.


Na voldoende te pauzeren en wat energie op te doen in de vorm van fruit en drank, nemen we de kortste route langsheen de Molenbeek, terug naar de parking aan het bedrijventerrein van Zelli. Een leuke daguitstap op een drogere dag in de kerstvakantie, met 2 leuke speeltuinen en uitdagende paadjes die de kinderen voldoende wisten te boeien.

Open met RouteYou