Categorieën
Recreatieve wandelingen Treinstappers Vlaams-Brabant Wandelingen

Terrassen aan de Zenne en het speelbos Beukenbos

De treinstapper Halle – Buizingen: een schilderachtig avontuur door het betoverende landschap van de Zennevallei

Zennevallei - Groene Gordel - Halle - Buizingen
Parking station Buizingen: Pallieterweidestraat, 1501 Buizingen

1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Speciaal ontworpen voor de jonge ontdekkingsreizigers in ons midden!

Onze reis begint aan het station van Buizingen, een deelgemeente van Halle met voldoende parkeergelegenheid. Elk half uur brengt een trein ons moeiteloos naar het hart van Halle, voor slechts 2,5 euro per passagier. Extra tip: tot 4 kinderen onder de 12 jaar reizen kosteloos mee met een passagier met een geldig ticket!


Vanaf het betoverende station van Halle stappen we over het Brussel-Charleroi kanaal en gaan we op weg naar ons eerste avontuurlijke tussenstop: een betoverend terras aan de oevers van de Zenne, gehuld in de mystieke sfeer van het Albertpark. Onderweg merken we al snel de invloed van de recente regenbuien op de Zenne, die trots en majestueus hoog staat. Let op: bij hoogwater is het een no-go om via de trap af te dalen naar de loopstenen in de rivier - de Zenne, die kan veranderen in een ware wildwaterrivier.


Als je een extra vleugje magie wilt toevoegen aan je reis, kan je ervoor kiezen om af te dwalen naar de prachtige Grote Markt van Halle, waar het standbeeld van Servais, de 19e-eeuwse cellist en componist, en de indrukwekkende Sint-Martinusbasiliek op je wachten.


Maar het avontuur wacht niet! Voordat we opnieuw het Brussel-Charleroi kanaal oversteken, maken we nog een klein ommetje naar een tweede terras met loopstenen, verscholen in het charmante Leidepark.


We verlaten het bruisende stadscentrum van Halle en trekken door weilanden en akkers richting het Beukenbos, Kluisbos of Buizingenbos. Hier begint het speelbos, ontstaan uit het kindersanatorium 'Baronne Lucie Lambert' uit 1927, waar we dwalen door het glooiende boslandschap, op zoek naar de meest uitdagende paadjes die het bos te bieden heeft.


Vanuit het betoverende Beukenbos leiden autoluwe straten ons naar de kerk zonder toren of de Sint-Vincentiuskerk van Buizingen. Hier biedt een voetgangersbrug een gemakkelijke oversteek over een spoorlijn naar het Zennepad. Bereid je voor op uitdagingen, want de Zenne laat zich van haar avontuurlijke kant zien. Het pad kan glad zijn, soms zelfs ondergelopen, en de loopstenen van het derde Zenneterras in het Thérèsiabos zijn vandaag alvast ook onbereikbaar. Maar vrees niet, hier kan je nog genieten van muurtekeningen op de graffiti-rijke ruïnes van Eizingen-Molensite (een oude watermolen van de voormalige katoenweverij VanHam) en een uitdagend avonturenpad ontdekken.


Vanaf deze historische molensite is het slechts 500 meter om opnieuw bij het station van Buizingen te komen. Laat dit avontuur je betoveren en je zult terugkeren met hartverwarmende herinneringen aan de schatten die de Zennevallei te bieden heeft!

Alle info over Halle
Met de trein
Met de trein (S2) bereikbaar vanuit de stations Brussel-Zuid, Leuven & 'S Gravenbrakel, waar je kan afstappen in Halle. Van hieruit kan u via onze uitgestippelde wandeling de weg terug vinden richting Buizingen.
Plan uw reis met de trein
In de buurt:
  • Speelbos ZavelputDrasop - 1501 Buizingen
  • Waterspeeltuin te Nederhem 35 - 1500 Halle
  • Muurschildering 'Het Betoverende Bos' te Ijzerwegstraat
    1500 Halle ( enkel met fiets of te voet bereikbaar)
  • Sint-Martinusbasiliek te Kardinaal Cardijnstraat 1 - 1500 Halle en maak kennis met de rijke geschiedenis van onze stad
  • Hallerbos is wereldberoemd dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten, die bloeien rond april. Sinds oktober 2023 maakt het Hallerbos deel uit van het nationaal park Brabantse Wouden.
  • Brouwerij Boon te Fonteinstraat 65 - 1502 Lembeek kan je op zaterdagen een rondleiding als individuele bezoeker inplannen voor 13euro p.p. 
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: