Categorieën
Grote wandelingen Namen Treinstappers Wandelingen

Namen – Waar Samber en Maas de Waalse hoofdstad ontmoeten

Doorheen de prachtige stad Namen en zijn bosrijke heuvels rondom – van de citadel tot Fort de Malonne tussen Samber en Maas.

Condroz - Condruzische Ardennen - Namen - Jambes - Wépion - Malonne
Station van Namen -  Pl. de la Station 1, 5000 Namur
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een afwisselende dagwandeling doorheen en rondom de mooie stad Namen. Geen gewone stadswandeling, maar eveneens een reliëfrijke boswandeling die we starten aan het station van Namen richting zijn citadel. Je kan opteren om deze klim via trapjes en paden te maken of neem de nieuwe kabelbaan naar de top.  We verkennen Bois de la Vecquée tussen de citadel en Fort de Malonne om vervolgens af te zakken naar de Maas. Deze rivier volgen we tot de samenvloeiing met de Samber om af te sluiten met een autoluwe prachtstad, vol historische gebouwen en stadspleinen.

Op de grens van Haspengouw met de Condroz ligt er (naar het schijnt) een prachtige stad die al enige tijd op mijn wishlist staat. Nog steeds dure brandstofprijzen, dus de ideale gelegenheid om de trein te nemen voor onze maandelijkse dagtocht. Vanuit de hoofdstad van België en Vlaanderen - Brussel staan we op een uurtje in het station van Namen - hoofdstad van Wallonië. Vanuit het station nemen we charmante steegjes naar Eglise Saint-Loup. Een kerk uit de 17de eeuw en één van de mooiste barokkerken die je in ons land kan vinden.


We nemen niet de sinds 2021 vernieuwde kabelbaan naar de top van de Citadel van Namen, maar beslissen om de klim via trapjes, steegjes, tunnels en paden te maken. Een goede keuze met talrijke mooie vergezichten over deze historische stad die zeker aan mijn verwachtingen tegemoet komt. We verkennen deze citadel dat veel wegheeft van een doolhof om tot ongeveer 100 meter boven de stad te komen. Een strategische plek waar je een mooi overzicht hebt over de samenvloeiing van de Samber met de Maas. Ooit één van de grootste burchten van Europa waarvan zijn eerste verdedigingswallen dateren uit de vroege middeleeuwen. Het fort kwam in handen van de Spaanse, Oostenrijkse, Franse en Nederlandse troepen die het fort verloren aan Belgische opstandelingen tijdens de Belgische Revolutie. Vanaf 1977 zaten hier de laatste soldaten gestationeerd en werd de site in 2012 gerenoveerd. Vanaf 2015 kan je er het bezoekerscentrum Terra Nova vinden in de voormalige kazerne - een museum waar je via schermen en beelden het verhaal van Namen en zijn geschiedenis kan ontdekken.

Wanneer we aankomen aan de bovenkant van de kabelbaan zien we achter dit moderne liftgebouw - 'Station Esplanade Citadelle' een groot plein met een oude tribune staan. Deze esplanade met hotel, openluchttheater en stadion werden op het einde van de 19de eeuw op het hoogste deel van de citadel gepalmd om dit fort deels te transformeren naar recreatiegebied. De tribune met Latijns opschrift 'Ludus Pro Patria' of 'Spelen voor het vaderland' kan je vrij betreden en geeft je het gevoel van de Romeinse Spelen. Zeker wanneer je langs het achterliggende openluchttheater 'Théatre de Verdure' gaat.

We zakken opnieuw via de trap af naar de esplanade om een onverhard pad verder te volgen richting een grote watertoren uit 1913 en wat verder Château de Namur. Een kasteel dat ondertussen fungeert als viersterrenhotel en leerschool voor 'Ecole Hotelière de la Province de Namur'.

We verlaten stillaan de bebouwde omgeving van Namur om via Saint-Séraphim de Sarov - een oud Russisch Orthodox kerkje in hout - en de iets drukkere N954, 'Bois de la Vecquée' te bereiken. Dit bos dat een overblijfsel is van het grote 'Forêt de Marlagne' strekte zich vroeger uit tot Profondville. Een leuker pad of Sentier Du Gué brengt ons doorheen de 'Gueule Du Loup' of de mond van de wolf naar de N90 naast de Samber. (Let op: Blijf links van de tuinen, rechts is beneden afgesloten). We volgen heel even de N90 om opnieuw de klim in te zetten naar de top van dit bos, zodat we een deel van de verdedigingslinie van Namen kunnen verkennen. Er bevonden 9 forten rond de stad waarvan we Fort de Malonne en zijn luchtafweertoren proberen te zoeken in dit bos. Dit fort is spijtig genoeg volledig afgesloten en vormt de habitat van verschillende zeldzame vleermuizen in dit beschermde natuurreservaat. Gebouwd tussen 1888 en 1891 diende dit complex aan forten als verdedigingswapen tegen aanvallende troepen. Uniek voor zijn tijd was dat dit fort reeds werd gebouw met beton in plaats van bakstenen. Het mocht echter niet baten aangezien dit fort in 1914 snel werd ingepalmd door de Duitse veroveraar na hevige artillerieaanvallen.

Na nog enkele keren af te wisselen tussen enkele uitlopers van 'Bois de la Vecquée' en een landelijk stukje Namen, zakken we verder af naar de oevers van de Maas. Deze 940km lange rivier volgen we voor 3 km stroomafwaarts - eerst via de linkeroever van Namen tot Parc de la Plante, waar we via de sluis van La Plante de oversteek maken naar de rechteroever in Jambes. Een autovrij gedeelte naast de Maas en Elysette -  de ambtswoning van de Waalse minister-president - brengt je tot de prachtige voetgangersbrug 'L'Enjambée. Een passerel die vanaf 11 mei 2020  Jambes met Namur verbindt ter hoogte van de 'Confluent' of de samenvloeiing van de Maas en de Samber. Omgetoverd tot een prachtige plaats in deze historische stad kan je hier genieten van de zon tussen de Maas en de Samber. 


We zetten de laatste kilometers in en wandelen doorheen een historische hoekje Namen, met zijn Place D'Ames en de oude beurs, het belfort en het Théâtre Royal de Namur, waar we een terrasje meepikken. Genietend van een stralende maartse zon op de Place Du Théâtre, maar bijna tijd voor onze trein terug naar huis. We nemen nog enkele autovrije paden die ons via de bib, Institut Saint-Louis en het stadhuis opnieuw aan het station van Namen brengen. Een stad die me enorm wist te verbazen en waar ik zeker met warmer terrasjesweer nog is terug naar kom.