Categorieën
Grote wandelingen Middelgrote wandelingen Recreatieve wandelingen Wandelingen West-Vlaanderen

Over De Panne van de duinen tot Oostduinkerke

Een lus-wandeling in het spoor van GR 5A, door de grootste duinengordel van België en de hoogste duin aan onze kust.

Belgische Kust - De Panne - Adinkerke - Sint-Idesbald - Koksijde - Oostduinkerke - GR5A
Kerkstraat 69, 8660 De Panne
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Opnieuw een wandeling in het spoor van GR 5A - Wandelroute van Vlaanderen, maar deze keer in een 25km lange lus-wandeling vanuit Adinkerke en het welgekende Plopsaland. We volgen GR 5A tot de Doornpanne, grenzend aan Oostduinkerke. Van hieruit stappen we de kust af tot de Franse grens net voorbij De Panne. We verkennen het Natuurreservaat De Westhoek om de wandeling af te sluiten met het Calmeynbos en de grootste Belgische Militaire Begraafplaats van ons land.

Dag twee aan onze kust in de winter en een nieuw stormfront in aantocht. De geplande Belgische kust afwandelen valt hiermee wat in het water, maar we maken er alvast het beste van. Een rustigere dag voorspeld en wij ons stapschoenen aan om richting de grootste duinengordel van onze Belgische kust af te zakken. We nemen de kusttram vanuit onze verblijfplaats en stappen af aan de Militaire Begraafplaats van De Panne - halte 'Moeder Lambiek'. 


Een bezoek aan deze begraafplaats laten we voor het einde en we starten met de GR 5A richting Oostduinkerke doorheen de Oosthoekduinen. Dit 80 ha grote natuurgebied bestaat uit wat oudere duinen, waar een pad ons via het gehucht 'Oosthoek' en het Kerkepannebos, ons in een uithoekje van Sint-Idesbald brengt, grenzend aan de Noordduinen.

Doorheen de Noordduinen zijn we tijdens onze passage te gast bij enkele nieuwsgierige ezels. Dit Natura-2000 beschermd duinengebied is zo'n 73ha groot en je kan er de Zuid-Abdijmolen uit 1773 zien pronken tussen deze duinen met struiken. Deze staakmolen maakte deel uit van de Duinenabdij en wordt nog steeds gebruikt voor het malen tot bloem. Je kan deze molen bezoeken, maar wij zetten verder koers richting Koksijde om Franklin voor te blijven.


Enkele leuke aansluitende paden brengen ons stillaan aan de voet van de hoogste duin van België, gelegen te Koksijde. De Hoge Blekker of een duinrug van 33m, dat een kort maar stevig klimmetje biedt, met een mooi uitzicht over ons volgende natuurgebied. 

De Doornpanne - Duinen die ook deel uitmaken van het 240 grote duinmassief en waar er vanaf 1947 aan waterwinning wordt gedaan. Het natuurgebied verdroogde waardoor er enkele zeldzame planten voorgoed verdwenen. Er wordt jaarlijks een 2,5 miljoen m³ gezuiverd afvalwater geïnfiltreerd in deze natuurzone om een omgekeerd effect te verkrijgen.  Hopelijk kan het tij nog keren ...


Ter hoogte van het bezoekerscentrum 'Doornpanne' bevinden we ons op het oostelijkste punt van vandaag en het einde van GR5A, voor ons althans. Je kan opteren om wat verder de kusttram terug naar 'Moeder Lambiek' te nemen (wandeling 8,3km ipv 25,3km)  of je trip verder te zetten doorheen de Schipgatduinen naar het strand grenzend aan Oostduinkerke.

Wij stappen de kustlijn terug richting Frankrijk en komen voorbij de badplaatsen Koksijde & Sint-Idesbald, dat vroeger Zeepanne-Baden heette. Wanneer we voorbij de uitloper van de Houtsaegerduinen en een oude camping zijn. Komen we bij de laatste badplaats in België aan de Franse grens. De Panne - De meest zuidelijke & westelijke badplaats van België, die zijn naam dankt aan een komvormige diepte in een duin. Deze prachtige duinengordel houden we voor het laatste, maar eerst nog richting het meest westelijke punt van België (of het noordelijkste punt van Frankrijk) en een grenspaal uit 1819. Spijtig genoeg werd deze oorspronkelijke grenspaal beschadigd en komt er weldra een nieuwe, om de goede samenwerking tussen Frankrijk en België te symboliseren. Waarom kunnen wij dit wel en hebben andere landen hier wel problemen mee?

Genoeg over grenspalen en nu even genieten van het grootste aaneengesloten duingebied van België. De Westhoek - Niet te verwarren met een gelijknamige regio in het zuiden van West-Vlaanderen, maar het oudste staatsnatuurreservaat van Vlaanderen, dat sinds 1957 samen met de Hoge Venen dit statuut mocht ontvangen. Een prachtig stukje België waar je duinen kan vinden van verschillende ouderdom, vorm en begroeiing. Je kan hier ook zien dat deze duinen zich nog steeds voortbewegen aan de centraal gelegen stuifduin, die je vanop verschillende uitzichtplatformen kan bewonderen.


Ook hier brengen enkele leuke paden ons verder doorheen de Krakeelduinen naar het Calmeynbos. We nemen even een vluchtig kijkje in het bezoekerscentrum 'Doornpanne' om vervolgens nog een laatste POI op onze route af te vinken. De Belgische Militaire Begraafplaats De Panne - de grootste begraafplaats met Belgische gesneuvelde soldaten van WOI, dat meer dan 3700 graven telt. Opvallend is het grote aantal (ruim 800) grafstenen met 'onbekende' soldaten... Het maakt ons stil en doet ons stilstaan bij het grote aantal soldaten die geboren zijn in onze omgeving. 104 Jaar later zie je pas in hoe nutteloos oorlog kan zijn! Hopelijk krijgen er nog mensen met macht diezelfde visie en wordt het tijd om al dat leed, tijd en geld in nuttigere zaken te steken, zoals het herstellen van 'onzen bol'.