Categorieën
Recreatieve wandelingen Treinstappers Vlaams-Brabant Wandelingen

Van ’t Vossenhol tot de Rotte Gaten

Op zoek naar de leukste paadjes tussen het Vlaams-Brabantse Bertem en Meerbeek nabij Leuven.

Groene Gordel - Kortenberg - Bertem - Meerbeek - Leuven - Dijleland
Hoogveldbaan of Heerbaan, 3060 Bertem
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een lus-wandeling doorheen glooiende akkers en  majestueuze bossen die deels zijn omgetoverd tot speelbossen. We zoeken de leukste paadjes op tussen het Vlaams-Brabantse Bertem en Meerbeek nabij Leuven. Een avonturenpad boven het Moeras 'Rotte Gaten' en speelbos 't Vossenhol vormen de hoogtepunten voor jonge stappers. 

Opnieuw een prachtige lentedag in het weekend met zomerse temperaturen, dus de ideale moment om te genieten van een mooi stukje natuur in het Vlaams-Brabantse Dijleland. Niet alleen heeft deze streek een prachtig stukje natuur rond zijn rivier, maar biedt deze regio ook toegang tot talrijke bossen zoals het Meerdalwoud, Heverleebos en het Bertembos. Deze bossen verkennen we ooit nog in een grotere wandeling, maar vandaag zakken we af naar het Eikenbos in Bertem voor een recreatieve wandeling van 7 km.

Het Eikenbos zal voor de meeste minder gekend klinken als speelbos 't Vossenhol, maar ditzelfde bos vormt onze startplaats ten westen van het Bertembos. Nabij de Belgocontrol Radar - één van de vele radars voor de luchthaven van Zaventem - kan je parkeren op een parking aan dit speelbos. Met de trein kan je ook aansluiten op deze wandeling vanuit het station Erps-Kwerps, maar dan moet je er nog een tweetal kilometer bijtellen.


We laten het speelbos voor het einde om onze tocht in schoonheid af te sluiten en starten aan de rand van dit bos via Buurtweg 5 richting Meerbeek. Enkele leuke paadjes door het bos 'Hollander' en landwegen doorheen dit glooiend landschap van akkers met granen en klaprozen, brengen ons via Voetweg 30 aan de rand van het dorp Meerbeek. Sinds 1977 een deelgemeente van Kortenberg maar al sinds 1117 terug te vinden in documenten. Het dorp dankt zijn naam aan Meer - vijver of waterplas & -beek - wat verwijst naar de huidige Molenbeek. De Meerbekenaren of  'Papboeren' danken hun bijnaam aan het naburige dorp Everberg. Wat begon als spotnaam dankzij hun jaarlijkse papkermis met rijstpap, groeide uit tot een naam om fier op te zijn. 

We naderen de Meerbeekse Sint-Antoniuskerk met zijn romaanse toren uit de 13de eeuw en nemen tussen het kerkhof en de basisschool opnieuw een leuk pad richting het drassige Plantsoenbos - een loofbos rond de Molenbeek dat tussen Kortenbeg, Everberg en Meerbeek gelegen is. 


Gelukkig biedt het vlonderpad een gemakkelijke toegang tot dit broek of moeras 'de Rotte Gaten', gelegen in het oosten van dit Plantsoenbos. Wat verder kan je enkele lussen maken om de verschillende  avonturenpaden uit te testen, maar door de maai-mei-niet-maand zijn er enkele delen momenteel onbereikbaar geworden. 

Na dit moeras over te steken via dit het avonturenpad 'Rotte Gaten' komen we via de Schoonaardestraat bij Voetweg 28. Ter hoogte van de kapel van Sint-Antonius steken we de Dorpsstraat over om via Onze Lieve Heerstraat & Vernageldestraat terug op onverharde paden uit te komen. Onze Lieve Heer zijn straat leidt je echter naar kampeerverblijf 'Athena Helios' waar je alles kan doen zoals op een gewone camping, maar dan zonder kledij... Wij nemen het pad naast deze naturisme camping om terug in het Eikenbos uit te komen.

Wanneer we een holleweg richting de heuveltop in dit Eikenbos beklimmen - komen we zoals bij onze trip in Esneux van 2 weken terug - opnieuw een hazelworm tegen in dit prachtige bos met majestueuze bomen. Deze pootloze hagedis heeft veel weg van een slang, maar is totaal ongevaarlijk en heel schuw. Tot mijn grote verbazing is dit wel het meest voorkomende reptiel van België en kan je ze in alle provincies tegenkomen. 

Na een honderdtal pogingen voor een scherpe foto, zetten we de tocht verder in dit bos te Bertem. Deze gemeente dat ondertussen uitgegroeid is naar een populatie van meer dan 10.000 inwoners, doet zijn naam van herkomst alle eer aan. Berta Heem in het Germaans of schitterende woning - lijkt me inderdaad een correcte naam voor deze bosrijke streek tussen Brussel en Leuven.

De laatste kilometer van de wandeling bestaat uit ravotten in de speelweide en speelbos 't Vossenhol. Enkele betonen koker door grasheuvels doen de speelweide veel weghebben van een vossenhol. Wat verder in het bos zijn er hindernissenparcours, speelhutten, een kleine klimmuur en een doolhof, die de ideale beloning zijn voor onze jonge wandelaars, na deze toch wel stevige tocht door dit mooi stukje Dijleland te Vlaams-Brabant.

Wanneer we opnieuw aan de wagen komen, worden we allemaal nog beloond met een ijsje, door een 'toevallig' voorbijrijdende ijskar die hier geregeld op warme zondagen staat. Sympathieke man, grote bollen en vooral heel lekker, op een warme lentedag als vandaag...