Categorieën
Grote wandelingen Wandelingen West-Vlaanderen

Tussen havenstad en zeehaven – Oostende – Zeebrugge

In het spoor van de welgekende GR5A tussen Oostende en Wenduine, maar dan met een extra stukje tot de zeehaven van Zeebrugge.

Belgische Kust - Oostende - Bredene - De Haan - Wenduine - Blankenberge - Zeebrugge - Brugge - GR5A
3de en 23ste Linieregimentsplein, 8400 Oostende
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een wandeling in het spoor van GR 5A - Wandelroute van Vlaanderen, die we volgen tussen Oostende en Wenduine. Met de 'volledige-Belgische-kust-af' in het achterhoofd, 'breien' we er nog een stukje aan van Wenduine tot Zeebrugge. Het plan was er om tot Knokke-Heist te wandelen, maar daar besliste stormdepressie 'Eunice' anders over.

We starten vandaag in de West-Vlaamse stad - Oostende. Centraal gelegen aan de Belgische kust en gemakkelijk te bereiken met de trein, tram, bus, auto, boot of vliegtuig. We parkeren ons op één van de randparkings en zetten koers richting het Oostendse centrum.  Nabij de Vistrap (vismarkt) kan je er de gratis overzet nemen die je vanop de Visserskaai naar Oosteroever vaart. Een overzet die je terug naar de tijd brengt met zijn twee droogdokken uit 1931, de 65meter hoge vuurtoren - Lange Nelle uit 1949 en restanten van De Halve Maan en Regelbau 633 die deel uitmaakte van de Atlantikwall. Wat verder vind je nog een ouder stukje van deze vestingstad - Fort Napoleon uit 1811. Een stad van strategisch belang, waardoor deze ook verschillende malen te maken had met veroveringen en oorlogen.


We volgen de kustlijn verder richting Nederland tot wanneer ter hoogte van Bredene, de vlakke zeedijk plaats maakt voor mooie duinen. Een gemeente die populair is bij kampeerders en waar je bij warmer weer kan genieten van het enige naaktstrand aan de Belgische kust. Nu het winter is kan je er zo goed als alleen vertoeven doorheen deze rustige duinen, waar je de Duitse batterij - E690 ziet opduiken. We blijven de GR5A volgen en krijgen ter hoogte van de golfterreinen 'Koninklijke Golf Club Oostende' (in de Vosseslag -De Haan), een avontuurlijk duinpaadje aan de rand van het strand en de steilere duinen. Deze leuke trail brengt ons in Vosseslag aan een uitzichtplatform in de vorm van een vuurtoren. Na even te genieten van het uitzicht over één van de oudste golfterreinen van ons land en zijn omliggende duinen, volgen we de voetgangersbrug die ons naar de Duinbossen De Haan brengt. Dit natuurgebied  van 152 ha bestaande uit vooral zwarte den, biedt ons het pad naar de volgende prachtige badplaats - De Haan.

Met een verbod op hoogbouw, heeft deze gemeente zijn charme blijven bewaren en staat deze gemeente opgenomen in de lijst van mooiste dorpen in Vlaanderen. Ik kan goed geloven waarom Albert Einstein hier verbleef voor 6 maanden, vooraleer hij zijn biezen moest nemen richting Amerika. We verlaten het centrum van De Haan om een tweede stukje Duinbossen ten nemen, richting het einde van GR5A. Van hieruit gaat deze GR-route richting Brugge en verlaten we deze gemarkeerde route om verder onze kustlijn af te stappen richting Nederland. 

Wanneer we dit uniek natuurgebied Duinenbos bijna verlaten, komen we op de tweede hoogste duin van België met zijn witte paviljoen 'Spioenkop'. Deze duin geeft een prachtig zicht op de 'Prinses der Badsteden' - Wenduine. Een middeleeuws vissersdorpje dat tot de 16e eeuw nog jaagde op bruinvis met harpoen - wapenschild van Wenduine. Een dorpje met weinig welvaart tot de aanleg van een verharde weg naar Blankenberge met zijn kusttram. Het landelijk dorp ontwikkelde zich tot de welgekende badplaats met hotels en appartementen. Wanneer we op de dijk en het strand in Wenduine stappen neemt de wind stillaan toe. Het rondvliegend zand en de wilde zee, die prachtige beelden geven en genoeg rugwind, geven ons toch nog de moed dit slechte weer verder te trotseren. 


We zien in de verte de Belgium Pier verschijnen, die opduikt als een oase in de woestijn en markeert onze volgende badplaats op onze route - Blankenberge. De belangrijkste badplaats van België op het gebied van toeristen, die sinds 1723 al van vissersdorp uitgroeide tot badplaats. De vissershaven heeft dan ook plaats gemaakt voor een jachthaven, die we in de winter zonder veerboot dienen om te wandelen. De wind die raast door de velen masten en de jachtboten die allemaal de haven binnenkomen, is een teken dat we stillaan onze wandeltocht moeten afronden voor 'Eunice'.

We beslissen toch nog even door te stappen en naderen de Pier van Blankenberge of de 'Belgium Pier'. Een pier dat enkele jaren terug volledig werd gerestaureerd en tot 350 meter ver in de Noordzee steekt. Het was de eerste aan een Atlantische kust van het Europese vasteland en heeft tot op heden nog steeds weinig waardige kandidaten in deze categorie. Spijtig dat het stormachtig weer en wat tijdsnood ons verder doet waaien richting het laatste stukje. We passen noodgedwongen voor deze toch wel spectaculaire pier, die ik zeker nog is kom bezoeken. 


Voor we de zeehaven van Zeebrugge bereiken, kiezen we voor natuurgebied 'De Fonteintjes' in plaats van de open kustvlakte. Dit inlaaggebied van 20 ha wordt aanzien als kwetsbaar en kent de groei van wilde orchideeën, vlak naast de zeehaven van Zeebrugge . Dit betekent voor ons dan ook het einde van een winderige wandeldag. Nog afsluiten met een taxirit in plaats van de tram, door trampanne richting De Panne en Eunice die toch nog is roet in het eten komt gooien.