Categorieën
Grote wandelingen Namen Wandelingen

Rotsen aan de monding van de Lesse met de Maas

Een luswandeling van Falmagne naar Anseremme, om via de Lesse en de verschillende rotsmassieven terug te stappen

Ardennen - Condroz - Fagne-Famenne - Dinant - Anseremme
Centrum Falmange: Place du Baty 16, 5500 Falmagne
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
Een ruw stukje Lesse met een leuke badplaats (Chaleux) onderweg, vlakbij de monding met de Maas

Lang stil geweest, maar zeker niet stil gezeten! Gewoon de tijd vinden om alles netjes weer te geven van onze gemaakte wandeltochten... Bij de mooie wandeltochten die we afgelopen zomer maakte, hoorde zeker deze hike in het rijtje van avontuurlijke en uitdagende trips.


Er zijn verschillende mooie bewegwijzerde wandelroutes zoals de prachtige GR-routes langs de Lesse, waaronder 'GR17 - La Lesse et la Lomme par les GR', 'GR126 - Membre-Sur-Semois - Brussegem' en zijn bekende treinstapper tussen Anseremme, (Gendron) en Houyet die we reeds maakte en zeker willen aanraden. 


Maar deze GR's ontwijken enkele pittige stukken en mooie rotsmassieven die we via deze wandeling trachten te verkennen. We starten meet een kloof dat bij de opmerkelijkste ravijnen van Wallonië behoort, is Ravin Du Colébi. Grotendeels voor het publiek gesloten, maar via enkele leuke paden langs de rand van deze kloof kunnen we toch de ruwheid vaststellen.

Net als onze wandelroute - Freÿr en de Maas, doorkruisen we het grootste klimmassief van België, om vervolgens een alternatief pad naar Anseremme te volgen. 


Eénmaal door de dorpskern van Anseremme nemen we het brugje waar we de Lesse in de Maas zien samenvloeien en wat verder een volgend leuk pad naar rotsmassief - la Naussé te volgen. Ook hier nemen we alternatieve paden dan de bewegwijzerde GR-route, om enkele uitdagende 'alpine'-trails te nemen, die toch wel wat klimwerk vragen om bovenop deze rots - Rocher Des Copères te geraken. Van hieruit nemen we een volgend klimmassief Pont-A-Lesse om wat verder de oversteek te maken van de Lesse ter hoogte van het sprookjesachtige kasteel van Walzin.


We blijven nabij de oevers van de Lesse tot we bij een spoorwegbrug nogmaals de Lesse oversteken en vervolgens de klim in te zetten naar het laatse rotsmassief op ons pad - 'Les Aiguilles de Chaleux '. Een prachtig rotsmassief met de Roche à la Chandelle als kers op de taart, waar we even afkoeling opzoeken aan de voet van deze rots. We volgen nog even de Lesse, om via een zijstroompje 'Ri de Vesse' deze prachtige Lesse-vallei te verlaten en richting het startpunt of het dorpje Falmagne te stappen.


Bezoek Parc de Furfooz
Met de trein
Met de trein bereikbaar vanuit Namen, Dinant, Bertrix of Libramont, waar je kan afstappen ter hoogte van Anseremme. Van hieruit is het 50m om op onze uitgestippelde wandeling aan te sluiten.
Meer informatie over deze lijn
Bezienswaardigheden onderweg:
 • Falmagne is een deelgemeente van Dinant in de provincie Namen en is gelegen in de Condroz op een hoogvlakte tussen de Maasvallei en de vallei van de Lesse.
 • Falmignoul is eveneens een deelgemeente van Dinant, gelegen op 100m van Falmagne aan de ander kant van het riviertje de Falmange. Het oude en op houtvuur gestookte bier - Caracole wordt er gebrouwen, al vormt de agrarische sector de belangrijkste bron van inkomsten in deze gemeente.
 • Ravin du Colébi of de Colébiravijn is één van de opmerkelijkste ravijnen van Wallonië en is beschermd als 12,8ha natuurgebied, waardoor het niet langer voor het grote publiek toegankelijk is.
 • Freÿr is het grootste en hoogste klimmassief van België, gelegen in Hastière, aan de oever van de Maas. De Gr 125 & GR126 lopen door deze kalksteenformatie met de hoogste rots van 120m boven de Maas. Het kasteel van Freÿr dat aan de overzijde van dit massief gelegen is, staat bekend als het verkleind Versailles.
 • La Meuse of De Maas is een rivier van 950km lang, die ontspringt in Frankrijk op het Plateau van Langres en via België naar Nederland stroomt om er in de Noordzee te monden. Met een leeftijd tussen 320 en 340 miljoen jaar oud, is dit de oudste permanente rivier ter wereld. Deze rivier dankt haar naam aan het Keltische 'Mosā', wat 'nat' betekent.
 • Anseremme is een dorp aan de monding van de Lesse in de Maas en een deelgemeente van Dinant. Naast de agrarische sector, vormt ook toerisme een belangrijke bron van inkomsten door de kajak die je kan starten vanuit Gendron (12km) of Houyet (21km) om er de Lesse te varen. Het dorp is kenmerkend door het 300m lange Viaduct van Anseremme of de spoorwegbrug uit 1940 die hier de N95, N96 en de Maas oversteekt.
 • Rotsmassief la Naussé is een rotsmassief langs de Lesse met de Rocher Des Copères als bekendste rots.
 • Rocher Du Castel of Pont-à-Lesse is een rotsmassief dat bekend is bij vele klimmers. Pont-à-Lesse is ook het gehucht van Anseremme waar deze rotsen naar vernoemd worden en heeft prehistorische site met vondsten vanuit de Oude Steentijd tot de Ijzertijd.
 • De Lesse is een zijrivier van de Maas met een lengte van 89km voor hij bij Anseremme uitmondt. Ze ontspringt op het Ardense Plateau nabij Ochamps in de provincie Luxemburg om via het Parc National Lesse et Lomme een weg te banen naar Gouffre de Belvaux. Een stukje ondergrondse Lesse of de Grotten van Han brengen de Lesse weer bovengrond, om de laatste 20km door een steilere benedenloop te banen, geschikt voor kano en kajakkers. In de vallei van de Lesse werd op 20/01/1940 de laagste temperatuur ooit in België waargenomen met een -30,1°C.
 • Trou Magrite is grot in Pont-à-Lesse waar men de meeste vondsten trof, waaronder een prehistorisch Venusbeeldje en twee fossielen van Neanderthalers.
 • Le château de Walzin is een neogotisch kasteel gelegen op een rots boven de rechteroever van de Lesse, in Dréhance - eveneens een deelgemeente van Dinant. Er was reeds sprake van een hoogteburcht in de 11 en 12de eeuw op deze doorwaadbare plaats aan de Lesse, al is het huidige kasteel al meermaals verbouwd in verschillende stijlen. 
 • Les Aiguilles de Chaleux of de Naalden van Chaleux zijn rosten gelegen in Houyet aan de rechteroever van de Lesse. Deze rotsen met een hoogte van ongeveer 20m boven de rivier, zijn grijze en witte kalksteenrotsen waar er aan de overkant een strand bevindt. De bekendste rots is de hoogste of Roche à la Chandelle - 'Rots zoals de kaars'
 • Ri de Vesse is een zijriviertje van de Lesse dat ontspringt nabij Falmange en uitmondt ter hoogte van Parc Furfooz 
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: