Categorieën
Middelgrote wandelingen Oost-Vlaanderen Wandelingen

Oudenaarde, Parel van de Vlaamse Ardennen

Een wandeling en De Ronde van Vlaanderen, een prachtige historische stad en de ruïnes van de abdij van Ename

Vlaamse Ardennen - Oudenaarde - Mater - Edelare - Leupegem - Volkegem - Ename
Tussenmuren, 9700 Oudenaarde
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Oudenaarde, een stad in Oost-Vlaanderen op 30km ten zuiden van Gent. In Europa was deze stad tot de 18e eeuw bekend voor haar wandtapijtproductie. Nu, sinds 2012 de stad waar de Ronde van Vlaanderen aankomt en die weleens de parel van de Vlaamse Ardennen wordt genoemd. Hoogtijd om deze parel te ontdekken in een lus-wandeling van bijna 18km tussen Oudenaarde Ename.

We starten vanuit de randparking ter hoogte van het Administratief Centrum Maagdendale of het nieuwe stadhuis van Oudenaarde, gelegen in Pamele. We stappen de Mathijs Casteleninstraat met naastgelegen spoorweg onderdoor, om via 't Spei - een sinds 1988 aangeplant gemend loofbos - een smaller pad te volgen, zigzagend door dit bos met poelen en graslanden. We komen dit bos uit ter hoogte van het Schipperskerkje - dat na onderzoek geen kerk bleek te zijn maar een kalkschuur - om vervolgens via de Vlaamse Ardennendreef de eerste klim in te zetten richting de Achterberg. Deze helling werd ondertussen vier maal opgenomen in de Ronde van Vlaanderen en komt weleens voor in Omloop Het Volk. Als beloning krijg je een prachtig uitzicht over weilanden en akkers, dat bekroond werd met 'mooiste plaats van het dorp'. Bijna helemaal boven op deze heuvel nemen we een smaller pad richting het dorp Edelare.

Edelare en vooral de Edelare- of Kerselaereberg, zijn een beter gekende beklimming tijdens de Ronde van Vlaanderen. We gaan via het kerkhof aan het Sint-Martinuskerkje richting de N8, die we oversteken  om twee volgende wielerklassieker-beklimmingen via alternatieve paadjes te beklimmen. De Volkegemberg en wat verder de Wolvenberg zijn steile hellingen gelegen te Volkegem en populair bij de wielertoerist. De laatste afdaling die lateraal met de Katteberg ligt, brengt ons opnieuw richting de Scheldevallei. Dit betekent het einde van de reliëfrijke paadjes wat ons op ongeveer 7km van de wandeling brengt. De volgende 11km zijn vlakker maar daarom niet minder mooi...

Het eerste mooie stukje op ons pad is bos 'T Ename. Dit in de vorm van een 105ha groot natuurreservaat, gelegen op een steilere valleiwand van De Schelde en al eeuwenlang verbonden met het toenmalige havenstadje Ename en zijn abdij. Ondertussen een erkend stukje Natura 2000-gebied met een bijzonder rijke fauna en de habitat van verschillende watersalamanders, waaronder de zeldzame kamsalamander

We dwarsen dit reservaat - bestaande uit bos & graslanden met poelen - met enkele leuke trails die ons via de Steenbakkersstraat naar de ruïne van de Sint-Salvatorabdij of de archeologische site van Ename brengen. De bewaarde grondvesten van de Sint-Salvatorabdij, de burcht en de handelsnederzetting kan je er vrij bezoeken. Je kan hier een uitgebreid bezoek inplannen aan het Provinciaal Erfgoedcentrum, waar je meer te weten komt over het Oost-Vlaamse erfgoed en erfgoedbeleid.

Voor de laatste 8km kiezen we enkele leukste paadjes door weilanden en naast de Schelde, die ons steeds dichter bij Oudenaarde brengen. Ter hoogte van brouwerij Liefmans nemen we de voetgangersbrug over de Bovenschelde, die ons terug in de stadskern van Oudenaarde brengt en het Liedtspark. Deze oude kasteeltuin van baron Liedts werd na zijn overlijden publiek toegankelijk en kan je met leuke paadjes en brugjes uitgebreid verkennen. Nog enkele prachtige historische plaatsen op ons pad zijn het begijnhof, de Markt met het 16e eeuwse stadhuis en zijn 40m hoge belforttoren. Maar ook de Sint-Walburgakerk en de impressionante 88m hoge klokkentoren, die domineert over deze mooie stad. 


We zitten ondertussen op 14km van onze tocht en kiezen niet voor het snelste pad naar de wagen. We maken nog een ommetje naar de Vestingvijver en het Donkmeer, waar we her en der sneeuwklokjes zien staan, wat voor mij stilaan het einde van de winter betekent. Doorheen enkele drassige voetgangerstunnels onder de N60 en N453 komen we opnieuw aan de Schelde uit. We blijven deze rivier volgen tot de randparkings, om deze mooie wandeling van 18km af te sluiten op een prachtige zonnige winterdag.