Categorieën
Grote wandelingen Waals-Brabant Wandelingen

Bevers en ruïnes in het Land van Villers

Een bosrijke wandeltocht in het Land van Villers, die je kan combineren met een bezoek aan de ruïnes van de Abdij van Villers

Land van Villers - Court-Saint-Étienne - Villers-la-Ville - Genappe - Sart-Dames-Avelines
Parking station La Roche: Rue du Marais, 1490 La Roche (Waals-Brabant)
1
kilometer
1
hoogtemeters
Moeilijkheidsgr.
De ruïnes van de abdij van Villers, majestueuze en de meest indrukwekkende ruïnes van een abdij van de cisterciënzermonniken in Europa

Ontdek het betoverende landschap van het Land van Villers tijdens een boeiende wandeltocht die begint in het schilderachtige La Roche (Waals-Brabant) - Bereikbaar per trein vanuit Charleroi of Namen. Terwijl je langs de oevers van het stroompje Ry d'Hez wandelt, krijg je niet alleen de kans om te genieten van de natuurlijke pracht, maar ook om bevers in hun natuurlijke habitat te spotten. Wees voorbereid op een avontuurlijk pad, want de dammen van de bevers kunnen delen van Ry d'Hez drassig maken, waardoor de wandeling nog spannender wordt.


Vanuit het natuurspektakel van Ry d'Hez leidt de route je verder naar het rustige Sart-Dames-Avelines. Vervolg je tocht langs de meanderende rivier La Thyle - een zijrivier van de Dijle, die je uiteindelijk naar het historische Villers-La-Ville brengt.


Een hoogtepunt van de wandeltocht is de mogelijkheid om de indrukwekkende ruïnes van de abdij in Villers-La-Ville te verkennen. Deze historische plek ademt geschiedenis en biedt een fascinerende blik op het verleden. Ontdek de architectonische pracht en leer meer over de monastieke tradities die hier ooit bloeiden.


Na deze culturele verrijking vervolg je je tocht met deze schilderachtige luswandeling van 21 kilometer door het betoverende landschap van het Land van Villers. Laat je betoveren door pittoreske dorpjes, mogelijk verborgen geschiedenis en adembenemende natuurlijke schoonheid.


Bij het plannen van je avontuur is het handig om te weten dat delen van het pad rond Ry d'Hez drassig kunnen zijn door de beverdammen. Zorg voor geschikt schoeisel en wees gereed voor een onvergetelijke wandelervaring, waar natuur, geschiedenis en avontuur samenkomen.


Veel plezier met je ontdekkingsreis door het Land van Villers!

Bezoek de ruïnes van de abdij van Villers
Met de trein
Met de trein (S61) bereikbaar vanuit de stations Ottignies, Charleroi-Sud, Tamines, Namur &Jambes, waar je kan afstappen in La Roche (Brabant). Van hieruit kan u direct aansluiten op onze uitgestippelde wandeling.
Meer informatie over deze lijn
Bezienswaardigheden onderweg:
  • La Roche is een Waals-Brabants gehucht in de gemeente Court-Saint-Etienne en niet te verwarren met La Roche-en-Ardenne (Luxemburg)
  • Tangissart is eveneens een gehucht van het Waals-Brabantse Court-Saint-Etienne 
  • Door het bos van Bois D'Hez stroomt de Ry D'Hez. Deze zijstroom van de Thyle vormt opnieuw de habitat voor bevers
  • Sart-Dames-Avelines is gelegen in het zuiden van de provincie Wlaas-Brabant en heeft op haar grondgebied veel kastelen, waaronder het kasteel De la Bruyère, De Cocraimont, De la Hutte en De Jumerie.
  • Château Le Châtelet is een middeleeuws versterkt kasteel uit het einde van de 12e eeuw gelegen in Villers-La-Ville
  • De Thyle is een zijrivier van de Dijle die dwars door de ruïnes van de Abdij van Villers loopt.
  • Villers-la-Ville is een gemeente in Waals-Brabant, waar de drie provincies (Namen, Henegouwen en Waals-Brabant) samenkomen. 
  • Abdij van Villers of de ruïnes van een voormalige cisterciënzerabdij uit 1146 die je voor 9 euro kan bezoeken. 
Open met RouteYou
Bewegwijzerde wandelroutes in de buurt: