Categorieën
Grote wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

Voorstad van de Brabantse Kouters en de Parel van Brabant

Historische kastelen, watermolens, hoeves en beschermde dorpsgezichten met een prachtige basiliek.

Brabantse Kouters - Groene Gordel - Grimbergen - Vilvoorde - Neder-over-Heembeek
Parking Tangebeekbos: Albert I-laan 200, 1800 Vilvoorde
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

Een verrassend groene wandeling van bijna 24km doorheen de Tangebeek- en de Maalbeekvallei in Vlaams-Brabant. Dit tussen de voorstad van de Brabantse Kouters - Vilvoorde & Grimbergen - Parel  van Brabant

Een waardige titel voor een dorpskern met 6 beschermde dorpsgezichten en zijn prachtige abdijbasiliek, die we als een feniks zien oprijzen in dit landschap met historisch kastelen, watermolens en hoevesWe verkennen verschillende natuurgebieden zoals het Tangebeekbos & Park Drie Fonteinen en zien de littekens van een Wereldoorlog in het Lintbos & het Prinsenbos.

Een kleine parking biedt ons de mogelijkheid om onmiddellijk te starten vanuit een mooi stukje natuur.  Tangebeekbos gelegen te Vilvoorde, pal op de grens met Grimbergen die wordt gevormd door de Tangebeek. We zoeken enkele leuke paadjes uit dit bos om vervolgens een klim in te zetten tussen grote akkers richting de top van een heuvel, waar we een mooi uitzicht krijgen over het Brusselse Neder-over-Heembeek en wat verder het Atomium. We komen na deze onverharde landbouwweg zo goed als direct in het Prinsenbos uit en de ruïnes van het Prinsenkasteel. Dit kasteel met donjon werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als munitieopslag door de Duitse bezetter, die het in 1944 in brand stak na het oprukken van de geallieerde troepen. Zelfs na deze zware explosies en brand bleef de westergevel overeind, die je vandaag nog altijd kan zien weerspiegelen op de slotvijver. Ondertussen is het deels gerestaureerd en maakt het deel uit van het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - waar we nog enkele punten tegenkomen langs onze route. 

Wanneer we dit Prinsenbos ter hoogte van de sporthal en voetbalterreinen verlaten, komen we direct in het dorpscentrum van Grimbergen uit. Deze gemeente in Vlaams-Brabant wordt ook wel de 'Parel van Brabant' genoemd, wat mede dankzij de prachtige Sint-Servaasbasiliek  zal zijn. Een charmant dorp met zes beschermde dorpsgezichten en 28 beschermde monumenten, waaronder de basiliek of Abdijkerk van Grimbergen en het oudste nog bewoonde norbertijnenabdij van België. Deze abdij en zijn bier heeft als embleem de feniks, die het herhaaldelijk heropbouwen van deze abdij symboliseert na talloze oorlogen en plunderingen. Ondertussen is ook hun bier geplunderd en wordt dit 'abdijbier' in Alken gebrouwen. Gelukkig kan je er wel nog het Abdijbiermuseum bezoeken, maar dan wel op afspraak.. 


We hebben vandaag het geluk dat er markt is - zoals elke zondag om de 2 weken - waar we nog een voorraad kunnen inslaan voor onderweg. Een pad naast de Maalbeek brengt ons verder, waar we eerst de Liermolen en wat verder de Tommenmolen tegenkomen. Beide zijn graanwatermolens die geruime tijd in het bezit van de abdij kwamen en na confiscatie door de Fransen opbaar verkocht werden. Ondertussen maken beide molens deel uit van het MOT, waar je kennis kan maken met deze oude technieken. Een gemeente met wat erfgoed, net als de oude hoeve - Hof Te Poddegem - wat verder op onze route.

Wanneer we uitkomen aan het Lintbos valt het ons op dat dit bos een ander doel kende. Brede asfalt wegen die stillaan door dit aangeplant bos met inheemse bomen en wilde rozen worden ingenomen... De ronkende geluiden van sportvliegtuigjes op het naastgelegen vliegveld van Grimbergen, bevestigen onze ingeving van dit atypisch beeld van een bos. Vroeger maakte dit bos deel uit van het vliegveld, dat werd gebouwd in 1939 als militair hulpvliegveld. Spijtig genoeg kwam deze basis al vanaf 1940 in vijandige handen, die het vliegveld verder uitbouwde tot de bevrijding in 1944. Na een paar jaren nog te gebruiken voor andere geallieerde missies, werd het sinds 1946 vooral gebruikt voor het opleiden van piloten (ten tijde Sabena) en voor sportvliegtuigen die vandaag talrijk aanwezig zijn.


De noordelijke uitgang van het Lintbos brengt ons bij het Lintkasteel, waar we enkele openvolgende paadjes richting Humbeek en het Zeekanaal Brussel-Schelde volgen. Dit kanaal biedt ons een autovrije maar winderige verbinding naar het gehucht Verbrande Brug. Een gehucht van Grimbergen dat zijn naam dankt aan een brug uit 1577. Deze brug werd in brand gestoken door de Spanjaarden, zodat een aanval op Vilvoorde door de Geuzen kon verhindert worden.  Ook in 1914 werd deze brug de scene van een tegenaanval op de Duitse veroveraar door ons Belgische leger. 

We verlaten het Zeekanaal net voor het industriegebied van Grimbergen, om opnieuw richting de Tangebeek af te zakken naar Vilvoorde. Aangekomen aan de Tangebeek kan je deze stroomopwaarts volgen naar het Tangebeekbos (startplaats) OF je kiest voor een extra lus naar Park 3 Fonteinen. Een park dat in 1956 door de stad Vilvoorde werd aangekocht, maar zijn oorsprong heeft dankzij een Brusselse bankier ten einde van de 18e eeuw. Hij liet hier zijn kasteel met orangerie bouwen, omringd door prachtige tuinen in de stijl van Versailles en van een Engels landschapspark. De orangerie is ondertussen omgetoverd tot een stijlvolle brasserie met zicht op deze prachtige tuinen met vijvers en brugjes. 


Een pad brengt ons vanuit dit Drie Fonteinenpark, over de oude Romeinsesteenweg, achter de VTM-gebouwen en naast de Brusselse Ring opnieuw nabij het Tangebeekbos. Met de hoofdopzet van onze trails - 'zoveel mogelijk onverhard' - kiezen we niet voor de Albert I laan, maar zakken we opnieuw af naar de Tangebeek om via zijn bos de leukste trails terug richting parking te kiezen.