Categorieën
Recreatieve wandelingen Vlaams-Brabant Wandelingen

Op wereldreis in de Plantentuin van Meise

Op verkenning door één van de grootste botanische tuinen van de wereld op maat van kinderen

Brabantse Kouters - Groene Gordel - Meise
Parking Plantentuin Meise: Nieuwelaan 38, 1860 Meise
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.

 Geniet er van talloze wandeling per seizoen en maak een wereldreis door het Plantenpaleis. Een wandeling met genoeg uitdagende momenten zoals het speelbos met het Verwonder-Je-Voeten-Pad of neem het vlot naar de Watertuin met zijn zwevende paden boven de Kasteelvijver.

Kasteel van Bouchout: 0km - 0,5km

Net als voorgaande wandelingen in Edingen en 's-Gravenbrakel (Braine-le-Comte) was ook dit domein met kasteel ooit van het huis Arenberg. Het Kasteel van Bouchout - voor velen onder ons totaal onbekend, maar ondertussen is dit domein uitgegroeid tot de bekendste botanische tuin van ons land.


De Plantentuin van Meise of vroeger de 'Nationale Plantentuin van België' hoort bij één van de grootste botanische tuinen ter wereld. Met een levende collectie van 18.000 verschillende plantensoorten en een archief van 4 miljoen geconserveerde soorten, om opnieuw te gebruiken wanneer een bepaalde plantensoort dreigt te verdwijnen. Met zoveel plantensoorten uit verschillende hoekjes van de wereld, lijkt het me ook ideaal om een bezoekje te brengen in de herfst.

tarieven, openingsuren & meer over Plantentuin Meise

Eenmaal geparkeerd langs Nieuwelaan - N277, begeven we ons naar de ingang. Een vriendelijke medewerker van deze Vlaams-Brabantse plantentuin maakt ons wegwijs met een woordje uitleg, aanvullend met een detailkaart van dit domein van 92 hectare groot. Vroeger dus een nationaal domein in beheer van de federale overheid, maar sinds 2013 in beheer van de Vlaamse overheid die recentelijk grondige renovaties en vernieuwingen doorvoerde


We kiezen voor een kindvriendelijke wandeling die start richting het kasteel van Bouchout. Een versterkt kasteel waarvan de oorsprong ligt rond de 12de eeuw. Een belangrijke verdediging ten tijde van graafschappen, waar deze vestiging een rol speelde voor de verdediging van het graafschap Brabant, gelegen tussen het graafschap Vlaanderen en de heren van Grimbergen. In 1359 werden deze rivaliseren heren van Grimbergen verslagen en hun kasteel te Grimbergen verwoest door een samenwerking van de Brabanders met de Vlamingen. 

Na deze revolutie en het ontstaan van België, kreeg dit kasteeldomein stilaan vorm. In 1879 werd het gekocht door Leopold II voor zijn zus, Prinses Charlotte van België. Tijdens de WO I werd dit domein regelmatig het toevluchtsoord voor de lokale bevolking. Aangezien zij banden had met de Duitse bezetter, werd dit domein gerespecteerd en niet aangevallen door de Duitse soldaten. Na haar dood in 1927 mocht de goed bevriende kunstschilder Edwin Ganz op dit domein blijven wonen, dat sinds 1938 eigendom is van de Belgische staat om er haar Nationale Plantentuin van België te maken.


Je kan dit kasteel vrij bezoeken, waar er een permanente tentoonstelling loopt over de geschiedenis van het domein en zijn bewoners. In de donjon kan je tot op het dakterras met een prachtig uitzicht over deze plantentuin in herfstmodus.

Serre van de plantentuin of het Plantenpaleis: 0,5km - 1,5km

Na het kasteel is het tijd voor een kleine wereldreis in het Plantenpaleis. Een grote collectie planten die niet gedijen in ons klimaat en waar je verschillende kassen kan vinden met planten uit de woestijn, de savanne, het tropisch regenwoud, Mediteraans, ... met elk hun typisch klimaat. 

Het is het grootste en 'mooiste' publiek toegankelijke kassencomplex van Europa, waar je unieke planten kan bewonderen zoals de prehistorische reuzenvarens, reuzenwaterlelies die tot 40kg kunnen dragen en waar er een jaarlijkse baby-shoot plaatsvind. Of de reuzenaronskelk die tot de grootste bloemen ter wereld horen en tijdens de bloei duizenden insecten en bezoekers naar hier lokken.


Vandaag ongeveer 1,20m en nog niet stinkend naar rottend vlees, maar een mooie ervaring rijker in deze bijzondere serres vol exotische planten en toch wel indrukwekkend kunnen zijn. 

Engelse Brug & Amelvonnesbeek: 1,5km - 3,5km

Na de tropische temperaturen in het Plantenpaleis, is het genieten van tropische temperaturen op deze mooie herfstdag in oktober. We nemen een pad onder de Engelse brug dat ons tussen de Medische Tuin en de Balatkas brengt. Dit juweel van glas en staal bevindt zich in de Cronquisttuin en is ontworpen in 1854 door Alphonse Balat. 

Deze hofarchitect van Leopold II maakte deze Balatkas als schaalmodel voor de Koninklijke Serres in Laken. Oorspronkelijk stond deze kas in het Leopoldpark, waarna ze verhuisde naar de Botanique in Brussel en uiteindelijk hier in de Plantentuin van Meise kwam te staan. Je herkent trouwens ook deze Balatkas in het logo van de Plantentuin van Meise.


Een kraakheldere beek of de Amelvonnesbeek die ontspringt in Relegem om via Hamme en Wemmel door deze Plantentuin van Meise te stromen, naar de ... beek. We overbruggen tweemaal deze waterloop om via de Bijenhal en een reuzenbijenkorf richting The Oak en Rose Collections, een rozentuin die we in de herfst links laten liggen. We naderen het Orangeriemeer, maar laten dit meer en zijn restaurant voor na het Verwonder-Je-Voeten-Pad.

Verwonder-Je-Voeten-Pad: 3,5km - 4,5 km

Aangekomen aan het begin van dit blotevoetenpad kan je je schoenen achterlaten in enkele voorziene koffers en is er een plek om achteraf je voeten af te spoelen. We starten met stukje waar veel bolsters van wilde kastanjes een drassig pad vullen. Hierdoor wordt dit pad eerder een evenwichtsbalkoefening op de naastgelegen balken om deze prikkelende bosvruchten te ontwijken. 

Het Verwonder-Je-Voeten-Pad is steeds toegankelijk tussen 15 maart en 15 november, dus ver op het einde van het 'blotevoeten'-seizoen. Dit Verwonder-Je-Voeten-Pad is bijna volledig gelegen in het speelbos van de Plantentuin van Meise en laat je ongeveer 1 km genieten van een stukje bos met avontuurlijke hindernissen in natuurlijke materialen. 

Het was het allereerste blotevoetenpad in de provincie Vlaams-Brabant en geeft een leuke moment aan de kinderen - en oudere deelnemers met de nodige lachmomenten. Extra kledij kan hier zeker geen kwaad, zeker niet na het oversteken van enkele diepere loopgraven gevuld met water. Na deze diepere loopgraven of poelen komen er enkele klimobstakels die ons naast de muur van de Culinaire Tuin, opnieuw naar de startplaats brengt. 


Na het afkuisen en zo goed als mogelijk afdrogen, zetten we verder koers door het Bloementheater naar de Orangerie

Orangeriemeer en de Kasteelvijver: 4,5km - 6 km

Nog anderhalve kilometer voor de boeg en nog een stukje avontuur over de vernieuwde Kasteelvijver, dus na afloop van het Verwonder-Je-Voeten-Pad nemen we de tijd om even tot rust te komen, met een drankje en een ijsje op het terras van de tot restaurant omgebouwde Orangerie.

Na dit momentje genieten aan het Oranjeriemeer met de mooie herfstkleurende bomen die weerspiegelen op deze grote vijver, nemen we het houten verhoogde pad langs dit prachtig 'meer'. Ook op het einde van dit kronkelende houten pad krijgen we opnieuw enkele standbeelden te zien met de verschillende herfstkleuren op de achtergrond.

Een laatste stuk avontuur kan je (optioneel) beleven door het nemen van het vlot naar het eiland op de Kasteelvijver. Dit net verbouwde kunstmatig eiland of de Watertuin is momenteel nog kaal en zal pas in de komende lente tot uiting komen, maar momenteel bieden enkele uitdagende zwevende paden boven de vijver al voldoende plezier en een prachtig zicht op het Kasteel van Bouchout


Een laatste stukje naast de Geuren & Kleurentuin en de Middeleeuws Tuin brengt ons opnieuw naar de hoofdingang van de Plantentuin van Meise. Voor de toegangstickets die we betaalde, was dit zijn geld zeker waard en hebben we hier een leuke dag doorgebracht. Weeral een verassend stukje België vlakbij Brussel in de Vlaams-Brabantse Groene Gordel langs de A12. 


Voor wie niet graag wandelt of moeilijker te been is, kan er op zon- en feestdagen gebruik maken van een treintje (inbegrepen in ticket), dat verschillende haltes aandoet verspreid over het domein.

Open met RouteYou