Categorieën
Brussel Recreatieve wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

’t Rood Klooster van het Zoniënwoud

Een avontuurlijke tocht van 5km door de oude priorij Rood Klooster, met onderweg piraten, krokodillen en een avonturenpad

Dijleland - Groene Gordel - Oudergem - Tervuren
Parking onder viaduct van E411: Waversesteenweg 2219, 1160 Oudergem
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een tweede wandeling op maat van onze kleine stappers. Opnieuw aan de rand van het prachtige Zoniënwoud, met iets meer kilometers dan de vorige wandeling van 3km. Deze keer niet vanuit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart, maar startend vanuit het Brusselse Oudergem met 5 kilometer uitgestippeld avontuur.


We verkennen eerst de grens tussen Oudergem en het Vlaams-Brabantse Tervuren richting twee bronnen. Eerst nemen we een vlonderpad richting de Keizersbron; Een bron die ten tijde van Keizer Karel V 'by himself' werd genuttigd, tijdens zijn vele jachtpartijen hier in het Zoniënwoud. Wat verder kan je dan weer de Bosgeestbron vinden, met het stenen monument uit 1936 voor de dichter en schilder - René Stevens.


We nemen enkele smalle paden doorheen dit prachtige woud om vervolgens weer af te zakken naar de vijvers van de priorij 'Rood Klooster'. Een pier of platform boven één van de vijvers is het erkenningspunt voor de laatste 2 kilometer, die grotendeels over de oude domeinen van deze 14de eeuwse augustijner priorij zal lopen.

Haar oorsprong dateert van 1367 en werd in 1789 grotendeels vernield, na geclaimd te worden door de Fransen en het afschaffen van de meeste kloosters in de Zuiderlijke Nederlanden (nu België). Sinds 1997 gestart met de heropbouw en in vanaf 2007 grotendeels in zijn oude glorie hersteld en publiek toegankelijk.


Momenteel zijn deze eigendommen in het beheer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en kan je buiten de prachtig gerenoveerde gebouwen, ook wat avontuur opzoekenHet eerste avontuur na de priorij is piratenboot 'The Red Kloster', in de vorm van een leuke speeltuin met klimtoestellen en schuifaffen. Wat verderop kan je vanuit de uitkijktoren starten aan een avonturenpad van een honderdtal meter, dat eindigt aan een waterpoel met krokodillen.


Vooraleer we opnieuw afzakken naar de oude priorijhoeve met 'kinderboerderij', kan de laatste grote speeltuin met reuzestoel en kabelbaan de jongste hun harten nog even bekoren, om deze leuke wandeling van bijna 5km af te sluiten.