Categorieën
Grote wandelingen Luik Wandelingen

Luik, Trappenstad aan de monding van de Ourthe met de Maas

Een niet alledaagse stadswandeling waar we het oude stadscentrum, mijnterrils en de Maas verkennen

Land van Luik - Luik - Saint-Nicolas - Herstal
Station Luik - Guillemins: Rue Varin, 4000 Liège
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Een unieke, afwissende en avontuurlijke wandeltocht door de prachtige stad Luik!

In dit onalledaagse avontuur nemen we je mee op een reis door de verborgen juweeltjes van de stad Luik, waarbij we een deel van de route over onverharde paden verkennen (drassig!). Bereid je voor op een combinatie van stadsverkenning en natuurlijke ontdekkingen terwijl we de stad doorkruisen.

Deel 1: Station Guillemins naar Saint-Nicolas - Een Historische Ontdekkingsreis

We beginnen onze tocht vanuit het bruisende treinstation van Luik en begeven ons in de richting van Saint-Nicolas. Onderweg passeren we het imposante Mémorial Interallié, een eerbetoon aan de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Naast dit monument vinden we de verlaten Heilig Hartkerk, die een intrigerend inzicht geeft in de geschiedenis van de stad.


Onze wandeling leidt ons vervolgens naar de Terril Du Piron, een voormalige mijnberg die nu dient als uitkijkpunt over de stad. Hier, te midden van de natuur, kun je genieten van de eerste adembenemende vergezichten over Luik. Neem de tijd om de geschiedenis in je op te nemen terwijl je deze betoverende plek verkent.

Deel 2: Parc Avroy naar de Citadel van Luik - Historisch Luik

Vanuit het groene Parc Avroy begeven we ons in de richting van het oude stadscentrum van Luik. Hier ontvouwt zich een boeiende mix van geschiedenis en architectuur. Wandel door de geplaveide straten van het oude stadsgedeelte, waar je wordt omringd door charmante gebouwen, gezellige pleinen en lokale ambachtelijke winkels. Breng een bezoek aan de Sint-Pauluskathedraal en bewonder de prachtige gotische architectuur die de eeuwen heeft doorstaan.

Deel 3: Favechamps naar de Citadel en Terril de Nouveau Batterie - Mijnbergen en Natuurpracht

Vanuit Favechamps starten we onze beklimming richting de Citadel van Luik. Hoewel een groot deel van de citadel nu plaats biedt aan een ziekenhuis, biedt het nog steeds enkele van de mooiste vergezichten over de stad. Terwijl we de citadel naderen, ervaren we de samensmelting van stadsvernieuwing en historische pracht.


We vervolgen onze tocht naar het hoogste punt van deze wandeling, de Terril de Nouveau Batterie aan de grens met Herstal. Deze voormalige mijnberg biedt niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een vleugje natuurlijke schoonheid door talloze zilverberken die deze mijnheuvel stilaan domineren. Vanaf hier dalen we weer af richting de citadel en maken we ons klaar voor de volgende fase van onze ontdekkingstocht.

Deel 4: Montagne de Bueren naar Parc de la Boverie - Stedelijke Treden, steegjes en de Maas

We beginnen dit deel van onze wandeling door de iconische Montagne de Bueren af te dalen en de charmante Rue de Carré te verkennen. Langs de oevers van de Maas volgen we een autovrijpad naar het eiland Outremeuse, waar het Parc de la Boverie en het imposante Paleis van Schone Kunsten van Luik op ons wachten.


Te midden van deze groene pracht ligt het Paleis van Schone Kunsten, een meesterwerk van architectuur, die een perfecte afsluiting vormt van onze reis door Luik. We steken de passerelle over en keren terug naar het station Guillemins, waar moderne architectuur samenvloeit met het rijke erfgoed van deze boeiende stad.

Alles over Luik
Met de trein
Deze wandelroute start vanuit (en komt aan in) het station Luik - Guillemins dat je kan bereiken vanuit Brussel- Zuid, Gent-Sint-Pieter, Brugge, Oostende, Antwerpen Centraal, Aarschot, Leuven en Hasselt
Meer informatie over deze verbindingen
Bezienswaardigheden onderweg:
 • Luik is de hoofdstad van de provincie Luik en heeft de bijnaam 'La Cité Ardente' of De Vurige Stede. Gelegen op de overgang tussen de hogere Ardennen en het heuvelachtige Haspengouw, is de gemeente Luik naar inwonertal de vierde grootste gemeente van België.
 • Station Guillemins is het derde drukste treinstation van Wallonië en op tien na drukste treinstation van België. Dit station - vernoemd naar de wijk waarin het ligt - is vernieuwd in 2009 & ontworpen door Santiago Calatrava.
 • Mémorial Interallié of het Monument voor de intergeallieerden is een herdenkingsmonument in het stadsdeel Cointe ter ere van de geallieerde oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog. Dit art-deco monument bestaat uit een esplanade, een toren als civiel monument en de Heilig Hartkerk als religieus monument.
 • Terril Du Piron is gelegen tussen Luik en Saint-Nicolas op de linkeroever van de Maas. Deze terril van 160m hoog (100m hoger dan de Maas) is de meest interessante terril in de regio Luik door de aanwezigheid van opmerkelijke flora en verschillende zeldzame soorten & Terril de Batterie Nouveau: of mijnberg die het hoogst punt van onze wandeling vormt. Beide terrils geven een mooi vergzicht over dit Land van Luik
 • Kerk van Saint-Jacques-le-Mineur is een voormalige benedictijnse abdijkerk uit 1538. De glas-in-loodramen van Sint-Jacques worden door bepaalde auteurs beschouwd als misschien wel de mooiste van België
 • Sint-Pauluskathedraal (Saint-Paul) of de Kathedraal van Luik is de hoofdkerk van het bisdom van Luik waar de bouw in 1240 startte en in 1289 werd ingewijd als kerk. Aangezien de oude Sint-Lambertuskathedraal werd afgebroken tijdens de Luikse Revolutie en de Franse bezetting, werd deze kerk in 1802 verheven tot de nieuwe kathedraal van het bisdom van Luik
 • Opéra Royal de Wallonie of Koninklijke Waalse Opera is het voormalige Théâtre royal de Liège uit 1820 in het midden van het centrum van Luik. Het staat op een oud Dominicanenklooster en werd deels heropgebouwd met materiaal van de twee voormalige kerkgebouwen.
 • Citadel van Luik is gelegen op een heuvel van 111 m boven de Maas en 170m boven de zeespiegel. De eerste bouw van de stenen citadel gebeurde tussen 1663 en 1671 en in 1970 wordt het binnenterrein van deze citadel gebruikt om er een ziekenhuis te bouwen.
 • Montagne De Bueren is een straat bestaande uit een trap van 374 treden met een hellingsgraad van 28% tussen de citadel en de wijk Féronstrée et Hors-Château. Het is de tweede grootste trap van België, die in 2013 door 'The Huffington Post' op nummer 1 kwam van meest extreme trappen ter wereld.
 • Rue du Carre is een oude straat van 50m lang in het historische stadsdeel van Luik. Het maakt deel uit van GR 579 en is smalste straatje van Luik met een breedte van ongeveer 80cm.
 • De Maas is een 950km lange rivier, waar hier ter hoogte van Luik de Ourthe uitmondt. Door de stad Luik lopen twee rivierarmen van de Maas waarvan de eigenlijke Maas en de deels kunstmatige Dérivation waarin het stadsdeel Outremeuse gelegen is. De haven van Luik of De Port autonome de Liège is de eerste binnenhaven van België en derde binnenhaven van Europa
 • La Bouverie is een museum in het Paleis voor Schone Kunsten van Luik en werkt samen met het Louvre. Het museum ligt in het Parc de la Boverie, het zuidpunt van het Maaseiland Outremeuse, vlak bij de monding van de Ourthe
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: