Categorieën
Luik Recreatieve wandelingen Wandelingen

Ninglinspo, De bergrivier der Belgische rivieren

Door één van de mooiste valleien van ons land! Bergstroom Ninglinspo en zijn natuurlijke baden en glijbanen.

Ardennen - Theux - Aywaille - La Reid - Sougné-Remouchamps - Amblève
Parking Ninglinspo  - Sedoz - N633, 4920 Aywaille, naast Taverne Restaurant Ninglinspo
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een parel van formaat en uniek voor België! De Ninglinspo , geen rivier uit de Italiaanse Dolomieten, maar wel een unieke bergstroom in de Luikse Ardennen. Ontdek in 7 km een prachtig stukje natuur nabij Aywaille & Nonceveux en bundel deze avontuurlijke tocht met een safari in 'Le Monde, Sauvage', de grotten van Remouchamps of kom tot rust aan de Ourthe in 'Les Fonds de Quarreux'.


Bewegwijzerde wandeling Ninglinspo op de website van Ninglinspo of OVA Tourisme

Sedoz, een dorpje nabij Nonceveux in de provincie Luik en waar voor mij persoonlijk een 'goude oude' gelegen is. De vallei van Ninlingpo of een uniek bergstroompje dat een tiental jaar terug onze scene was bij het downhillen, ter voorbereiding van onze bergtrips in de Alpen, Dolomieten of de Vogezen. Jaja, U hoort het goed! Een rotsige bergomgeving doorkruist door een uitdagende trail met brugjes, rivercrossings, technische en rotsige paadjes aan de rand van deze prachtige bergstroom.

Ondertussen is het recreatiebeleid in Waalse natuurgebieden ook aangescherpt en mag je deze vallei enkel nog (gedeeltelijk) te voet verkennen. Vijftien jaar later is deze prachtige vallei een stuk bekender geworden en tijdens sommige weekends kan het dan ook behoorlijk druk zijn. Zeker tijdens de corona-lockdowns toen wandelen & fietsen de enige mogelijke passie was die we mochten uitoefenen. Nu aanzienlijk kalmer en het blijft wel een 'Belgische Parel' die we zeker aan onze volgers van Wandelen-in-België.be willen leren kennen of laten herontdekken...

Starten doen we aan de Ninlingspo parking nabij de taverne restaurant Ninlingspo, waar je kan kiezen uit 2 bewegwijzerde wandelingen- de kleine van 6km met Ninlingspo of de grote van 15km met Ninlingspo en de Chefna-vallei. Wij maken een eigen variant van 7 km met een stukje rotsen die niet in de vaste routes is opgenomen. Bovendien zijn er momenteel zones afgesloten, zodat de natuur zich opnieuw kan herstellen - in het bijzonder de salamanders van deze vallei.

We starten aan de samenvloeiing van de Ninlingspo en de Amblève, waar we de Ninlingspo stroomopwaarts volgen. De laatste 3 kilometer van deze zijrivier van de Amblève heeft een verval van ongeveer 250m - wat een gemiddelde van 8% betekend en dit een prachtige omgeving. Haar naam dankt ze echter aan een foutieve benaming door een Franse cartograaf in 1876, die deze rivier verwarden met een nabijgelegen veld. Deze rivier noemde dus tot 1876 nog 'Doulneux', maar de Ninglinspo nabij Aywaille (en niet Hawaï) klinkt voor mij iets exotischer en aantrekkelijker. 

Het avontuur start reeds na enkele tientallen meters wanneer we 'Le Vieux Chera', een zijstroompje van de Ninglinspo dwarsen. Na 500m krijgen we de hoogste waterval van de Ninglinspo, namelijk Cascade de Chaudière - genaamd naar de gelijknamige zijstroom Chaudière of 'waterketel'. Aan de voet van deze 10m hoge waterval ligt Bain de la Chaudière of het 'bad van waterketel', waar je na het trotseren van het koude water gerust even kan zwemmen.

Bain de la Chaudière is niet het enige natuurlijke bad waar je je even kan verfrissen bij een warme zomerse dag. Onderweg kom je nog bij enkele natuurlijke baden zoals Bain de Naïades of 'Bad van de Waternimfen', Bain D'Hermes of het Hermesbad , Bain de la Loutre of 'Bad van de Otter'. Een serie leuke paadjes met rotsen en touwen aan diepere canyons of kloven brengen je steeds hoger naar de bron. We komen ook massieve rotsblokken tegen zoals Grande Pierre, Petit Chaos, Grand Ile, Petite Ile, Les Trois Ilots, Pierre Mondale & Grand chaos, waar je stil staat bij de kracht van water en hoe deze rotsblokken hier terecht kunnen komen. 

Na een brugje of 19 komen we bij een prachtig plaatsje en toch wel mijn favoriet - Bains Du Cerf of 'Hertenbad' - waar de Ninglinspo wordt gevormd door Ruisseau Du Hornay & Ruisseau Des Blanches Pierres of 'bergstroompje van de witte stenen'. Een prachtige poel met baby salamanders of de laatste fase van de salamanderlarve. We beslissen alvast om onze middagstop hier door te brengen, aan deze natuurlijke glijbaan in een look-a-like jungle scenario. 

Na te genieten van wat extra vitamine en dit prachtig stukje natuur, nemen we een houten trap naast de glijbaan van Ruisseau Des Blanches Pierres om naar Bain de Diane of 'Bad van Diana'  te klimmen en een nog grotere trap naar Bain de Venus of 'Bad van Venus' te bereiken. Vanaf hier maken we een klein ommetje, om opnieuw via Ruisseau du Hornay een lus te maken naar de Ruisseau Des Blanches Pierres.

We kiezen voor de terugweg een iets breder pad richting het uitkijkhut Drouet, die een prachtig vergezicht geeft over de bosrijke Ninglinspo-vallei en de Rotsen van Crahay. Het zijn ook deze rotsen van Crahay dat ons laatste doel vormen alvorens af te zakken naar de parking. Een rots op een hoogte van 280m, die een half miljard jaar geleden de kust vormde hier in de Ardennen. Een uitdagend pad brengt ons doorheen dit rotsmassief van 15 meter hoog, die genoemd werd naar de directeur van Water en Bossen. Hij stond in voor het beschermen van de Ninglinspo-site, die hij sinds 1947 wist te beschermen en ondertussen is uitgegroeid tot Waals natuurlijk erfgoed.

Met dank aan mijnheer JN Crahay voor dit prachtige natuurgebied dat we mochten verkennen in een zeer geslaagde wandeling. Nog een slingerende afdaling naar beneden tot dit leuke pad ons opnieuw aan het begin van de Ninglinspo-wandeling brengt. 

Open met RouteYou