Geniet van het betoverende (besneeuwde) landschap in Haspengouw
De voorbije dagen heeft een zeldzame sneeuwval gezorgd voor een betoverend wit tapijt dat grote delen van ons land bedekt! Aangezien wij de voorkeur geven aan rustige paden en wandelgebieden, hebben we besloten niet af te reizen naar de Hoge Venen. Na wat onderzoek naar de sneeuwhoogten in België, ontdekten we dat ook Haspengouw bedekt was met een degelijke laag van 15 tot 20 cm.
Onze keuze viel op een stad in Droog-Haspengouw, een belangrijk landbouwgebied voor tarwe en vooral suikerbieten. De 'Tintelende Stad' of beter bekend als 'Suikerstad' Tienen, leidt ons vanuit haar stadscentrum doorheen een prachtig glooiend en landelijk landschap naar Vertrijk, over een afstand van 25km in deze leuke treinstapper.
Deel 1: ONTDEK SUIKERSTAD TIENEN TE VOET
Het eerste deel van onze wandeltocht omvat een 5 km lange stadswandeling, waarbij we de mooiste plekken van Tienen met elkaar verbinden. We starten vanuit het station en wandelen naar de Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk, waar bovendien de oude stadsgevangenis - 'Het Toreke' en het suikermuseum te vinden zijn.
Vervolgens leiden onze stappen ons via trappen naar de Sint-Germanuskerk, om te eindigen bij de tijdelijk afgesloten Paterskerk, een ruïne van de Begijnhofkerk die door brand werd verwoest, met op de achtergrond de imposante Suikerfabriek van 'Tiense Suiker'.
Het Spuipad en Schottepad brengen ons langs de Grote Gete, om een minder aangenaam stukje van 600 m langs de R27 of de Zuidelijke Ring van Tienen te bewandelen.
Deel 2: ONTDEK ROMMERSOM EN DE BIERGEMEENTE HOEGAARDEN
Na het oversteken van de R25 verlaten we de stad en betreden we een landelijk gebied, waar we voornamelijk onverharde paden nemen richting Rommersom met zijn charmante Sint-Servatiuskapel. We dalen af vanaf deze bouwvallige kapel naar de vallei van de Grote Gete, waar de Celismolen ons begroet in de biergemeente Hoegaarden. Hoewel deze gemeente ooit meer dan 35 brouwerijen telde, zijn er sinds 1966 nog slechts twee overgebleven - Brouwerij 'De Kluis' met het bekende witbier Hoegaarden en 'Nieuwhuys'.
Ons pad leidt vervolgens naar de Marollenkapel, die sinds 1765 een voormalige bedevaartplaats was tegen huidziekten.
Deel 3: VAN HOKSEM VIA DE MENE-VALLEI NAAR MELDERT
Eenmaal aangekomen in Hoksem brengt de Menevallei ons door een prachtig stukje natuur, grenzend aan verschillende fruitgaarden. We maken een omweg naar een uitkijktoren - Monument - Bloesemkunstwerk 'Pallox' met afdrukken van appelsoortnamen en een adembenemend uitzicht over dit landelijke landschap, met in de verte de stad Tienen en de volgende gemeente op ons pad - Meldert.
Via enkele charmante smalle paadjes vervolgen we onze weg langs de Mene, om net voor de dorpskern van Meldert koers te zetten richting het eindpunt Vertrijk.
Deel 4: ONTDEK BABELOM AAN DE JORDAAN, WILLEBRINGEN EN DE SNOEKENGRACHT VAN VERTRIJK
Enkele landwegen en het pittoreske gehucht Babelom leiden ons naar De Jordaan. Niet te verwarren met de volksbuurt in Amsterdam of de rivier in het Midden-Oosten, maar een kleine waterloop die ons via een avontuurlijk en dichtbegroeid pad naar Willebringen voert. Deze deelgemeente van Boutersem brengt ons bij de E40 en de grens van Haspengouw met het Hageland, waar we via een autoluwe tunnel de snelweg tussen Brussel en Luik oversteken.
Een laatste stukje landelijk landschap brengt ons in de Snoekengracht. Een natuurgebied van 33 hectare groot dat sinds 1976 het eerste natuurgebied van het Hageland vormt, met de grootste concentraties 'brede orchis' in de provincie Vlaams-Brabant. We banen ons een weg door dit ondergelopen natuurgebied om onmiddellijk uit te komen aan het station van Vertrijk.